Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Termelői bolt és hivatal a városházán?

Csorna felújítaná és átalakítaná a városházát. Pályáztak a 60,7 millió forintos beruházásra. Termelői bolt is helyet kapna az épületben.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program ˝Kis léptékű, pontszerű kisvárosi fejlesztések˝ címmel írt pályázatot. A csornai önkormányzat is benyújtotta igényét, a támogatásból a városházát újítanák fel. A homlokzat is megváltozna és egy termelői boltot is nyitnának az épületben.

A városháza 1981-ben épült. Tatarozása indokolttá vált. Annál is inkább, mivel az elmúlt csaknem három évtizedben különösebb rekonstrukciót nem végeztek rajta. A homlokzat hőszigetelésével és az épület fűtésének korszerűsítésével gazdaságosabb energiafelhasználást érhetnek el.

A városháza épületének homlokzatát is megváltoztatnák, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a polgármesteri hivatal.
A városháza épületének homlokzatát is megváltoztatnák, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a polgármesteri hivatal.

Csökkenhet az épület fenntartási költsége is. A pályázat egyfordulós, döntés decemberben várható. Sikeres pályázattal a városháza külső homlokzatának hőszigetelését, nyílászáróinak cseréjét valósítanák meg. A homlokzat képe is változna. A polgármesteri hivatal mellett ugyanis több vállalkozás is működik az épületben. A hivatali rész viszont a jelenlegi homlokzatból a többi funkció közül nem emelkedik ki. A tervek szerint a polgármesteri hivatal nagyobb hangsúllyal jelenne meg. Emiatt a pályázati projekt tartalmazza a főbejárat átépítését egy előtető kialakításával. Más változás is lenne az ingatlanban. Az okmányiroda mellett lévő, közel 300 négyzetméteres helyiségben jelenleg egy bolt üzemel, melynek bérlete januárban lejár. Az átalakítás során két részre osztanák a termet. Egyik felében termelői boltot, a másikban pedig önkormányzati irattárat alakítanának ki.

A városháza átalakítása 60,7 millió forintba kerülne. A költségekhez 50 millió forintos pályázati forrást remélnek a városvezetők. Siker esetén jövő áprilisban kezdődhetnek a munkák és még az első félévben be is fejeznék.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. rick 2009. október 21. 08:01
  „23.

  Kértelek, hogy a maszlagtól kímélj meg. Ezek szerint arra amit kérdeztem, nem tudod a választ. Pedig az egész szövegelésedet erre építed. Felvázolsz egy történetet ami tényszerű állítások sorából áll, de egyetlen tényt sem részleteiben kifejteni. Ellenben elvárod, hogy a történeted szereplői igazolják neked, ha úgy van, ahogy gondolod. Ráadásul minderre egy cikk kapcsán kialakult fórumot találod ideális kommunikációs térnek.

  Ennyire nem volt szerencséd a hozzászólásaid megírása során az ésszerűség szem előtt tartásával?”
 • 23. Jerry 2009. október 20. 20:15
  „Érdeklődd meg a polgármesteri hivatalban, a képviselő uraktól, miért kellett a már elfogadott déli elkerülő utat,ami már elfogadott, kész terv volt, ejteni,és újat terveztetni észak felé. Az kevés indok, mert ott nincs vasút,ugyanis az ipari parkot a város déli oldalán jelölték ki.Amennyiben lenne elkerülőnk,és az éppen a vasút felé megy, ahol az ipari park is van, így a kamionok elkerülik a várost, felüljárókon a vasutat, lenne vonzereje az ipari parknak, jönnének a befektetők.A baj csak az, hogy ezek a földek nem azok kezében vannak,akik jelenleg a várost vezetik.Ezért kellett új terv, és új irány,a város mostani vezetés földjei felé.Az útra a pénzt az unió adta, nem az ország.A fejlesztés célja a 86-os főút forgalmának elvezetése volt, mivel a szlovák határtól ezen vezet az út az osztrák határ felé,és éppen Csornán át.Így uniós érdek lett volna az út megépítése.A pénzt leutalták, ám Csorna vezetése nem fogadta el, mert az út nem az ő földjein ment el. Enese viszont bejelentette rá az igényét.A kormánynak,az illetékes államtitkárnak meg mindegy, hogy 85-ös vagy 86-oson épül az elkerülő, az unió felé egy elkerülő építését elszámolhatják.Amennyiben nem így volt, remélem a polg.hivatal felől az illetékesek csak megcáfolják.... várom válaszuk”
 • 22. rick 2009. október 19. 22:40
  „21.

  Konkrétan ki söpörte le és mikor (hol) a terveket? Tudnál erre válaszolni? Tényszerűen. Érdekelne.
  De tényleg csak tényszerűen. A szokásos maszlagtól amit nyomsz, kímélj meg. Köszi.”
 • 21. Jerry 2009. október 19. 17:07
  „A helyiek hiába próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra: látjátok, hogy megtettek mindent, de az eszköztár véges. Hiba a csornaiakat (lakosokat, képviselőket, polgármestert, ogy. képviselőt) okolni azért, hogy "csak interpelláltak, tüntettek, sajtóban hívták fel a figyelmet". Mit tehettek volna még, nagyokosok?Talán meg kellett volna hagynia régi tervet,amit még az mszp-s városvezetés idején elfogadtak,mely szerint dél felől kerüli meg a várost az elkerülő út, és nem kellett volna lesöpörni,és újat készíteni észak felé vezető nyomvonallal.Erre ugyanis megadták a pénzt. Nem kell ezért a kormányt hibáztatni, ugyanis az országos terv is igy szólt, csak ez nem tetszett a polg.mesternek és híveinek.Egyébként már látható, hogy miért is nem fejlődik Csorna, miért a megye utolsó városa.Bármit csinál a fidesz vezetés, van aki tapsol neki.Pedig ha jól megnézzük, a négy éves fidesz alatt csak tovább sűlyesztették a várost abba szakadékba, amibe az mszp lökte, azzal a különbséggel, hogy még azt is meg el akarják hitetni,hogy ez még jó is nekünk.Hajrá Csorna, csak így tovább?”
 • 20. hajracsorna 2009. október 19. 14:45
  „judit4!

  Szánalmas vagy! Te papolsz egymás szidásáról, holott épp te fröcsögsz állandóan, minden topikban Jerryvel együtt, ráadásul hülyeségeket! Ti vagytok azok a tipikus "semmisejó" polgárok!

  Mutass egyvalakit, aki itt Csornán azt mondta volna, hogy nem kell az elkerülő! Nem tudsz! Jerry komáddal együtt viszont láthatóan nehezen fogjátok fel, hogy az út állami kezelésben van, így a törvényhozás szocialista többségén múlik, hogy megépítik-e vagy sem. A helyiek hiába próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra: látjátok, hogy megtettek mindent, de az eszköztár véges. Hiba a csornaiakat (lakosokat, képviselőket, polgármestert, ogy. képviselőt) okolni azért, hogy "csak interpelláltak, tüntettek, sajtóban hívták fel a figyelmet". Mit tehettek volna még, nagyokosok? Ti valószínűleg a tüntetés közelében sem voltatok!

  A polgármesteri hivatal előtti tér felújítása nem két fillér, nincs önkormányzat, aki be tudná vállalni külső segítség (ld. pályázati támogatás) nélkül. Ugyanez a helyzet az épület fűtéskorszerűsítésével. Amire van pályázat, arra pályáznak, amire nincs, arra nem. Ennyi.

  Az utolsó mondatod leginkább Jerrynek és magadnak szólt:
  "Ébredjenek fel már emberek és próbáljanak a logikus gondolkodás útjára lépni."”
 • 19. rick 2009. október 19. 14:07
  „18.

  Minden sarkon lehet szinte akármilyen bolt, mert bárki nyithat egyet.
  Posta nem lehet, hiába akarjuk 10ezren.
  Városháza előtti tér az önkormányzaté. Igyekszik rendbe tenni.
  86-os és 85-ös utak állami utak.

  Ezeket a tényeket te hagyod figyelmen kívül nap mint nap.

  Amúgy meg akik most döntenek ezekről a kérdésekről, azok a 10.000 ember döntése alapján dönthetnek.
  Amikor te beszélsz 10.000 itt élő ember érdekéről, mire hivatkozva teszed ezt? "Úgy érzed" alapon?”
 • 18. Jerry 2009. október 19. 10:33
  „Kedves Rick, nézzünk már egy kis fontossági sorrendet, ha már itt tartunk a képviselői és városlakói szemmel
  képviselők?fontos a termelői bolt a városházán, városlakók: kisposta a városházán/mert bolt van már elég, posta nincs/képviselők:városháza előtti tér felújítása?városlakók pl 86-os út Bartók Béla utca temető TESCO közti szakasz kijavítása, rendes piactér kialakítása stb, stb A fontossági sorrenden lehet vitatkozni.A döntő az, hogy mi szolgálja a város lakóinak,annak a kb 10.000 itt lakó, itt élő embernek az érdekét, mint az, hogy mi szolgála néhány megélhetési politikus, nem is itt lakó, itt csak meggazdagodásra vágyó vállalkozó érdekét.
  Szerinted az a baj, hogy nem látok összefüggéseket, csak hiszem, hogy összefüggéseket látok.Tudod, ez még nem lenne baj, mert én legalább látok valamit, és nem vagyok olyan elvakult, elfogult,hogy a tényeket is figyelmen kívül bedőljek néhány pohár narancslének.”
 • 17. judit4 2009. október 19. 09:54
  „Ja és azért a magyar nemzeti termékek boltját támogatnám, de ne csak bort, más tipikus magyar terméket is áruljanak ám, hahó.”
 • 16. judit4 2009. október 19. 09:50
  „Jó egymást szidni mi? Tipikus csornai polgárok vagytok.
  Ahelyett inkább összefognátok és egyetértenétek abban, hogy igen is kell az elkerülő, kell a csornai termál és kellenek a munkahelyek.
  Én úgy gondolom, hogy az elkerülő kérdéseben A képviselőtestület és a polgármester (nemcsak Csornáé, hanem a környező érintett falvaké is!!!) az országgyűlési képviselőn keresztül kellene pártérdekeket figyelmen kívül hagyva egyfolytában nyomást gyakorolni a kormányra. Létezik még egyáltalán ez a hierarchia? Asszem a 85-86-os közös szakaszára kellene a költöztetni az összes képviselőt aztán majd megtudják... két lakást máris tudok nekik:)
  Hát persze, hogy kell a felújítás, a polgármesteri hivatalé is, (a fütéskorszerűsítés főleg) meg többi épületé is a mi folyamatban van. De addig hány ember fogja kitörni a lábát, kezét pl. a polgármesteri hivatal előtti téren és a többi egyre használhatatlanabb kerékpárúton? Hány autó fog tönkremenni a lyukas mellékutakon? Persze lehetne ragozni, kinek az érdeke..... Vagy talán ezért építették az új csilli-villi orvosi rendelőt is?:)
  Ébredjenek fel már emberek és próbáljanak a logikus gondolkodás útjára lépni.”
 • 15. rick 2009. október 18. 08:27
  „13.

  Az a baj, hogy ami fontos lehet, az téged nem érdekel. Ami meg érdekel, abban tájékozatlan vagy.
  Az a baj, hogy nem látsz összefüggéseket, csak hiszed, hogy összefüggéseket látsz.”
 • 14. qeu 2009. október 16. 20:09
  „Jerry!
  Ha egy kormány akar elkerülő utat csinálni, az megcsinálja, belemegy perbe, kisajátításba stb. Ez tőlünk nyugatabbra nem jelent problémát. Adott település egyéni képviselőinek - egyénekre szabott, mert földjeit érinti - érdekei sem érdekli őket, teszik a dolgukat, magyarul építik az utat.
  Nálunk ezt lehet - sajna csak ezt -, ezért tartunk itt. Nálunk minden idiótaságra van pénz, csak arra nincs amire kellene.”
 • 13. Jerry 2009. október 16. 14:49
  „hajracsorna, látom elvakultságodban még a tények sem zavarnak,az meg legkevésbé, hogy mi lenne a város lakóinak érdeke.Végül is az ő adóforintjaik elköltéséről van szó.Az elkerülő út felől meg jobb lenne tájékozódnod.Csornán már régóta tervezve volt azt út, megvolt rá a pénz is UNIÓS támogatásból, csakhogy a nyomvonalat a jelenlegi vezetés megváltoztatta, új terveket csináltatott. Ezért az Uniós támogatás nem ide jött, hanem Enesére, azzal a megjegyzéssel, hogy legalább a megyében marad. Ugyanis ha nem költik el,m akkor vissza kellett volna fizetni.Lásd hasonló példa az egészség ház ügye.Ott sem egyeztettek, nem mérték fel igazán az érintettek igényeit, a polg mester hivatal döntött, és költött. Ami a kispostát illeti, a posta nem zárkózna el egy kihelyezett hivatal elől,mivel az pénzt hozna neki.Viszont abból a képv.urak nem részesülnének,míg a termelői bolt nekik fog tejelni.Ez most divat, bár nem biztos, hogy hasznos.Engem spec. nem érdekel, hogy az adott termék honnan van, magyar vagy afrikai, ha ára olcsó, minősége jó.A magyar termékek sok esetben drágábbak és nem igazán jó minőségűek.Magyar munkahelyeket nem azzal lehet teremteni, hogy magyar árut veszek,hanem hogy engedem letelepedni a munkaadó vállalkozókat a városban,amire a mostani és a korábbi városvezetés sem volt képes. Ezek a tények,amiket nem árt néha figyelembe venni,nem csak a központból lejött narancsos igét szajkózni.”
 • 12. hajracsorna 2009. október 16. 11:56
  „Jerry!

  Tanulj meg olvasni: a sárvári elkerülőben SINCS városi pénz!
  http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/42928_atadtak_a_sarvari_elkerulot

  Ekkora ökörséget, hogy a csornai elkerülő pénzét adták Enesére... :D Az elkerülőutak finanszírozását kormányrendeletek szabályozzák, szerinted az csak úgy megy, hogy molnár csacsika beballag az enesei polgármesterhez, és azt mondja, itt van pár milliárd, nem kell? :D Azért az enesei épül meg először kedveském, mert olcsóbb és látványberuházás, töredéke a csornainak, mégis lehet azt mondani, hogy csinálnak valamit a jó kis szocikáink, meg m,utogatnak a csornaiakra, hogy miattuk nem épül az elkerülőjük.. És te még bedőlsz ennek? PFFF...

  Mátyásfeketeserege!

  Az, hogy a posta akar-e kispostát nyitni az okmányirodánál, az a posta dolga. Ha nem akar (vagy nem tud, mert nincs rá kerete), akkor nem fog. Úgy sejtem, miután épp komoly leépítás van a postánál is, ez csak álom marad... De tessék a postánál kopogtatni az ügyben!

  zodjoska és többiek!

  A hivatal fűtéskorszerűsítése nem azért fontos, hogy elég melege legyen a dolgozóknak, hanem mert jelenleg drága, hisz nem szigetel megfelelően. Éppen ezért a mi pénzünk megy ilyenkor a téli hidegbe, vagyis a korszerűsítésnek köszönhetően a mi pénzünk marad meg, amiből lehet mást fejleszteni (hacsak állambácsi el nem veszi...).

  A termelői bolt miért fáj? Nektek jobb, ha a multiknál hagyjátok a pénzetek? Nem jobb, ha tudjátok, hogy az országban marad, és a magyar(!) és rábaközi gazdáknál költitek el? Azt meg honnan tudjátok, hogy nem lesz olcsóbb? Az egész országban sikertörténet a termelői bolt, de ti előre tudjátok, hogy nem fog működni... Szánalmas rosszmájúak vagytok!”
 • 11. Goldman 2009. október 16. 08:50
  „Egyébként ha kész lesz a Széchenyi akkor talán oda is költözhetne a hivatal a felújított "ékszerdoboz"-ba.”
 • 10. Goldman 2009. október 16. 08:46
  „A cikknél maradva:
  Valóban ráfér már egy tatarozás az épületre. Meglátásom szerint ezeket kellene végrehajtani: a teret normálisan megcsinálni, de ne a győri példa lebegjen a tervező szeme előtt!, a bejárathoz "előtetőt" csinálni csak dizájnból érdemes, azt a portafükét ahova mindig bemennek az ismerősök pletyózni szét kellene robbantani úgy ahogy van, mert abszolúte nem ügyfélbarát. A hivatal tele van ott dolgozókkal, mégsem folyik minden a rendes mederben (nem ártana egy kis leépítés sem ami azt hiszem hamarosan be is fog következni, mint a többi állami szférában).
  A termelői bolt egy baromság úgysem adnák olcsóbban az árút hiszen díjat azt nekik is fizetni kellene.
  A posta ügy halott hiszen már volt róla szó, hogy költözzön oda a posta, de az nem akart, hiszen nemrég lett felújítva infrastruktúálisan is.
  Egyébként a képvieslőtestületi üléseket a termál egyik medencéjénél tartatnám meg minden egyes alkalommal.
  Talán akkor kitisztulnának a fejek....”
 • 9. mazsi 2009. október 16. 07:09
  „a termállal csinálnának már valamit abiztonsági őrők megfagynak se viz se villany 3honapja.”
 • 8. Mátyásfeketeserege 2009. október 15. 22:31
  „Lassan már város nem is lesz Csorna, faluháznak meg jó lesz a mostani állapotában is a Szent István téri cirkuszi sátor.

  Ez nagyon jó megfogalmazás:):):)”
 • 7. Jerry 2009. október 15. 20:38
  „zodjoska javaslom olvasgasd a Kisalföld egyéb cikkeit.Pl Sárváron most adták át az elkerülő utat, a város és az uniós pályázatokon nyert pénzekből épült.Most kuncsorognak az uniónál a 86-os főút felújításához pénzért a magyarok.Az elkerülő út nem az állam, hanem uniótól kapott pénzen épül. viszont a csornai testület régi terveket kidobta, és újat terveztetett, északi nyomvonallal.Viszont a pénz megjött,azt el kellett költeni,ezért a kormány Enesére adta, mert ott a polg mester is mondta, hogy jó lenne nekik is egy elkerülő út, ha már van rá pénz. Bizony,a tény az, hogy a csornai elkerülő Enesén épül.Na és ez a város legnagyobb gondja,és nem az, hogy a testület fűtött vagy fűtetlen teremben üldögél-e,és hogy az irodákban elkopott már a piros szőnyeg, meg évente cserélik e ott az irodai bútorokat.Nekünk az elkerülő út a legfontosabb, és nem az, hogy a városházán a sok lóti futinak milyen meleg irodája van.Sok embernek még munkahelye sincs Csornán,meg fűtés a lakásában. Tessék megnézni Sárvárt, termálfürdő, elkerülő út stb és tessék megnézni Csornát.Termelői bolt lesz az okmányiroda mellett! Előbb a várost tessék rendbe tenni, utána városházát. Lassan már város nem is lesz Csorna, faluháznak meg jó lesz a mostani állapotában is a Szent István téri cirkuszi sátor.”
 • 6. Mátyásfeketeserege 2009. október 15. 20:22
  „Aztán mégis ki fogy a hivatalnokokon kivül a boltba vásárolni?
  mert szerintem hiába termelői a Spárok, lidl, peni tesco 1 honap alatt megfujtja nembeszélve arrol hogy 100 méterre van tőle egy kisbolt.
  igy hogy ki van adva igy legalább hoz egy kis pénzt, a boltal meg csak villé... de lehet valakinek ez jó üzlet lessz.
  A kisposta ötlete is jó mert az olmányiroda elég sok csekket tud adni...

  A bolt helyett inkább a városháza elötti burkolatot kéne megcsinálni mert az nem 21. századi hanem csak 18. századi kinázetü.”
 • 5. qeu 2009. október 15. 16:44
  „A városházát már régen fel kellett volna újítani. Alkalmatlan most arra amire használják. Nyáron meleg, télen hideg.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszorult a magyar alma a keleti piacról

Rábaköz - Nyomott áron tudják értékesíteni termésüket az almatermelők. A kereslet visszaesett. Tovább olvasom