Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Telkek négyszázezres kedvezménnyel Enesén

Enese - Az enesei önkormányzat négyszázezer forintos kedvezménnyel értékesíti nemrégiben kialakított telkeit. Az akcióval a fiatal házasokat tartaná helyben a stagnáló létszámú település. Mesterházy József polgármester szerint az idei fejlesztések csak pályázati pénzből valósulhatnak meg.
– Egy közmeghallgatás után, februárban fogadjuk el kétszázkilencvenmillió forintos költségvetésünket, melyben hetvenmilliós hiányt tervezünk – mondta Mesterházy József. Az enesei polgármester kijelentette, az előttük álló feladatok tervezésénél nagyon óvatosan fogalmazta meg idei céljait a képviselő-testület, hiszen úgy vélik, már az is nagy eredménynek számít, ha intézményeik zökkenőmentes működését biztosítják.

– Fontosnak tartom, hogy a béreket, a közüzemi díjakat időben fizessük és fedezni tudjuk az intézmények karbantartását is – tette hozzá. A gazdaságosabb működés érdekében iskolafenntartó társulást hoztak létre Bezivel, Rábaszentmihállyal, Kisbabottal és Fehértóval, miáltal több mint kétszáz tanuló jár az intézménybe.

Tavaly Rábaszentmihállyal kötöttek óvoda-fenntartói társulást, a közös intézménybe ezzel nyolcvan kisgyermeket visznek szüleik.

Éltek a lehetőséggel: Stoiber Jánosék is az újonnan kialakított telken kezdték meg családi házuk felépítését.

– A jelenlegi finanszírozási feltételek mellett hosszú távon is biztatónak látom intézményeink működését – mondta Mesterházy József. A költségvetésről szólva hozzátette: további megszorításokat már nem tudnak elérni, hiszen minden lehetséges lépést megtettek a társulások és a körjegyzőség létrehozásától kezdve a konyha bérbeadásán át a tavalyi leépítésekig. Hitel felvételét nem tervezik, egy néhány éve felvett harmincmillió forintos kölcsönük visszafizetésére a nemrég kialakított, új telkek eladásából remélnek fedezetet.

– Önkormányzati földeken húsz, 840 és 950 négyzetméteres telket kínálunk 3780 forintos négyzetméteráron, jobbára fiatal családoknak – mondta a polgármester. A képviselő-testület legutóbbi ülésének határozata szerint a teljesen közművesített telkek árából négyszázezer forintot elengednek azoknak, akik május végéig egy összegben kifizetik azt. A házhelyektől a település – jelenleg 1750 fős, stagnáló – lakosságszámának növekedését várják.

– Költségvetésünket tekintve igazán „nagy dobásra" nem készülünk az idén, már az intézmények működtetését is annak tartom – jelentette ki Mesterházy József.

Ezen intézmények fenntartására, kisebb felújításokra lesz szükség ebben az évben, s legalább egy utca felújítását is szeretnék elvégezni, utóbbira pályázati pénzeket várnak.

– A 85-ös főút elkerülő szakaszának építését érdeklődve várjuk, mert ha ezt az új utat fizetőssé teszi a szakminisztérium, akkor annak inkább kárát látjuk majd, mintsem előnyét – hangoztatta. Másodszor nyújtanak be pályázatot egy úgynevezett Európa tér kialakítására, ezzel párhuzamosan az utcák szépítésére is vannak terveik. Enesén idén is folytatódnak az utóbbi években megkezdett rendezvények, így a virágmajálisra és a Rábca-torok Rockfesztiválra is várják a helyi és környékbeli vendégeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatórás pedagógus-munkarend

Kapuvár - Kapuvár képviselő-testületének első idei ülésének rögtön a kezdetén a helyi, nem… Tovább olvasom