Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Teljes gondozás akár egy évig

Kapuváron 1988 óta működik. az időskorúak elhelyezését biztosító Ápolási Otthonház.

Jelenleg harminc hely áll a gondozást, ápolást igénylők rendelkezésére. A szociális intézményhálózaton belül az időskorúak átmeneti elhelyezését biztosító Ápolási Otthonház Kapuváron 1988 óta működik. Kezdetben tíz, majd 2001 januárjától 30 hely nyújt lehetőséget a huszonnégy órás felügyeletet, gondozást, ápolást igénylők elhelyezésére.

Sárvári Jánosné vezető ápoló elmondta: ez a szolgáltatási forma nagy segítséget jelent a családok számára, mert biztonságban érzik hozzátartozójukat. A gondozott is mindig számíthat az ápolók segítségére, s nem utolsósorban nem kell elviselnie a magányosság szörnyű érzését. A megváltozott egészségügyi ellátórendszer csak korlátozott ideig tudja biztosítani a beteg számára a kórházi ellátást.

A még ez idő után is segítségre szoruló és hozzátartozója is igényelheti az átmeneti ápolási otthonban való elhelyezést, akár egy-két hétre vagy hónapra, valamint a „tartós" elhelyezés idejére, ami egy év is lehet. Sárváriné hangsúlyozta: valamennyi felvételre jelentkezőt fogadni tudnak az otthonban, akik elsősorban Kapuvárról és vonzáskörzetéből kerülnek ki. Mivel van még „szabad kapacitásuk", Győr és Mosonmagyaróvár környékéről is vannak betegeik.

A gondozottak átlagéletkora nyolcvan év felett van, többségük egyedül él, állandó felügyeletet, teljes ellátást igényel. Az intézményben gondoskodnak a bent lakók mentálhigiénés ellátásáról is. Segítik beilleszkedésüket a közösségbe, biztosítják a személyre szabott bánásmódot, a fizikai és a lelki törődést, kezdeményezik az intézményen belüli társas kapcsolatok és kis közösségek kialakulását és azok működését. Lehetőséget nyújtanak a szabadidő kulturált eltöltésére.

Az otthon mindennapi programjai közé tartozik az egyéni és csoportos beszélgetés, a felolvasás. Az idősek szívesen hallgatják a regényrészleteket, a vallásos jellegű írásokat, s rendszeres a közös ima is. Szívesen néznek tévét, hallgatnak zenét, s nagyon szeretnek énekelni is. Rendszeresen felköszöntik egymást a név- és születésnapokon, ahol az általuk készített ajándékokkal lepik meg az ünnepelteket. Bódai GyulaAz otthon lakóinak mindennapi programjai közé tartozik a beszélgetés és a felolvasás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán mindenütt mérnek

A megengedett harminc helyett nyolcvanöt kilométeres óránkénti sebességgel robogott a minap egy autós Csorna egyik szűk, ennek ellenére hatalmas átmenő forgalmat bonyolító mellékutcájában. Az eset nem egyedi, így a lakosság kérésére Csornán a rendőrség munkatársai város mellékutcáiban is sebességet mérnek a napokban és később is. Tovább olvasom