Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Tavasszal próba, nyáron teljes üzem várható a napelemgyárban Csornán

A Kisalföld körülnézett a csarnokban.
Az Ecosolifer kft. húsz munkatársa dolgozik jelenleg a csornai napelemgyár beindításán. A gépsorokat külföldi szakemberek közreműködésével szerelik fel, tavasszal kezdődhet a próbaüzem. A Kisalföld körülnézett a csarnokban.

Az Ecosolifer kft. megnyitotta kapuit a Kisalföld előtt és bemutatta csornai beruházását. Körbejártuk a napelemgyárat, a cég projektvezetője pedig tájékoztatott a legújabb fejleményekről és a jelenlegi helyzetről. Kiderült: tavaszi próbaüzemre és nyár eleji indulásra készülnek. Az üzembe helyezendő gyártósor száz ember foglalkoztatását igényli és biztosítja majd.

Biztató látvány, hogy az irodahelyiségekben mérnökök dolgoznak, az üzemcsarnokban pedig hosszú sorokban állnak a gépek. Vannak, amiken már csak a beüzemelés, a feltöltés van hátra. Némelyek pedig még becsomagolva arra várnak, hogy a helyükre állítsák őket. 

A száz dolgozóból húsz már most az Ecosolifer alkalmazottja. Ők azok, akik kiszolgálják a beüzemelési folyamatokat. A környékről valók: csornaiak, kapuváriak, farádiak, bősárkányiak. Egy Szolnokról Győrbe települt szakember is erősíti a csapatot. Ádám Zoltánt először is a foglalkoztatásról kérdezte a Kisalföld. Huszonöt év alatt ugyanis az Ecosolifer lehet az első „zöldmezős" munkahelyteremtő beruházás Csornán, amelyik száznál több dolgozóval számol. Így nagy a várakozás a társasággal szemben.

– Azok az emberek, akik most a gyár területén mozognak, jórészt alvállalkozóinkhoz tartoznak. Ők a gyártósor telepítésének előkészítését végzik el. Vannak kollégák Németországból is, akik már a berendezések összeszerelésén dolgoznak. Az Ecosolifer kft. munkatársai ebben segítik őket. Néhányan Budapesten tevékenykednek, a gyár indításának háttérmunkáit biztosítják – vázolta Ádám Zoltán. A projektvezető elmondta: valamennyi, a gyártáshoz szükséges gép megérkezett Csornára, jó részük már a helyére is került és folyamatos a gyártósor felszerelése. Terveik szerint még karácsony előtt be is fejezik ezt a folyamatot. A beüzemeléssel várhatóan tavaszig végeznek és március végére felkészülnek a próbaüzemre. A nyarat szeretnék már teljes kapacitású termeléssel kezdeni. 
 
Az Ecosolifer készül a csornai üzem indítására. Várhatóan jövő nyár elején már teljes kapacitással működnek majd.
Az Ecosolifer készül a csornai üzem indítására. Várhatóan jövő nyár elején már teljes kapacitással működnek majd.

– Ez már a száz alkalmazott munkába állását kívánja meg. A gyártócsarnokban alapvetően két munkakör lesz. Az egyik a gépkezelő, amihez középfokú végzettséget várunk el. A másik a gépek kiszolgálása, az anyagmozgatás, az alapanyagok beszállítása, feltöltése. Utóbbi feladat nem kötött végzettséghez. A jelentkezéseket fogadjuk, érkeznek is az életrajzok. Ott volt cégünk a közelmúltban a Széchenyi-egyetem állásbörzéjén és jelentős érdeklődést tapasztaltunk. Az interjúztatás és a munkaerő-felvétel folyamatos és természetesen ütemezett. Azaz azokat, akikre majd a nyári induláskor lesz szükség, nyilván később vesszük fel, de ezekre a munkakörökre is gyűjtjük már az életrajzokat.

A csornai gyár üzemcsarnoka 4800 négyzetméteres, amit 800 négyzetméteres raktár és kiszolgálóhelyiségek egészítenek ki. Az infrastruktúra és az épület alkalmas a további bővítésre és gondolnak is rá a cégvezetők. Az induláskori kapacitást ugyanis már lekötötték, tehát értékesítési gondok nem lehetnek.

– A csarnok kialakítása lehetővé teszi egy második gyártósor telepítését. A további fejlesztés, bővítés persze a tulajdonosok üzleti döntésén múlik – hangsúlyozta Ádám Zoltán, akivel tisztáztuk azt is, milyen termék is készül majd a gyárban. 

– Az Ecosolifer a tetőre és naperőművekbe szerelhető napelemmodul alapanyagát gyártja Csornán. Tehát nem a napelemek összeszerelését végezzük, hanem az összeszerelő üzemekben felhasznált alapanyagot készítjük el. Nemzetközi partnerekkel vagyunk kapcsolatban, hiszen Magyarországon nincs napelemgyártás – jegyezte meg. Felvetettük: a napelempiacon is egyre nagyobb teret hódít Kína. Velük sikerül-e felvenni a versenyt? 

– A kínai piac, mint általában más területen is, alacsony értékű, alacsony minőségű terméket produkál. A miénk viszont abszolút prémium termék, amit keresnek a felhasználók – adott megnyugtató választ Ádám Zoltán.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorfűrészt és olajat lopott Himodon egy 19 éves férfi - fotók

Motorfűrészt és olajat lopott Himodon egy 19 éves férfi - fotók
A 19 éves férfit elfogták a rendőrök. Tovább olvasom