Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Szükség lett a népszerűtlen döntésekre

Papp József: "A képviselőség segíti a polgármesterséget, fordítva viszont gyengíti a munkát".

„ ...én is tapasztalok elégedetlenséget, és nekem is van hiányérzetem, kritikai megjegyzéseim saját munkámat illetően. Nem gondolom, hogy tökéleteset alkottam, illetve alkottunk. Ám az eddigi eredményekkel bizonyítani lehet, hogy képes vagyok hatékonyan tevékenykedni ezen a poszton – mondta a Kisalföldnek Csorna – újra induló – polgármestere. Papp József országgyűlési képviselő szocialista színekben a megyei listáról szinte az utolsó pillanatban került be ismét az Országgyűlésbe.

Gördülő kövek a választások után

– Mekkora volt az a kő, amely leesett a szívéről a választások második fordulója után öt nappal?

– Nagy, mert egészen más négyévnyi képviselőség után arra gondolni, hogy visszakerül-e az ember a parlamentbe, amikor már tudja, milyen volt azelőtt, mikor első ízben bekerült oda. A polgármesteri munka segítésének hatékonyabbá tételére gondolok elsősorban.

– Tehát egyértelműen előny, ha a képviselőséget és a polgármesterséget együtt tudja csinálni az ember?


– A polgármesterség esetében előny, ám frakciótagként egy polgármester kevésbé hatékonyan tud dolgozni. A képviselőség segíti a polgármesterséget, fordítva viszont gyengíti a munkát.

– Szocialista frakciótársa, Tóth Tiborné dr. legutóbb azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy arra kellene törekedni, hogy a képviselők főállásúak legyenek. Ugyanakkor a politika és az Országgyűlés összetétele éppen ezzel ellentétes törekvéseket mutat.

– Ő a közoktatásból jött, s úgy érezte, hogy a két különböző típusú munkát nem tudja összeegyeztetni. Én ugyanezt éreztem, amikor 1994-ben először lettem polgármester vállalkozóként. Azt hittem, hogy majd vissza tudok segíteni a vállalkozásomba, hiszen a feleségem akkor egy 10 hónapos gyerekkel vette át a céget. Ám ez egyáltalán nem ment. Viszont a polgármesterség és a képviselőség ugyanannak a munkának két oldala, sőt, a csornai kistérségi társulás elnöke is vagyok, tehát komplex feladatot látok el. Természetesen ehhez kell megfelelő bázis, háttér és jó munkatársak. Így a feladat ellátható; az egyénnek persze nehezebb, s nagyobb a leterheltsége.

– Milyen bizottsági feladatot kapott most az Országgyűlésben?

– Az önkormányzati és területfejlesztési bizottságba sikerült bekerülnöm, ahova nagyon nagy volt a túljelentkezés. Örülök, hogy meg tudtam maradni egy jelentősen kibővült feladatkörű szakbizottságban, hiszen ez korábban két külön szervezet volt.

A vita hiánya a szellem halála

– A hírek szerint nem tűnik egységesnek a szocialista frakció. Botrányt kavart Karsai képviselő úr kirohanása, s a szakszervezetek is háborognak az adóemelések, a tandíj és az egyéb megszorítások miatt. Nehéz most kormánypárti képviselőnek lenni?

– Nehéz, de könnyebb, mint ellenzékinek. Azért nehéz, mert nagy a feladat, amit el kell végezni. Amúgy én megszoktam tizenkét év alatt polgármesterként is a belső és a külső vitákat. Egy mondás szerint a vita hiánya a szellem halála. Persze mindenki más hangnemben és stílusban vitatkozik. Mindig is voltak belső viták a frakcióban: ki hangosabban, ki halkabban mondta el a véleményét, ám a végén demokratikusan szavaztunk, hogy a frakció kinek az álláspontját fogadja el. Én úgy látom, hogy ez most is így történik. Csak most szükség lett a népszerűtlen döntések meghozatalára is, de mi ezt tudtuk már korábban is.

– Azt mondja, hogy ezt tudták korábban is, a választási kampányban mégsem erről volt szó. Egyik napról a másikra hogyan változott meg ilyen markánsan az MSZP helyzetértékelése?

– Nem változott meg a helyzetértékelés, csak a kampányban a hangsúlyokat máshová helyeztük. Akkor a fejlesztésekről és az Új Magyarország programról beszéltünk, de azt is elmondtuk, hogy ahhoz, hogy az EU-tól kapott évi 1000 milliárdot hatékonyan tudjuk az ország jövője érdekében felhasználni, át kell alakítani Magyarországot. Értelemszerűen nem az átalakítás nehézségeire fektettük a hangsúlyt a választási kampányban, hanem a fejlesztési célok elérésére. Ma pedig egyértelműen látszik a politikánkon, hogy ebben a ciklusban három célt kívánunk elérni. Első az egyensúlyteremtés, mivel az elmúlt években többet költöttünk, mint amennyi bevételünk volt.

Ez főleg szociális területekre ment. A második a reform. Először meg kell teremteni a költségvetés egyensúlyát, utána meg kell reformálni az államot. A harmadik pedig a fejlesztések. Az uniós támogatásokat ugyanis nem elkölteni akarjuk, hanem beruházni. Azt viszont már egy új Magyarországba kell. Ám az önkormányzati törvénycsomag minapi vitája kapcsán komoly kételyeim vannak, hogy mennyit tudunk megvalósítani a szükséges változásokból, hiszen látszik az ellenzék totális szembenállása a kétharmados törvények esetében. Ami azért érthetetlen, mert ugyanazt a célt, amit a folyosón ellenzéki képviselőként ők is szükségesnek tartanak, a bizottsági vagy plenáris ülésteremben vehemens demagógiával támadják.

Az állam átalakításába bele kell fogni

– Ha egy 100 fokos skálán mérjük az optimizmust, akkor ezen mérce szerint ön mennyire optimista a kormányzati célok sikerét illetően?

– Ezt csak 100-as optimizmussal lehet csinálni. Ez azt jelenti, hogy mindent, ami rajtunk múlik, meg fogunk tenni és nem ijedünk meg a nagy reformkérdésektől sem. Előterjesztjük ehhez a kétharmados törvényeket. Az előző ciklusban többször is meditáltunk azon, hogy szabad-e ezt vagy azt a törvényt előterjeszteni, s hogy az ellenzék megszavazza-e. Úgy tűnt, mintha mi hezitálnánk. Ezeket most már be kell terjeszteni. Legyen az ország számára nyilvánvaló, hogy ki az, aki valóban át akarja alakítani ezt az országot és ki az, aki nem. Magyarország gazdaságát nagyon nagy fájdalmak árán a kilencvenes évek elején átalakították.

A társadalom, a politika és a közszolgálat átformálása azonban még nem történt meg. Ebbe bele kell fogni. Ehhez kellenek a kétharmados törvények. A kampányban még azzal is vádoltak bennünket, hogy a szükséges reformokat nem hajtottuk végre. Ezt még egyszer nem szeretnénk megérni. Megvannak azok az elképzelések, melyek a két harmados törvények támogatásának hiányában feles törvényekkel, illetve egyéb rendelkezésekkel mégiscsak változást eredményeznek. Nem akkorát és nem olyan hatékonyan, mint szükséges lenne, de mégis érdemi, működő közigazgatást, közszolgálatot teremtenek.

– Képviselőként milyen helyi lobbitevékenységet végzett az új ciklusban eddig?

– Többek közt eljártam a vadászterületek kijelölésében a csornai vadásztársaság érdekében. Aztán a Külügyminisztériumban közbenjártam a Pozsonyban letartóztatott csornai illetőségű kísérő ügyében. Már ebben a ciklusban is adott feladatot a csornai elkerülőút ügye, ami egyre inkább kibővül a 86-os főút mellett élők problémáival. Az útbizottság egyik képviselője nemrég járt nálam a legutóbbi demonstráció kapcsán.

– A 86-os kérdésében van tehát valami konkrétum?

– Igen, szeretném az útbizottságot összehozni az új kormányzati szerkezetben azokkal a szereplőkkel, akik érdemi választ tudnak adni a kérdéseikre. Ez persze nem biztos, hogy mindig örömteli, mert egy elkerülő- vagy egy gyorsforgalmi út megépítése nem az elhatározástól számított hónapokon belül, hanem sok éven belül valósulhat meg. Ám hosszú távon tarthatatlan, amit el kell viselniük ezeknek az embereknek. Mind a csornaiaknak, mind az összes többinek, hiszen ugyanúgy átmegy a 86-os Csornán is, a 85-össel együtt.

– Ön utalt az elkerülőútra, s ugyanezt tette térségi képviselőtársa, Áder János is. P mondta néhány hete a Kisalföldnek, hogy érdemben még nem beszéltek az új parlament megalakulása óta, de ami késik, nem múlik. Volt-e azóta önök között találkozó?

– Nem beszéltünk egymással, de ez 1998 óta az ő döntése miatt van így. Soha, semmilyen ügyben nem kereste a kapcsolatot velem, illetve az általam kezdeményezett kapcsolatfelvételek sikertelenek maradtak. Ezt tudomásul véve végzem a munkámat. Ám most nem ő az, aki érdemi kapcsolatokkal rendelkezik a kormányzatnál. Áder János négyéves frakcióvezetői munkája után most megpihen a Ház alelnöki székében.

Amivel még Csornán nyerni és kampányolni lehet

– Noha egyértelműnek tűnik, de meg kell kérdeznem: újra indul a polgármesteri székért?

– Igen.

– A határozott válasz után azt kérdezném, hogy mi az, amivel még Csornán nyerni és kampányolni lehet?

– Ezt most nem árulom el, mert ellenfeleim is biztosan elolvassák ezt az írást. Ugyanakkor én is tapasztalok elégedetlenséget, és nekem is van hiányérzetem, kritikai megjegyzéseim saját munkámat illetően. Nem gondolom, hogy tökéleteset alkottam, illetve alkottunk. Ám az eddigi eredményekkel bizonyítani lehet, hogy képes vagyok hatékonyan tevékenykedni ezen a poszton. Öröm, hogy egymilliárdos állami támogatást tudtunk hozni Csornára. Elkészült a Hunyadi-gimnázium korszerűsítése. Folyik a Széchenyi-iskola átépítése, számos új önkormányzati bérlakás létesült, utakat tudtunk építeni. Az is bebizonyosodott, hogy látványos az a különbség, amikor 1998-ban a csornaiak ellenzéki többségű képviselő-testületet választottak, illetve a mostani ciklus eredményei között. Azt gondolom, hogy ezt látják a csornaiak.

– Előbbi kérdésem ki nem mondottan arra utalt, hogy az eddig ígért nagyberuházásokból szinte semmi nem valósult meg.

– Az ipari park kapcsán az a legnagyobb gondunk, hogy 1990 és ’94 között, a földrendezések idején az akkori vezetők nem gondoltak arra, hogy az önkormányzat olyan területekhez jusson, ahová befektetőket lehet telepíteni. Kisebb földdarabok, feltöltendő gödrök kerültek csak városi kézbe. Mostanra 3,3 hektárt értékesítettünk az ipari parkból, de annak zöme magánkézben van.

Az elkerülőút megépítése jól halad, elkészülte után az út és a város közt próbálnunk terjeszkedni. Elsősorban logisztikai beruházásokban gondolkodunk, de ehhez is meg kell egyezni a magántulajdonosokkal. A termálprogramunk előkészítése zajlik Németországban. A mi feladatunk azért lobbizni, hogy ehhez meglegyen az uniós támogatás. Tudni kell, hogy ez a cég Ausztriában most is épít egy fürdőt, s ott az önkormányzat is be tudott szállni a beruházásba. Nálunk ez másképpen van, s ezt a német befektetőknek is el kellett fogadniuk, akik egyébként 11 fürdőt üzemeltetnek hazájukban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél millió a kapuvári sportra

Szintén döntés született az útépítések kivitelezőjéről: a kedvezőbb finanszírozási ajánlat miatt a… Tovább olvasom