Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Szűkös a civilek utánpótlása

Kapuvár, Beled - Az elmúlt évet értékelve Kapuvár és környéke civil szervezeteinek vezetői szerint működni csak pályázatokból tudnak és hiányzik munkájukban az aktív utánpótlás.
Kapuvár és környéke civil szervezeteinek vezetői szerint működésük csak az eredményes pályázatokból lehetséges, már ha időben megkapják a megnyert pénzeket. Bár a civilek egyre több rendezvényből és programból kiveszik a részüket, az aktív, a közösségért dolgozni akaró és tudó emberekből Rábaköz-szerte hiány mutatkozik. Az elmúlt esztendőt értékelte a Kisalföldnek több egyesület vezetője.


Kezdenek egymásra találni

A pályázatok fontosságát hangsúlyozta a kapuvári Rábaköz–Hanság Turisztikai Egyesület elnöke, Magyar Attila is. Úgy véli, az elmúlt év akár sikeresnek is mondható a helyi civilek szempontjából, hiszen elindult egy együttműködés a szervezetek közt, megalakult a kapuvári civil fórum.

Magyar Attila

– Kezdünk egymásra találni, amit a Leader-csoport megalakulása is elősegít – mondta Magyar Attila. Hangsúlyozta, immár számos kapuvári rendezvény szervezéséből, lebonyolításából kiveszik részüket a civil szervezetek.

– Amit azonban a tavalyi év hiányosságának tartok, az, hogy Kapuváron alapvetően még nem látja a többség a civil szféra szerepét a város vagy a kisközösségek ügyének előbbre vitelében és azt is súlyos hibának tartom, hogy nagyon kevés a közösségért aktívan tenni akaró jelentkezők száma – tette hozzá az egyesület elnöke.


A tanulás éve volt

Az év végére tizennyolc tagúra bővült Kapuvárért Egyesület elnöke, Mészárosné Pölöskei Rita is a tagtoborzás nehézségeivel kezdte, ám azt is sietett hozzátenni: nem is elsődleges céljuk a minél nagyobb taglétszám erőltetése.

– Sok szempontból a tanulás éve volt 2007, hiszen nemcsak a kulturális programok szervezésével ismerkedtünk, de igyekszünk aktívan kivenni részünket a város irányításából is – utalt az elnök az egyesület önkormányzati szerepére. Hozzátette, a városban örvendetesen növekedik a programok száma, ám néha éppen ez hátráltatja a korrekt szervezést.

Mészárosné Pölöskei Rita

– Alapvetően kedvező a környezet a civil szervezetek számára Kapuváron, ám egyetlen negatívumot el tudok mondani 2007-ből: hiányolom az összefogást az egyesületek között – mondta Mészárosné. Azt azonban kijelentette, hogy bár történtek egyeztetések, a szervezeteknek maguknak kell megkeresniük azokat a fórumokat, ahol a közös gondolkodás és munka keretei kialakulhatnak.

Ez évi terveikről szólva elmondta, a nyári Anna-napi programokban előtérbe szeretnék helyezni a helyi néprajzi hagyományok sokkal erőteljesebb megismertetését és esetleg újabb hagyományőrző rendezvények szervezését.


Egyre nehezebb

Az elmúlt évi sikeres pályázataik miatt jónak mondta 2007-et Odoricsné Buthi Krisztina, a Beled Ifjúságáért Egyesület elnöke. Pályázataikat maguk írják, a mögöttünk hagyott évben több mint félmillió forintot sikerült ilyen módon összegyűjteniük.

Odoricsné Buthi Krisztina

– Az egyesület 2002-es alakulásakor jobbak voltak a működés feltételei, 2005-ben át is alakultunk szinte teljes mértékben – mondta az egyesület elnöke. Jelenleg a helyi és környékbeli hátrányos helyzetű fiatalokon próbálnak többféle módon is segíteni. Ez lett egyesületük elsődleges célja. Nyári napközis táborral és más hasonló programokkal támogatják a segítségre szoruló fiatalokat. Odoricsné Buthi Krisztina azonban hangsúlyozta, a munka egyre nehezebb, hiszen a fiatalok nem akarnak, az idősebbek pedig már nem tudnak aktívan dolgozni a közösségért. – Az ifjúság szívesen részt vesz a programjainkon, ám ezért tenni már nem sokat akarnak – tette hozzá az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyik zsebből a másikba megy a törlesztés

Csorna - A csornai önkormányzat egészségügyi intézménye ötvenmillió forinttal tartozik a város… Tovább olvasom