Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Szobrot adományoz szülőfalujának

A lényegre figyelmeztető ajándékot ad szülőfalujának Maráz Sándor bősárkányi esperesplébános. Sopronkövesd Szent István-szoborral gazdagodik.
   
Szent István-szobrot adományozott szülőfalujának, Sopronkövesdnek Maráz Sándor. A címzetes prépost, bősárkányi esperesplébános azért gondolt államalapító királyunkra, mert a lényegre szeretne figyelmeztetni. Az alkotást Lebó Ferenc győri művész készítette, és augusztus 19-én leplezik le Sopronkövesden, a templom melletti téren.

– Régen megfordult már a fejemben, hogy valamit hagyjak hátra magam után. Olyan valamit, ami a lényegre figyelmeztet és az igaz magyarságra – mondta a Kisalföldnek Maráz atya.

– Szent Istvántól a krisztusi lelkiséget, hitet és a hazaszeretetet kaptuk. Ha ő nincs, nem tudhatjuk, hova sodródtunk volna, de hogy nem itt élnénk, az szinte biztos. Ezért döntöttem szent királyunk szobra mellett. Sopronkövesdi kisgazda családból származom, hatan voltunk testvérek. Én születtem ötödikként és már csak egyedül élek a hat gyerek közül.

Édesapám volt a községi bíró a legnehezebb időkben, a világháború alatt és még utána is kis ideig. Sokat tett a szegényekért, az özvegyekért, az árvákért, később pedig a fiatalokért, akiket elrejtett és nem engedett elvinni. Szerette a faluját, a falubelijeit. Neki és valamennyi családtagomnak állít emléket a szobor.

Maráz Sándor bősárkányi esperesplébános
Maráz Sándor bősárkányi esperesplébános


A sopronkövesdi Szent István fiatal, életerős, határozott. Bal karjában egy kéttornyú templomot tart. Maráz atya megjegyezte: a hon- és egyházalapítást jelképezi.

– Szent István nemcsak hazát teremtett, hanem népének adta a kereszténységet. Lebó Ferenc pályafutása legcsodálatosabb művét alkotta meg, legalábbis így érzem – tette hozzá Maráz Sándor.

A szobor talapzatának elején olvasható a felirat: Szent István király. Hátoldalán az adományozó neve és az idézet: „Magyarok fénye, Ország reménye, Légy áldott Szent István király."

A sopronkövesdi Szent István fiatal, életerős, határozott.
A sopronkövesdi Szent István fiatal, életerős, határozott.


A bősárkányi esperesplébános elmondta: tízévesen került el Sopronkövesdről, a bencés gimnáziumba ment. A rokonsággal természetesen tartotta a kapcsolatot és később, felszentelése után is szívesen ment haza, ha hívták egy-egy rendez-
vényre.

– A rendszerváltás előtt persze ritkábban, de a kilencvenes évektől mind gyakrabban. Miséztem is, bérmáltam is a helyi templomban – fogalmazott.
Sándor atya megjegyezte: Szent István szobra a falué, de készül később olyan ajándékkal is, ami a kövesdi templomé lesz.

Pápai Lajos áldja meg a szobrot


A szobrot augusztus 19-én leplezik le, a délután fél hatkor kezdődő ünnepség keretében. Beszédet Széles Sándor kormánymegbízott mond, a szobrot Pápai Lajos megyés püspök áldja meg. Hat órakor püspöki szentmise lesz a templomban. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember második felében indul a termelés kapuvári Proverthában

A tulajdonos szerint nem a foglalkoztatottak létszáma a mérvadó, a csúcstechnológia bevezetése… Tovább olvasom