Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Színesfémtolvajok újra ellopták Földsziget harangját

Csorna–Földsziget - A közelmúltban ellopták a földszigetiek harangját, sorban a másodikat. Eredetijét még az Esterházy hercegek adták a falunak, „gazdasági harangnak” nevezték a helyiek.
Vannak, akiknek semmi sem szent. Mint például azoknak sem, akik a napokban ellopták a földszigetiek harangját. A hetvenkilós bronzot valószínűleg színesfémtolvajok emelték le a helyéről. A rendőrség nyomoz, a helybeliek pedig nem tudják, ezután minek a hangja kíséri őket utolsó útjukon.

Földszigeten két harangláb is áll a kastélyépület közelében, most már mindegyik harang nélkül. Az elsőt még évekkel ezelőtt lopták el. Azt, amelyiket Hosszúdombról telepítették át az 1930-as években. „Miután onnan kihaltak, nem volt kinek harangozni, hát áthozták ide" – mondta a 88 esztendős Laskó Ferenc. Feri bácsi a most ellopott harangról is mesélt a Kisalföldnek. Hogy pontosan mikor állították, senki nem tudja, írásos nyoma nem maradt fent.


A gazdasági haranglábat most akarták felújíttatni. Fotó: Kisalföld-archívum

– Az bizonyos, hogy az Esterházy hercegektől kapták a földszigetiek, hiszen a család uradalma volt a falu – idézte fel a régiektől is hallott harangtörténetet. – Eredetileg nem is a mostani helyén volt, hanem beljebb a faluban. Aztán, amikor a kastélyban kialakították a kápolnát, közelebb került a láb is. Magam is ott voltam az áttelepítésénél az 1950-es években. A benne lévő harang sem az eredeti volt.

Az öreg harang megrepedt, rosszul szólt, ezért kicserélték. Volt valami írás is rajta, annak idején el is olvastuk, de hatvan év eltelt, már nem emlékszem rá.
A földszigetiek a hercegek harangját „gazdasági harangnak" is nevezték.
Az szólította ugyanis munkába a helybelieket, akik az uradalom cselédei voltak.

Hűlt helyük: Mostanra a földszigetiek mindkét harangját ellopták.

Ezt is Laskó Feri bácsitól tudjuk.
– Hajnali három órakor a bakter csördített, ez jelentette az ébresztőt. Az emberek ekkor keltek, mentek ellátni a jószágot, kezdődött az élet a gazdaságban – fogalmazott. – Utána már csak délben harangoztak ebédre. A régi világ megszűnt, most már csak a misék előtt, meg persze temetéskor szólalt meg a harang.

A 75 esztendős Varga Pál még egy történettel egészítette ki Feri bácsi történeteit. Eszerint a hadsereg is „használta" a haranglábat.
– 1945-ben katonák állomásoztak nálunk. Arra emlékszem, hogy ha valaki büntetésben volt, a haranglábhoz köttették ki a tisztek – tette hozzá Pali bácsi.

Az idők során a harangláb annyira elhasználódott, hogy balesetveszélyessé vált. Az egyházközségben úgy döntöttek, hogy felújíttatják. Ám mire a mesterek mentek volna felmérni a terepet, eltűnt. A helyiek most már nem tudják, mivel kísérik őket utolsó útjukra a földszigeti temetőbe.

A csornai rendőrök nyomoznak az ismeretlen elkövetők után. Ellenőrzik a megyei színesfém-felvásárló telepeket, hátha a földszigeti harang nyomára bukkannak. Az esély azonban kevés, hiszen minden bizonnyal „hivatásos" színesfémgyűjtők vitték el. Ők viszont értik a módját, hogyan tüntessék el a nyomokat.

Laskó Ferenc

Varga Pál

Hűlt helyük: Mostanra a földszigetiek mindkét harangját ellopták.

A gazdasági haranglábat most akarták felújíttatni. Fotó: Kisalföld-archívum

Olvasóink írták

 • 11. adozo 2008. február 23. 13:14
  „szerintem a Kapuvári lomisoknál és a kisebségnek mondott tőbségnél kellene körűlnézni aszinesfém és a adomentes fekete munka miatt és nem segélytosztani nekik tiszt. a kiv”
 • 10. naprakész 2008. február 23. 11:46
  „Mit nem értesz ezen, szerintem teljesen világos. Földszigeten két harang volt a cikk szerint. Az egyiket már régen ellopták, azt, amelyiket Hosszúdombról telepítettek át. A másikat pedig, amelyiket a herceg adta a falunak, most vitték el. Nem világos?”
 • 9. sziszifusz 2008. február 23. 08:49
  „A szép írás szép.Lehet benne gyönyörködni.Ez szép írás.
  Hogy érti is amit írt - mármint,hogy melyik harangot lopták el - az más kérdés.
  Lopni nem szép,lopni bűn - harangot fölöttébb,és ez az eset elkeserítő!
  Egyetértek.”
 • 8. Baradlay 2008. február 21. 20:55
  „Ilyen hirek utan nem kell felhaborodnunk,hogy Becsben ki irjak, Magyarok ne lopjatok!
  Nem erzelegni,felhaborodni kell, nem kell LOPNI! Biztos,hogy magyarok csinaltak!!!!!!
  Tudom a valaszt.............,de ok is ott szulettek es magyarok!!!!!!!!!!!!!!!
  Kepzeld el a szitut Becsben,CIGANYOK NE LOPJATOK"! Lehet ezert loptak a soproni rendorok mert
  az elobbi volt ki irva! Kit erdekel mi nem ciganyok vagyunk,rendorok!
  Kotelet mindenkinek aki lop!!! Nincs duma!!!!!!!!!”
 • 7. Putyilov 2008. február 21. 20:19
  „Cseter János!

  Ebbe nem kell a politikát belekeverni,egyszerűen le kell vágni a kezét a mocskos büdösszájú haranglopó senkiházinak.
  Ennyi.
  Ez független kormánytól,párttól,hercegtől,cselédtől.”
 • 6. Baradlay 2008. február 21. 19:44
  „Persze az is dogoljon meg aki attveszi!!! Remellem isten nem ver leccel,karoval!!!!!!!!”
 • 5. Baradlay 2008. február 21. 19:32
  „A RAAAAK egye le a mocskos kezuket!!!!!!!!”
 • 4. Cseter János 2008. február 21. 18:32
  „Úgy kedves Putyilov, hogy elolvasva a cikket, s írja a szerzője, hogy az uralkodó Eszterházi hercegtől kapták a harangot! Ma meg a naplopók akik ép úgy kizsigerelik a lakósságot, mint az említett urak! Így tőlük lehet egy újabb harangot igényelni, s adni is fognak! Persze hogy nem ők lopták el a harangot, csupán az ahhjoz kellő pénzt nyúlták le a néptől, az akkori cselédeiktől!Ez ma is így lesz!
  A tolvaj az meg mindig is tolvaj marad ha szinesbőrű , ha nem! Van belőluk bővan, hisz ez a rendszer ezt a tervét túllteljesít, ha nem is szándékosan ütemezték be e termelést!”
 • 3. Putyilov 2008. február 21. 13:02
  „Így van,a familiárisan hiperpigmentált egyedeket kell vizsgálni,ott még talán fellelhető a harang.
  De azt nem értem,hogyan jönnek ide a hercegek és grófok,nem ők lopták el.”
 • 2. Kapuvári 2008. február 21. 10:37
  „,,Színes" emberek szoktak színes fémet lopni! azok,akiknek semmise szent,csak a diszkrimináció!”
 • 1. Cseter János 2008. február 21. 08:48
  „Már bőven vannak "hercegek" grófok, de főleg naplopók ebben az országban! Igaz meg ezt a titulusukat nemigen használják, de pénzük legalább annyi van mint az elődjeiknek! Így csak szólni kell nekik egy újabb harangért! Az adományozók is legalább annyira híresek mint a "hercegek" voltak! Azok is a nép nyakán és a nép hasznából harácsolták össze a vagyonaikat és abból osztogatták vissza néna- néha az alamizsnákat! Van akiknek nyugdíjszerü járadék formájában van akiknek harangot adtak! Szerintem ez ma ismegállja, és megállná a helyét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közkincset gyűjtenek az egyetemisták

Kapuvár - Kiváló minősítése után több pályázatot is benyújtott a kapuvári alapfokú művészeti… Tovább olvasom