Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Szili pályázatok - Tizennégyből öt nyert, három még döntésre vár

Közel 120 milliónyi beruházás és fejlesztés az elmúlt két év eredménye Szilban. A döntésre váró pályázataik közül kiemelkedik a Egészségház energetikai felújítása.
Két év alatt közel 120 millió forint értékű beruházás és felújítás történt Szilban. Közülük a legnagyobb léptékű az óvoda bővítése és a konyhafelújítás volt. Előbbi 36, utóbbi 26,5 millió forintból valósult meg. 

„A gyermekétkeztetés korszerűsítéséről szóló pályázatunkra 23,3 millió forintos támogatást kaptunk. Ehhez jön az 1,2 milliós önrész" – kezdte Lengyel Oszkárné, Szil polgármestere.
Lengyel Oszkárné polgármester a szili óvodásokkal.
Lengyel Oszkárné polgármester a szili óvodásokkal.

 – Szinte az egész a berendezést kicseréltük a konyhában, így minden feltétel adott, hogy biztosítsuk az óvodások, iskolások és a falubeliek étkezését. A padlótól a mennyezetig minden megújult. Akárcsak az óvodában, mely – dacára annak, hogy 100 éves az épület – kívül-belül megfelel a mai kor elvárásainak.
A településnek 2015–16-ban összesen 12,1 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatás jutott, továbbá 3,4 millió forintból készült el egy emlékmű. A kultúrházban vendégfogadó helyiség kialakítása, az ifjúsági klubszoba vizesblokkjának leválasztása, a roma kisebbségi irodában vizesblokk kialakítása, felújítása, utak és járdák burkolása... Csak hogy néhányat említsünk a községbeli korszerűsítésekből. 

 „Két év alatt tizennégy pályázatot nyújtottunk be, eddig öt nyert, három döntésre vár. A fejlesztések és beruházások körülbelül 80 százalékát állami támogatásból hajtottuk végre" – mondta a polgármester. Lengyel Oszkárné bízik az Egészségház energetikai felújítására igényelt támogatás odaítélésében is.
Elbírálás alatt van még a sportparkra és külterületi utak javítására szolgáló beadványuk is.
 A konyhafelújítás az ott dolgozók munkáját is megkönnyíti.
A konyhafelújítás az ott dolgozók munkáját is megkönnyíti.

„Idén önerőből befejezzük a gyógyszertár felső szintjének és külső homlokzatának a rendbetételét, valamint néhány százméternyi járdaszakasz burkolását. Szeretnénk folytatni a faluszépítést és a már megkezdett, templom mögötti játszótér helyreállítását" – mondta az elöljáró. Kiemelte, hogy a költségvetés tervezésénél a váratlan kiadásokra és a pályázatok önerejére is különítettek el pénzt: „Van egy fontossági sorrend, amit a költségek tervezésénél szem előtt tartunk. Arra törekszünk, hogy a falu szempontjából a leglényegesebb fejlesztések valósuljanak meg."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát kapott Kapuváron Szendrei Márton - fotók

Emléktáblát kapott Kapuváron Szendrei Márton - fotók
A református prédikátor a kapuvári várbörtönben halt meg. Tovább olvasom