Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Szilban és Páliban is megalakult a polgárőrség

A Rábaközben egyre több településen ismerik fel a polgárőrség létrehozásának fontosságát.
Az elmúlt hónapokban Szilban és Páliban meg-, Csornán pedig átalakult a szervezet.

A szili polgármester, Lengyel Lajos elmondta: három éven keresztül szorgalmazta a polgárőrség megalakítását. Úgy vélte, idősödik a falu, ráadásul a személy- és vagyonbiztonság körül nincs minden rendben az országban, s ez a szervezet egyfajta biztonságot nyújt az embereknek. A polgármester megjegyezte: az önkormányzat anyagilag is támogatja a polgárőrséget, helyiséget biztosít számára és egy gépkocsit is a rendelkezésére bocsát.

Szalai Zoltán, a szili polgárőrök vezetője – civilben középiskolai tanár – közölte: jelenleg huszonnyolcan vannak a szervezetben. Főleg a fiatalabbak járnak szolgálatba, jobbára hétvégeken járőröznek a faluban.
– Elsősorban az értékeink védelmét tartjuk fontosnak, de részt veszünk különböző rendezvényeken is a faluban. Egy közösség védelmi képessége azon múlik, hogy mi magunk mit teszünk a javaink védelme érdekében – tette hozzá Szalai Zoltán.

Póczik András, Páli első embere jelezte, náluk civil kezdeményezésre alakult meg a polgárőrség, falugyűlésen vetődött fel az ötlet. Már két évvel ezelőtt is próbálkoztak a szervezet megalakításával, akkor még sikertelenül. Aztán mivel az utóbbi időben megszaporodott a lopások, betörések, besurranások száma, a falubeliek is komolyan vették a kezdeményezést. Páliban huszonhatan alakították meg a polgárőrséget, most várják a cégbírósági határozatot. Ha meglesz a dokumentum, azonnal megkezdik a járőrözést a faluban. Az önkormányzat támogatja a polgárőröket és helyiséget biztosít számukra.

– Nagy reményekkel látunk munkához és szeretnénk együttműködni a megyei szervezettel, valamint a környező települések polgárőrségeivel – mondta Gulkai János, a páliak elnöke. – A közbiztonság és a közrend fenntartásában kívánunk részt vállalni. Arra törekszünk, hogy megelőzzük a bűncselekményeket a községben, ezt járőrözéssel, közintézmények ellenőrzésével próbáljuk elérni.

Csornán tavasszal szervezték újjá a polgárőrséget. Németh Sándor elnöktől megtudtuk, jelenleg tizennyolcan járnak szolgálatba, gyakran közösen a rendőrökkel. Leginkább az értékek védelmét tartják szem előtt, s ha bármi furcsát észlelnek, értesítik a hatóságot.

Széles László alezredes, a Csornai Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: az illetékességi területükön mostanáig Csornán, Kónyban, Szilban, Bágyogszováton, Egyeden és Páliban alakult polgárőrség. A rendőrség támogatja ezeket a szervezeteket, részt vesz az oktatásban és közös szolgálatokat is szerveznek a polgárőrökkel. Széles alezredes szerint az együttműködés terén az eddigi tapasztalatok kedvezőek, ezért készek segíteni újabb polgárőrszervezetek létrehozását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan kiállító az expón

Nyolcvan kiállító részvételével, megyezászló átadásával és Biró Péter polgármester megnyitójával… Tovább olvasom