Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Szent Antal kultusza a Rábaközben

Rábapordányban gyakran került Szent Antal szobra a házak homlokzatára. Kónyban az ,,első háborúban" az asszonyok összegyűltek, egy pohár vízbe beledobták a jegygyűrűjüket kérvén Szent Antalt, mutassa meg, él-e még a férjük.
 
Páduai Szent Antal a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szentje. Tegnap ünnepeltük emléknapját. Kultuszáról legutóbb Balázs Lívia néprajzos beszélt a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata rendezvényén.
 A Lisszabonban, feltehetőleg 1195. augusztus 15-én született Szent Antal, akit a „világ szentjeként" szoktak emlegetni, a Rábaközben is rendkívül kedvelt szentnek számított. Az elveszett holmik megtalálásán kívül számtalan gondban, bajban fordultak hozzá az emberek. Például halál, tévelygés, kár, ördögi kísértés, járvány, betegség, életveszély, magtalanság, szülés, tengeri vihar, marhavész esetén. Ismertségére a róla szóló legendákon túl az is hatással lehetett, hogy ő az egyház legfőbb „alamizsnás mestere". Szobra a legtöbb templomban megtalálható, előtte persellyel, amelybe a szegények számára gyűjtik a pénzt XIII. Leó pápa 1898-as jóváhagyása óta. Bálint Sándor néprajzkutató a szent kultuszának magyarországi kibontakozását a XVII. századra teszi, s egyfelől a Balkánról, Remete Szent Antal apát jószágpatrónusi tiszteletéből, másrészről a délnémet barokk hatásából eredezteti. Különösen jelentős szerepet játszott ebben az Esterházyak hercegi ága, az Erdődyek, Nádasdyak, Széchenyiek, továbbá a ferences rend és a vallásos társulatok. 
Csorna egyik legrégebbi építménye, az 1727-ben épült a Szent Antal-temető kápolnája.
A szent iránti tisztelet és védelmezőszerepében való erős hit tárgyi bizonyítékai a templomok, házak előtt vagy utak mellett felállított Szent Antal-szobrok, illetve kápolnák. A Rábaközben szobrai Cirákon, Hövejen, Kónyban, Rábaszentmihályon, Répcevisen, Vitnyéden állnak. Az ábrázolások hasonlóak. A szerzetesi ruhában álló Szent Antal karjában a gyermek Jézust tartja, másik kezében pedig egy szál liliomot. Cirákon és Ivánon az Antal nevű állíttatók vallási okból készíttették a szobrot, pestis vagy marhavész emlékére pedig Répcevisen. Út mellé épített kápolnával Vitnyéden, temetőben találhatóval pedig Csornán, Dörben, Kapuváron, Kónyban, Rábatamásiban találkozhatunk. Az építkezés kinyomozható okai többfélék: a mély vallásosság által inspirált kápolnaállításról Rábatamásiban tudnak, Vitnyéden hatalmas viharból való szerencsés megmenekülés hálaajándéka a szobor, vallási ok pedig a később fölé állított kápolna. Szerencsés felgyógyulásért épült a döri, hálából, az Amerikából történt sikeres hazatelepülésért pedig a kónyi. Az építményekhez kötődő kultusznyomokat csak néhánykápolnánál lehetett kinyomozni Csornán, Kapuváron és Dörben. Rábapordányban gyakran a ház homlokzatán lévő szoborfülkékbe Szent Antal szobra került, hogy védje a házban élőket. Kónyban, az „első háborúban" az asszonyok összegyűltek, egy pohár vízbe beledobták a jegygyűrűjüket, és Szent Antalt kérték, mutassa meg, él-e a férjük. Amikor a víz zavaros lett, azt jelentette, hogy meghalt. Egyeden a rostaforgatás leegyszerűsödött formájában szerepelt Szent Antal. A rostába belevágták az ollót, és „Szent Antal, segíts meg!" felkiáltás után, elkezdték faggatni a rostát arról, hogy ki vihette el az elveszett holmit. Az eltűnt dolgok keresése kapcsán mindenhol hozzá imádkoztak. Ha valaki panaszkodott egy eltűnt tárgya miatt, ezt tanácsolták: „Ígérj pénzt Szent Antalnak, az majd visszaadja!" Bágyogszováton, Pásztoriban, Rábapordányban a koldusok védőszentjeként tartották számon. 
Szent Antal freskója a csornai zeneiskola épületében.
Szent Antal freskója a csornai zeneiskola épületében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják Kapuváron a Vargyas utca felújítását - fotók

Folytatják Kapuváron a Vargyas utca felújítását - fotók
Tovább olvasom