Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Szemetet nem, de utat szeretnének

Az Prangyal-temetőhöz szeretnének rövidebb úton eljutni – mint tették azt évtizedeken át – Csorna északnyugati részének lakói.
Elkeseredett emberek gyülekeztek a minap Csornán a Jókai utca Tátra utca felőli végén, hogy megosszák panaszukat a Kisalfölddel. A mintegy félszáz – többnyire idősebb – helybeli az Prangyal-temető hátsó megközelíthetetlensége miatt kesergett. Na meg amiatt, hogy a Tátra utcai – a keleti oldalról az Prangyal-temető, dél és nyugat felől lakóházak által határolt – beépítetlen magánterületen egy kiterjedt szeméttelep éktelenkedik. Állítólag nyár óta.

Szinte képtelenség eljutni a sírokhoz

– Több mint negyven éve Csornán élek, de ilyen szemétdombot még nem láttam a Tátra utcában – mondta egyikük. – Ez mindig ápolt, gondozott terület volt, meg tudtuk közelíteni a temetőt. Most meg szinte képtelenek vagyunk eljutni szeretteink sírjához.

Aztán megszólaltak a többiek is, szinte véget nem érően sorolták a panaszaikat. Mindegyikük azt állította, hogy amióta „világ a világ", a Tátra utcától nyugatra eső városrészben lakók az úgynevezett hátsó – a Tátra utca felőli – kapun jártak be az Prangyal-temetőbe, hisz az első bejáratig legalább másfél-két kilométert kell(ene) megtenniük. A koros, beteg, nehezen mozgó emberek pedig nem tudják megjárni ezt a hosszú utat.

Törmelékek, autógumi, sörösdoboz

A magánkézben lévő terület látványa valóban elképesztő. A síremlékdaraboktól a törmeléken és az autógumikon, műanyagokon át a sörösdobozokig minden megtalálható. Valódi szeméttelep. Mindemellett talán a tulajdonos – ezt nem tudják pontosan a panaszosok – egy árkot ásatott a temető kerítésével párhuzamosan. Így aztán, ha a szeméthegyen át is vergődik valaki a sírkertbe igyekezvén – ha nem fiatal az illető –, az árkon nem tud átmenni.
Apropó, kerítés! Nyugodtan kijelenthető, hogy a körülmények méltatlanok a halottak végső nyughelyéhez. A betonelemeket bozót, gaz takarja. A mellette húzódó út legfeljebb terepjáróval vagy gumicsizmában járható.
A panaszosok azt szeretnék, ha az önkormányzat a gyalogosok és kerékpáro-

sok számára építene egy utat a Tátra utcától a temetőig, amely becslések szerint mintegy kétszáz méter. Hozzátették: remélik, hogy kérésük meghallgatásra

talál.
A fentiek kapcsán megkerestük Turi György polgármestert, aki maga is szemrevételezte a területet és nem titkolta megdöbbenését. Elmondta, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy ki és miért engedélyezte, hogy a lakóházak és a temető „tövében" szeméttelepet alakítsanak ki. Utasítja a közterület-felügyelőket, hogy gyakrabban ellenőrizzék a területet, a lakókat pedig arra kéri, hogy jelezzék, ha szemétszállítmány érkezik ide, s írják fel a jármű rendszámát. Turi György azt sem zárta ki, hogy az ügyben a rendőrséghez fordul.

A terület magánkézben van

Továbbítottuk a városvezetőnek a lakók azon kérését is, hogy építsenek oda utat a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. Turi György elmondta: az a terület, amelyen a város északnyugati részén lakók a temetőbe jártak, magánkézben van, így ott az önkormányzat nem építkezhet. A temetőbe járást a Kárpát utcán át lehetne megoldani, az út rendbetétele után, csakhogy az említett utca – melynek csak a déli oldalán vannak lakóházak – a tőle északra levő területtel együtt szintén egy magánszemélyé. Azon túl pénz is kell az útjavításhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülés a télre – vállalkozók hóra, jégre

Kapuváron idén 3–4 millió forintot szánnak a hóeltakarításra. Az önkormányzati utak és járdák… Tovább olvasom