Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Százharmincöt éves a kapuvári Pátzay-iskola

Fennállásának 135. évfordulóját ünneplik a Kapuvár Térségi Általános Iskola székhelyintézményének, az egykori Pátzay Pál-iskolának. Az elmúlt 135 évben közel 7500 diák ballagott el az intézményből.
A Pátzay Pál-iskola elődje a Magyar Állami Királyi Polgári Fiú- és Leányiskola volt, amely 1884-től 1948-ig magas színvonalon teljesítette hivatását, kitűnő alapot adva a későbbi oktatásnak.

Nagylelkű alapító

– Báró Berg Gusztáv nagyban elősegítette Kapuvár és környéke fejlődését. Többek között iskolánk létrehozása is az ő nevéhez fűződik. A telket, melyen az intézmény áll, 4500 forintért vásárolta, és nagylelkűen 2500 forintért engedte át, hogy a településhez méltó iskola épülhessen. 

Az iskola 1884-ben kezdte meg működését, de a jelenlegi épületben az első tanév csak 5 évvel később, 1889. szeptember 16-án indult. Ekkor 156 tanuló és 13 tagú tantestület kezdte meg a munkát – idézte fel Horváth László igazgató. – Az oktatás formái az évtizedek során folyamatosan változtak. 1948-ig polgári iskolaként működött, majd az 1948/49-es tanévtől általános iskolai osztályok működtek az épületben. Míg a polgári iskolában a fiúk és a lányok külön osztályokba jártak, az ötvenes évek közepétől létrejöttek vegyes osztályok Kapuváron is. 
Egy fotó a jelenből, a felújított Kapuvár Térségi Általános Iskola székhelyintézményéről.
Egy kép a múltból, az akkor még polgári iskoláról. 1884-ben kezdte meg a működését.
Egy kép a múltból, az akkor még polgári iskoláról. 1884-ben kezdte meg a működését.

Hétezer-ötszáz diák

A Kapuvár Térségi Általános Iskola központi iskolája 35 évvel ezelőtt, alapításának 100. évfordulóján vette fel Pátzay Pál szobrászművész nevét. A kapuváriak azóta is így emlegetik székhelyintézményünket, a volt polgári iskolát, később II. számú általános iskolát – utalt az igazgató az előzményekre, majd kitért annak tanulóira is. – Az elmúlt 135 évben közel 7500 diák tiszteletére szólalt meg év végén a Ballag már a vén diák című dal, akik közül sokan öregbítették iskolánk hírnevét. Művészek, mérnökök, orvosok, tanárok, kiváló szakemberek, munkájukat hivatásként megélő munkások tanultak iskolánk falai között – tette hozzá az igazgató.
Horváth László, a Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatója.
Horváth László, a Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatója.
Mint megtudtuk, az évforduló mellett a felújított iskolaépület ünnepélyes átadására is készülnek. Energetikai korszerűsítésen esett át ugyanis a Kapuvár Térségi Általános Iskola központi épülete. Ez többek között napelemek felszerelését, új gázkazán beüzemelését, a B épület nyílászáróinak teljes, míg az A épület külső szárnyainak cseréjét, külső falak színezését foglalja magába. Utóbbinál arra törekedtek, az épület az eredeti színeit nyerje vissza. A 150 milliós uniós pályázati összeghez közel 30 millió forintot tett a városvezetés. A tankerület pedig ezzel egy időben megoldotta a csapadékvíz-elvezetést, melyhez az önkormányzat saját erővel szintén hozzájárult. 

Értéket közvetíteni

Horváth László igazgató lapunknak elmondta: „Bízom benne, hogy az eddigi, 135 éves pedagógiai munkánk, emberi összefogásunk révén hasznos tudással, emberi értékekkel gazdagodtak a diákok." Végül céljaikról is beszélt: „Tanítani, nevelni, értéket közvetíteni, összefogni a felnövekvő nemzedéket, a diákokat, a gyerekeket, akik a jövőjüket e falak között kezdik építeni" – zárta az igazgató.
 
Fotók: Kustor Réka

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött Dör Község háziorvosi rendelőjének korszerűsítése

Befejeződött Dör Község háziorvosi rendelőjének korszerűsítése
A vissza nem térítendő támogatás 10,3 millió forint volt, melyet az Európai Unió Európai Regionális… Tovább olvasom