Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Szakmák szűnnek meg

Bár a rendszerváltás alaposan felforgatta a Rábaköz ipari térképét, a hagyományos kapuvári szakmák megmaradtak a kisvárosban.
Bár a rendszerváltás alaposan felforgatta a Rábaköz ipari térképét, a hagyományos kapuvári szakmák megmaradtak a kisvárosban. Ennek ellenére mind a helyi húsipar, mind a könnyűipar szakemberhiánnyal küzd.

Hentes kerestetik

A kapuvári húsgyár néhány évvel ezelőtti megroppanása után napjainkra felállni látszik. Az illetékesek nyilatkozatai szerint tavasztól beindulna a késztermékgyártás, ami harminc új munkatárs felvételét jelentheti a több mint nyolcvanéves üzemben. Bedecs Pál üzemvezető azonban meglepő kijelentést tett az év végi munkásgyűlés előtt, miszerint nem volt jelentkező a hentesszakmára az esztendő során. Hozzá kell tenni, hogy a tavaly végzett tizenhárom hentestanuló mindegyikét felvették a gyárba, de az igazgató szerint a mai napig szakemberhiánnyal küzdenek.
– A helyiek nem választják ezt a szép szakmát, pedig pár év gyakorlat után nyugaton is keresettek a kapuvári hentesek – mondta a gyárvezető. (A kilencvenes évek elején komplett húsgyári brigádok mentek nyugati munkára – A szerk.) A Kapuvári Hús Zrt. jelenleg is támogatná a szakképzést.

Varrónő is kellene

A város másik erőssége a könnyűipar volt, ahol a néhány évvel ezelőtti visszaesést jelenleg egy kismértékű fejlődés követi. A Ruhaipari Zrt. és a Diadal mélyrepülése azonban szinte eltüntette a szakképzett varrónőket a környékről. Hiába javul az ágazat helyzete, a gyárvezetők itt is szakemberhiányra panaszkodnak.

– Harminc-negyven varrónőt azonnal felvennénk – mondta Papp József, a Diadal Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: akár Csornáról, akár a környékbeli településekről is alkalmaznák a jelentkezőket. A cég idén a munkaerő megtartására, fejlesztésére több pályázatot is szándékozik beadni. Papp József szerint a létszám év végére meghaladhatja a hatszáz főt. Bár a kapuvári mellett egy győri szakiskolát is támogat a Diadal, így is kevés a szakképzett munkaerő. – Úgy vélem, a jó szakemberek Ausztriába tartanak – tette hozzá az elnök.

Ötszázaléknyi álláskereső

A fenti adatok meglepőek annak fényében, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ tájékoztatása szerint Kapuváron és környékén több mint ötszázalékos a munkanélküliség. Ez télen mindig emelkedik. Rimányiné Somogyi Szilvia szolgáltatási főigazgató-helyettes szerint még az Ausztriában dolgozók is hazatérnek a téli hónapokra, és igényt tartanak a munkaügyi központ szolgáltatásaira. Ez Kapuváron több mint ötven embert érint. A kapuvári ügyfélszolgálat szinte állandóan keres varrónőket, hiány van forgácsolóból és – meglepő módon – gépészmérnökből is. Az álláskeresők közt sok az építőipari segédmunkás és szakmunkás, valamint a festő és mázoló. Az idei évre egyre több a vendéglátó-ipari álláskereső is.

Megszűnő szakok

Fábián Imre, a kapuvári Berg-szakiskola igazgatója elmondta: a rendszerváltás előtt a népszerű szakmákban – géplakatos, nőiruha-készítő, asztalos – 12–16 fiatal végzett egy-egy tanévben. Ezen szakmák jó részének oktatása a mérsékelt érdeklődés miatt napjainkra megszűnt. Népszerűek lettek a vendéglátós szakmák. A húsipari képzés egy évfolyamot „bírt ki", idén nem indult az érdeklődés hiánya miatt. Fábián Imre hozzátette, hiába van hiány varrónőből, a mai fiatalok közül senki nem jelentkezik erre a szakmára sem.

Megjegyzendő, hogy szinte minden kapuvári cég szakemberhiánnyal küzd, a Proverthában például szerszámkészítőket keresnek, a Flórában pedig idegen nyelvet beszélő recepcióst. Mészáros Manuéla fürdővezető szerint egy olyan városban, amely a turizmusból akar fejlődni, több fiatalnak kellene vállalnia az ez irányú továbbképzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenlandi és stájer vita a Rába miatt

Az osztrákokat is zavarja a Rába évek óta tartó habzása. A burgenlandiak a stájer tartományi… Tovább olvasom