Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Szabálytalan, kivilágítatlan, ittas kerékpárosok okoznak baleseteket

2010-ben csaknem kétszer annyi kerékpáros okozott balesetet Csorna környékén, mint egy évvel korábban. A rendőrök szerint a bicajosok nem veszik tudomásul, hogy a KRESZ-szabályok rájuk is vonatkoznak.
A Csornai Rendőrkapitányság területén 2010-ben majdnem duplájára nőtt a kerékpárosok által okozott balesetek száma. Míg 2009-ben hét, addig tavaly már tizenhárom biciklis miatt intézkedtek a rendőrök. Az okok között elsősorban a szabályok be nem tartása, illetve a kivilágítatlan bicajok szerepelnek.

Böröcz Péter őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője a Kisalföldnek elmondta: kollégái szigorúan ellenőrzik a kerékpárosokat, és ha kell, büntetnek is. Csornán nagy a kerékpáros-forgalom, és azt Böröcz őrnagy is elismeri, hogy a belvárosban nehéz két keréken szabályosan közlekedni.

– Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy nem is nagyon ismerik a szabályokat a biciklire ülők – tette hozzá az osztályvezető. – A KRESZ előírásai viszont valamennyi, a közlekedésben részt vevő járművezetőre vonatkoznak. A legnagyobb gondot a forgalomba való bekapcsolódáskor tapasztaljuk. Azaz amikor a kerékpáros kijön a boltból, felpattan és körültekintés nélkül már indul is. Egyáltalán nem mérik fel a többi jármű sebességét, helyzetét, nem adnak elsőbbséget. A másik sarkalatos probléma a kerékpárok kivilágítása.

Böröcz Péter őrnagy
Böröcz Péter őrnagy


Böröcz Péter megjegyezte: a mobil lámpákat, villogókat gyakran csomagokkal takarják el, esetleg nem veszik észre, ha lemerül benne az elem vagy észlelhetetlen fényt bocsát ki. Az osztályvezető a szülők felelősségére is felhívta a figyelmet.

– Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a szülők nem fordítanak gondot gyermekeik járművére. Sokszor találkozunk azzal, hogy a szülő lámpái rendben vannak, de a gyerekén egy sincs. Ez teljesen szabálytalan, ami persze akár lényegtelen is lehet, hiszen helyszíni bírsággal meg lehet úszni. Sokkal fontosabb az, hogy óriási veszélynek teszik ki így a gyerekeket. Egy kerékpáros-balesetnek ugyanis általában súlyos sérülés a vége – fogalmazott. A szakember úgy látja, okoznak problémákat az ittas kerékpárosok is. A KRESZ azonban úgy rendelkezik, hogy szeszes ital fogyasztása után biciklivel sem szabad közlekedni. A bicajos gondok persze nem csak Csornát érintik. A kisebb településeken ugyanúgy oda kell figyelni a szabályok betartására.

Böröcz őrnagy a büntetések mértékről elmondta: szabálytalan közlekedés esetén alkalmazhatnak helyszíni bírságot, ami háromtól húszezer forintig terjed. A szabálysértési feljelentés következménye ennek többszöröse is lehet.

Olvasóink írták

 • 19. nüs 2011. január 23. 17:33
  „ja a zebránál le kell szállni, de ha jól emlékszem épp a múlthéten ütöttek el egy biciklist a zebrán aki leszállt és úgy tolta bicajt.
  Szóval ez demagóg duma, már fárasztó az autósoktól.
  Egyszerűen szrnak a zebrára a gk vezetők, csak mrha fsza a kerékpárosokra kenni a saját hülyeségeket!!!
  A körforgalomból való ki indexelésről nem is beszélve”
 • 18. Goldman 2011. január 22. 19:30
  „sorok_közt: meg lehetne csinálni. Nézd meg a könyvtárnál is mekkora hely van. Csak akarás kérdése ami nem megy, mert az agymunkával (is) járna és az megerőltetés.”
 • 17. sorok_közt 2011. január 22. 15:37
  „15.
  Nem véletlenül írtam, hogy a keleti körforgalomból a nyugatiba, mert fordítva (ahogy Te írtad) úgy -ahogy (sárga csíkkal elválasztva a járdán) lehet közlekedni. De kelet felől?
  14.
  Ez hihetetlen! (elhiszem csak nincs rá jobb jelző)”
 • 16. fortuna54 2011. január 22. 12:14
  „5-ös janika.Igazad van,ez már hollandiában régen törvényben van.”
 • 15. Goldman 2011. január 22. 09:41
  „sorok_közt:
  a "jövőt" írom le, mert a kivitelezése nem lehetetelnség. Csak tehetetlenség alakult ki a "káosz" miatt.
  Nos, valaki rájött, hogy elég széles a járda és kipattant az agyából, hogy egy sárga csíkkal elválasztva és megjelölve a kerékpárutat ellehet jutni. Ugyanúgy ahogyan Szanyban is megcsinálták és még ki tudja hány helyen. Ja...talán a járdán ill. mellette parkoló jelenlegi egyéb dolgokat /utánfutó/ el kellene távolítani.
  SCI-Fi....ahogy a 85-ös-döri körforgalom.
  Ezt egyébként ajánlanám forgalombiztonsági szempontból is.
  1, normálisan kilehetne jutni Dör felől
  2, a városba nem 100-al érkeznének be
  Ugyanez a kónyi”
 • 14. thermál 2011. január 22. 08:32
  „Pontosan így, ahogy írod. Tesco felöl mentem a város felé, már benn voltam a körfogalomba, és szembe jött a thgk. Fékeztem és megálltam, mögöttem egy furgon szintén. A thgk. szép nyugodtan elkanyarodott a tüzoltóság felé. Ez történt, ha hiszed, ha nem, én sem hittem a szememnek.”
 • 13. janika 2011. január 22. 06:29
  „Ott ahol a büntetés a pénz bezsebelés acél ott, nem nagyon gondolkodnak a (szabálysértés bűncselekmény) megelőzésről, hisz egy parancsuralomban ez elképzelhetetlen.”
 • 12. enzso 2011. január 21. 21:12
  „A legelső probléma hogy módosították a KRESZ-et miszerint a biciklis "mindenhol" mehet pl: egyirányú utcában is szembe jöhet az autóssal:S.
  Janikának kivételesen igaza van, bár nem csak nekik kellene megtanítani hanem az összes embernek 14-90 éves korig aki nem rendelkezik jogosítvánnyal!!! Ha nincs figyelmeztetni ha utána megint nincs megbüntetni!!
  Nincsen lámpa a biciklin megbüntetni illetve olyan feltétellel amennyiben záros határidőn belül vesz rá lámpát és felszerelve bemutatja a kapitányságon a büntetését eltörlik. Szerintem ez így sokkal hatásosabb lenne.
  A zebrákon talán le kellene szállni a bicikliről nem pedig integetni hogy miért nem állok meg!!! Az olyan felelőtlen szülő meg aki biciklizik a gyerekével és szegény gyerek megy az anya után, vagy az útszélén megy a felnőtt belül meg a gyerek. Borzasztó figyelmetlen sok szülő!!!!”
 • 11. Putyilov 2011. január 21. 20:52
  „A kerékpárosokat is meg kell büntetni az objektív felelősség elvén.
  Ja, a biciklin nincs rendszám? De kár!”
 • 10. sorok_közt 2011. január 21. 19:56
  „Őrnagy úr!
  Árulja el, hogy a keleti körforgalomtól hogyan lehet kerékpárral eljutni a nyugatiig? Lehetőleg ne a hanság felé irányítson!”
 • 9. sorok_közt 2011. január 21. 19:52
  „Ki volt az az ökör, aki a CSORNA táblát a (volt) termálon túlra helyeztette? Legalább 500 méterre van az utolsó lakóháztól! Nincs ott semminlyen közintézmény! Az út kiváló minőségű! Miért?”
 • 8. M... 2011. január 21. 19:33
  „janika !

  Most teljesen igazad van.”
 • 7. Goldman 2011. január 21. 19:21
  „thermál: ezt, hogyan kell értelmezni? Forgalommal szembe ment be a körforgalomba? Nehéz elképzelni, mert ahol "bement" és ahol állítólag "kiment" mind a két helyen balra kanyarodva nehézkes lenne a hely miatt. Vagy a táblákat is kiütötte?”
 • 6. thermál 2011. január 21. 19:07
  „Teljes mértében egyet értek azzal amit azőrnagy úr mond. A legnagyobb figyelem mellett is történhet súlyos baleset , ha a közlekedők nem figyelnek a közl. szabályok betartására, akkor szinte biztos a baleset.
  Ma délelőtt a csornai gimnáziumnál lévő körforgalomban a Győr felöl érkező nehéz tehergk. szembe jőtt velem, egy rövid kanyarodással ment Szilsárkány felé. Csak a hirtelen fékezés mentett meg többünket a súlyos balesettől.”
 • 5. janika 2011. január 21. 17:12
  „Miért nem intézkednek, hogy az iskolákban hivatalosan is oktassák a KRESZ-t? A nyolcadik osztály végén vizsgáztatni kellene a nebulókat! Idővel megoldaná a problémákat ez ügyben.”
 • 4. Gery83 2011. január 21. 10:56
  „Rábatamásiba reggel 6 és 7 óra közt körül lehet nézni... Mindenki kóvályog a full sötétbe... Dudálok, vagy épp a Simsonra villantok ami a lámpa nélkül teli gázon "repül" át a vasúti átjáróba... Simán nekik áll feljebb... Rendőrt nekik!”
 • 3. Goldman 2011. január 21. 09:35
  „És ha már itt tartunk:
  kitolták a település határát Bősárkány irányába.
  Nem lehetne megoldani azt, hogy nagyobb sebességgel lehessen közlekedni a tábla régi helyéig?
  Hiszen semmi nem indokolja addig az 50 km/h sebességkorlátozást.
  Akinek még nem tünt fel:
  A döri elágazónál balra kanyarodó sáv van a semmibe! Mi indokolta ezt?
  Át kellene talán gondolni és festeni, hogy inkább a Dör felé jobbra bekanyarodónak legyen sávja.
  Ha egyáltalán olvassa az aki illtékes ez ügyben.”
 • 2. Goldman 2011. január 21. 09:29
  „Hajmeresztő ahogy - főleg a körforgalmaknál - a gyalogátkelőhelyeken ill. mellette a kerékpársávon közlekednek a főutat keresztezve.
  Nem ártana tudatosítani bennük, hogy nincs elsőbbségük. Szálljon le a biciklijéről és akkor már O.K.
  miracle: én még nem láttam olyan rendőrt aki nappal ellenőrizte volna a lámpák meglétét illetve világítását, viszont a minap késő este egy kerékpárost "elkaptak", gondolom a világítás hiánya miatt.
  A 86-os vasúti átjárónál az meg egy külön fejezet, de ott az autósok is csinálják a fesztivált.
  Javaslom, hogy a vasútállomás felől érkezőket kicsit fékezzék meg:
  a kikerülést szabályozó táblával és, vagy a kötelező haladási irányt jelző táblával, mert két felől szokás balra kanyarodni.
  Ahogyan az is, hogy befurakodnak az egyik céghez siető dolgozók, hogy utána feltartsák az egész sort a balra kanyarodási szándékukkal.”
 • 1. miracle 2011. január 21. 09:03
  „Azért a szabályozás sem teljesen jó. Nem azért kéne cseszegetni a kerékpárost, mert nappal nincs meg az a fránya lámpa, hanem ha este nincs, vagy van de nem világít.
  Aki pl hobbiszinten, vagy edzésre használja és eleve mindig csak nappal jár, annak felesleges.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Höveji csipke Csornán

Pólyától a szemfedélig címmel nyílik a höveji csipkét bemutató kiállítás január 24-én, hétfőn… Tovább olvasom