Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Sokba került a tél

Az elmúlt hetek hideg időjárása alaposan megnöveli a községi önkormányzatok fűtésköltségét.
 Pontos számítások ugyan nem készültek, de becslések szerint százezres nagyságrenddel kell többet fizetniük, mint amennyit a költségvetésbe terveztek.

Bősárkányban tavaly 5,4 millió forintot szántak az önkormányzati intézmények fűtésére. Pontos számítások ugyan nem készültek, de az biztos, hogy az elmúlt hetek hideg időjárása alaposan megnöveli a költségeket. Arra vonatkozóan, hogy ez mennyi pluszkiadást jelent, nincsenek számításaik. Bősárkányban gázzal fűtik az intézményeket: az iskolát, az óvodát, az egészségügyi központot, a polgármesteri hivatalt, a művelődési házat, a könyvtárat.

„A tervezett összeg a korábbi évek tapasztalata alapján elegendő, hiszen az áremeléseket is bekalkuláljuk. Fokozottan érint viszont bennünket a gázáremelés, tavaly például csupán 109 ezer forintot kaptunk az emelés ellentételezésére, noha sokkal többet kellett kifizetnünk. Három évvel ezelőtt 2,5 millió forint elég volt a fűtési költségekre, most pedig 5,5 millió ez a kiadás" – jegyezte meg érdeklődésünkre Szalay Imre polgármester.

– Ugyanúgy, ahogy a családokat, a közintézményeket is többletkiadással terheli meg a hideg időjárás – mondta a témával kapcsolatban a Kisalföldnek Mesterházy József, Enese polgármestere. – A gázórák állását ugyan nem néztük, de a mínuszok és hozzá az áremelések miatt is az önkormányzatoknak százezres nagyságrendű többlettel kell számolniuk. Erre a célra elkülönített tartalékunk nincs, de mindenképpen fizetni kell a számlákat.

Enesének is számos közintézménye, önkormányzati ingatlana van, ahol a meleget biztosítani kell. Ugyanígy a szili önkormányzatnak is, ahol a felújítás után a közelmúltban átadott kultúrház fűtése is terheli már a költségvetést.

– Iskolánkat, óvodánkat, a hivatalt, a kultúrt, az idősek klubját mind gázzal fűtjük – tájékoztatott Lengyel Lajos polgármester.

– Az elmúlt két hétben számításaink szerint legalább másfélszeresére nőtt a fogyasztás. A felújított kultúrházba a civil szervezetek költöztek, így most már ott is működik a fűtés, ami mintegy 200 ezer forinttal emeli meg a kifizetéseket. Az önkormányzati tartalékok elfogytak, csak a saját bevételekre számíthatunk, mint például az első negyedéves kommunálisadó-befizetések.

Dénesfán az önkormányzati intézmények mellett például a postahivatalban is a községi költségvetés terhére lesznek melegek a radiátorok. Takács Lajos polgármestertől megtudtuk: az elmúlt időszakban 250 ezer forintos gázszámlájuk volt havonta, de a mögöttünk lévő napok időjárása miatt ennél többre számítanak a következőkben. „A költségvetés készítésekor mindig rászámolunk a várható költségekre, ezért a kifizetésekkel talán nem lesz gond. Ha mégis, a kiadások átgondolásával, átcsoportosításokkal tudunk forrásokat biztosítani. A fűtésre azonban oda kell figyelni, mert egy esetleges fagyás sokkal nagyobb károkat tud okozni" – jegyezte meg Dénesfa első embere.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nappali ellátás fogyatékosoknak

Fiatal fogyatékosok nappali ellátását valósítják meg a kis-csornai óvoda Sziget utcai épületének egy részében. Miként Papp Imre alpolgármester tájékoztatása alapján korábban beszámoltunk róla (Kisalföld, 2005. október 15.), a városból és a környező településekről is többen szándéknyilatkozatban jelezték, hogy igénylik a gondozást. Tovább olvasom