Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Rendeletet is módosítottak Kapuváron

Emelkedett Kapuvár iparűzésiadó-bevétele. A városvezetés elfogadott egy rendeletmódosítást is, mely szerint kérelem nélküli talajterhelési díj mentességet adnak a 70 éven felüli lakosaiknak.
A helyi adók harmadik negyedévi alakulása is napirenden volt Kapuvár képviselő-testülete minapi ülésén. A helyi adóztatásban az elmúlt évben nem volt változás. Nem vezettek be új adónemet és nem emeltek a mértéken sem. „Az iparűzési adóban jelentős emelkedés tapasztalható, amely a gazdasági élénkülésnek és a városban zajló beruházásoknak tudható be" – számolt be az ülésen Borsodi Tamás jegyző. 

Az adó éves mértéke az adóalap 2 százaléka. Ez Kapuváron továbbra is a legnagyobb léptékű helyi adó, s 1046 nyilvántartott adózó fizeti.

Az ideiglenes iparűzésiadó-kötelezettség az építőipari tevékenység végzésére vonatkozik, ha annak időtartama adóéven belül 30 és 181 nap közötti és a vállalkozásnak Kapuváron sem székhelye, sem telephelye nincs. Mint azt a jegyző kiemelte, az ideiglenes iparűzési adó kapcsán vannak elmaradások, ennek kiküszöbölésére lépéseket terveznek. 

Mint az a kimutatásból kiderült, a városban több helyütt épült és épülő társasházak a kommunális adó növekedését hozzák magukkal. A telekadó kapcsán Borsodi Tamás elmondta, csökkent az adózók száma, ami azért örvendetes, mert ezzel együtt emelkedett az új lakást építők száma.

– Az idegenforgalmi adóban pedig úgy tűnik, teljesül az előirányzat – emelte ki Kapuvár jegyzője. A talajterhelési hozzájárulás növekedését egy többéves elmaradás behajtása eredményezte. 

Ugyanakkor rendeletet is módosított a plénum: kérelem nélkül biztosítják a 70 éven felüli kapuváriaknak a talajterhelési díj fizetési kötelezettsége alóli mentességet. A harmadik negyedév végén a gépjárműadót fizetők száma hatvanhárommal, a gépjárműveké közel kétszázzal emelkedett Kapuváron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a rendelő

Elkészült a rendelő
Nemcsak szebb, korszerűbb is lett az épület. Tovább olvasom