Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Rekorddöntögető Hany Istók

Kapuvár - Guinness-rekord-kísérletet terveznek Kapuvár várossá avatásának negyvenéves évfordulójára. Tóth István és csapata két tonna alapanyagból készíti el a Hany Istók-aprópecsenyét.

Két tonna alapanyag, amiből másfél tonna csak a hús, két kocsi tüzelő és tizenhét szakács. Ez a rövid mérlege annak a Guinness-rekord-kísérletnek, mellyel a kapuvári Tóth István és csapata szeretne egy néhány évvel ezelőtti dél-afrikai rekordot megdönteni Kapuváron, a várossá avatás negyvenedik évfordulója előtt tisztelegve.

– Tavasszal merült fel az ötlet, hogy a várossá nyilvánítás negyvenedik évfordulójára olyan programot szervezzünk, ami túlmutat nemcsak a városon, de tágabb környezetünkön is – mondta el portálunknak az ötletgazda.

A kapuvári vendéglős szakmájába vágó rekordot keresett, így talált rá egy néhány évvel ezelőtti dél-afrikai csúcsteljesítményre. Az afrikai szakácsok egy intézmény avatóján 1400 kilogramm alapanyagból készítettek aprópecsenyét, a végeredmény valamivel kevesebb mint 1060 kilónyi étel lett.

Tóth István: A másfél tonna hús több mint nyolcvan húsosládában fér el. Fotó: T. A.
Tóth István: A másfél tonna hús több mint nyolcvan húsosládában fér el. Fotó: T. A.

– Innen jött az ötlet, hogy megdöntsük az afrikai rekordot – tette hozzá Tóth István. A kapuváriak, szervezők, cégek, vállalkozások, sőt, megyén kívüliek összefogásával, a Kapuvári Hús Zrt. támogatásával másfél tonna húsból készítik el a Hany Istók-aprópecsenyét. A húshoz felhasználnak több mint háromszáz kiló hagymát, ötven-ötven kiló paprikát és paradicsomot a Hanság–Fertőmenti Szövetkezet jóvoltából, százötven kiló zsiradékot és mintegy negyven kilogramm fűszert. A tepsibe fél mázsa só is kerül.

– Mindezekkel az alapanyag mennyisége valamivel meg is haladja a két tonnát – jegyezte meg a vendéglős. – Az ételt tizenhét szakács készíti el egy 3,2 köbméteres grill-lapon. A tizennyolc négyzetméteres grill elkészítését a helyi LV Metál Kft. ajánlotta fel a rekordkísérletre.

Információink szerint a lap tervei már készen állnak, kezdődhet a fémmunka. A kész grill-lapot – méretei miatt – a helyszínen fogják összeszerelni. A szakácsok munkáját két fűtő is segíti, hiszen a Rábaközi Erdészet által felajánlott két pótkocsi fával fogják melegíteni a grill-lapot.

A rekordkísérletet október 3-án, szombaton reggel hat órakor kezdjük és terveink szerint dél és két óra között már mindenki megkóstolhatja a kész aprópecsenyét – mondta Tóth István.

A sütés végére várhatóan tízezer adag ételt tudnak kimérni a szakácsok, amiből bárki bármennyit vihet, a kétszáz forintos adagok árából befolyó pénzt a Király-tó Óvoda és Bölcsőde fejlesztésére ajánlották fel a rekordkísérlet szervezői.

– Azt hozzá kell tenni, a regisztrált Guinness-rekord egyik feltétele, hogy az ételnek olyan alapanyagokból és olyan arányban főzve kell elkészülni, mintha az egyadagos lenne. Ennek érdekében a sütésre szánt húsból minta-aprópecsenye is készül.

Tóth István megjegyezte, nemcsak helyieket, környékbelieket is hívnak a látványnak sem utolsó kísérletre. Ahogy hozzátette: aznap ebédre várnak minden rábaközit.


A rekordkísérletet október 3-án reggel hat órakor kezdik a Várárokban Kapuváron és a tervek szerint dél és két óra között már mindenki megkóstolhatja a kész aprópecsenyét.

 

Olvasóink írták

  • 3. rick 2009. szeptember 21. 20:53
    „Talán a vár körül? De nem olyan nagy város ez, biztos meg lehet találni, akárhol is lesz. : ) mekkkkóstoljuk!”
  • 2. SzÁ 2009. szeptember 21. 15:08
    „És hol lesz a rekordkísérlet?”
  • 1. 13.István 2009. szeptember 20. 14:16
    „Sok sikert, aki mer az nyer !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múzeumért dolgoztak

A Bágyogszovátért Egyesület múzeumpártoló tagjai ismét kitettek magukért. Az eddig szabadban lévő tárgyakat óvták meg, a környezetbe illő tetőt felszerelve. Az anyagköltség közel százezer forintba került, a szervezők példaértékű hozzáállást tapasztaltak a munka során. Tovább olvasom