Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Ráfizetnek a szakvéleményre

Évente egymillió-kétszázezer forintot fog kivenni a beledi szociális intézmény ˝zsebéből˝ egy kormányrendelet módosítása.

A házi gondozottak szakértői vizsgálati díját terhelték rá a szolgáltatókra. Szeptember elsejéig az állam állta a számlát.

Egy kormányrendelet módosításával szeptember elsejétől a fenntartó települések fizetik a házi segítségnyújtást igénylők szakvéleményezési költségét. Eddig ezt az állam térítette meg és 10 ezer forintba került. Igaz, hogy a szakértői díjat 6 ezer forintra csökkentették, de például a beledi szociális intézménynek így évente több százezer forintjába kerül a véleményezés.

Dr. Gál László, a város jegyzője Kiss Péter és Herczog László minisztereknek írt levelet, melyben kérte, vonják vissza az intézkedést. A válaszból kiderül: jelenleg ezt nem lehet megtenni.

– A jogszabályt előkészítők és jóváhagyók átgondolatlan lépése ez, ami a fenntartó önkormányzatok terheit növeli csupán – mondta portálunknak a beledi jegyző. – A beledi székhellyel működő szociális társulásnak tizenkilenc település a tagja. Évente egymillió-kétszázezer forint értelmetlen és felesleges kiadást jelent a rendelet módosítása számunkra. Az intézkedés nem szolgálja sem az ellátottak, sem a házi gondozók érdekeit, de nem is minden esetben szűri ki a szociálisan nem rászorulókat a rendszerből.

Dr. Gál László úgy véli, maga a szakértői munka is felesleges és a költsége megspórolható lenne. Szerinte a rászorulókat és körülményeiket leginkább a helyi szociális munkatársak ismerik. A „szakértést" akár ők is megoldhatnák ingyen, megkímélve az intézményeket a felesleges kiadásoktól.

A beledi Egyesített Szociális Központ vezetője, Odoricsné Buthi Krisztina érdeklődésünkre hozzátette: jelenleg 50–60 felülvizsgálati kérelmük vár elbírálásra. Ezenkívül szeptember elseje után közel húsz új igénylő jelentkezett a házi gondozásra. Az intézmény költségvetésében nincs forrás erre a célra.

A csornai Végh Gyulánénak Bognár Péterné házi gondozó segít a hétköznapokban.
A csornai Végh Gyulánénak Bognár Péterné házi gondozó segít a hétköznapokban.

– Év végéig több százezer forintot kell kifizetnünk a szakértői díjra. A dologi kiadásaink terhére tudjuk ezt az összeget biztosítani, hiszen év elején nem terveztünk be erre egy fillért sem – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina. – Anyagi lehetőségeink így is szűkösek, az állami normatíva éppen hogy fedezi az ellátást. Dolgozóink fizetésükön kívül semmilyen egyéb juttatásban nem részesülnek, csak hogy a költségeket csökkentsük. A szakértői díjakat eddig az állam finanszírozta, most nagy terhet jelent nekünk egy-egy gondozott után a hatezer forint kigazdálkodása.

A szakértői vizsgálatokat 2008. január elsejével tették kötelezővé. A hatezer forintos díj természetesen csak az új ˝belépőkre˝ vonatkozik. Illetve még azokra az idősekre is, akiknek kétéves orvosi igazolásuk idén szeptember elseje után jár le.

A csornai Szociális és Gyermekjóléti Központban, megelőzve a kort, szeptember elseje előtt elvégezték a felülvizsgálatokat, még állami pénzen. A városhoz két község, Farád és Sopronnémeti tartozik. Kiderült: az intézmény házi gondozási rendszerébe a három településen évente nyolc-tíz idős ember kéri felvételét. Náluk az anyagi teher tehát nem olyan jelentős. Azért ilyen kevesen, mondják a szakemberek, mert azok, akik rászorulnak a gondozásra, jórészt korábban bekerültek a hálózatba. Egy-egy váratlan esemény, például betegség esetén érkezik hozzájuk újabb igénylés.

Kónyban huszonkét település szociális ügyeit intézik, húszban tartozik hozzájuk a házi gondozás is. A szociális intézménybe a szeptember elsejei jogszabály-módosítás óta tizenkilenc jelentkező után kértek szakértői vizsgálatot. Folyamatosan érkeznek az újabb igények, tájékoztatásuk szerint havonta átlagosan nyolc-tíz. A hatezer forintokat az önkormányzat utalja a megadott számlára.

Dr. Gál László még megjegyezte: a bürokráciát bonyolították a jogszabály megváltoztatásával. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályáról a jegyzőnek megírták: a szabályok módosítására azért volt szükség, mert indokolatlanul megnőtt a gondozásiszükséglet-vizsgálatok száma.

Másrészt a díj ráterhelése a szolgáltatást nyújtóra azt eredményezi várhatóan, hogy csak a valós szükséglettel rendelkezők vizsgálata történik meg.


A számok Beledben

Idén 65 új kérelmező volt a házi segítségnyújtásban a beledi szociális intézménynél. Szeptembertől 18 fő került be a rendszerbe. Szeptemberig a kötelező felülvizsgálatok nagy része lezárult, de október hónapban az új kérelmezők mellett 32 fő részére kellett megkérni a szakértői bizottságtól a házi segítségnyújtásban részesülők felülvizsgálatát. Ez összességében szeptembertől 294 ezer forintot jelent az intézménynek. Még novemberben és decemberben is jelentkezhet új kérelmező.

Olvasóink írták

  • 3. Baradlay 2009. november 20. 00:58
    „"kormanyrendelet"??? Tolvaj-rendelet!! P....ba gordonkaval es a komcsikkal!”
  • 2. proview 2009. november 19. 17:18
    „Gál Úr egyet felejt mindig megemlíteni, hogy az állam mennyivel támogatja az ellátást havonta. Az állam által nyújtott támogatásból /30 e.Ft. + segélykérő készülék esetén + 27 e.Ft/ bőven jut a szakértői vizsgálatra.”
  • 1. janika 2009. november 19. 15:55
    „Nem lenne humánusabb a "Kőbaltás nyugdíj reform"? Egy jól irányzott ütés a kőbaltával és meg van oldva az idős ügy! Gödör meg van bőven ebben az országban ahova be lehet lökni őket! A bűnözést se így se úgy nem üldözik, ha a politika az elrendelő a csicskásai meg a kvitelezőki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: a gyerekeknek a felét sem oltatják be

A rábaközi iskolákban és óvodákban folyamatosan oltják a gyerekeket a H1N1 elleni vakcinával. A… Tovább olvasom