Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Rábaszentandrás - Varga Tamás – A lelkész irányt mutat és lelki vezetője a közösségnek

Új lelkész szolgálja pünkösdhétfő óta a rábaszentandrási evangélikus gyülekezetet. Varga Tamás úgy érzi, hívei megszerették, segítették beilleszkedését. Régóta vártak a helyiek egy „saját" lelkészre.
Huszonnégy esztendő után ismét „saját" lelkésze van a rábaszent- andrási evangélikus egyházközségnek. Varga Tamás 2012 óta szolgálja már rábaközi híveit. Előbb mint gyülekezeti munkatárs, aztán mint beosztott, majd helyettes lelkész. A fiatal lelki vezetőt pünköshétfőn iktatta be hivatalába Gabnai Sándor, a soproni egyházmegye esperese.

Rábaszentandráson 1956-ban volt utoljára lelkészi beiktatás. A helybeliekben régen megfogalmazódott már az igény, élt bennünk a vágyódás, hogy lelkészük legyen, aki köztük él. Varga Tamás Vas megyei, büki származású. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, majd az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tanult.

Gyakorlatát a soproni gyülekezetben végezte Hegedűs Attila lelkész mentorsága alatt. 2012-ben ordinálta lelkésszé Szemerei János püspök. Ezután került feleségével Rábaszentandrásra, a községet azonnal megszerették. Varga Tamás 2010-ben kötött házasságot, feleségével, Patocskai Judittal két gyermeket nevelnek.

Varga Tamást jó szívvel fogadták a helyiek. Képünkön Kégly Györgyné gyülekezeti felügyelő és Edvi Lászlóné gondnok.
Varga Tamást jó szívvel fogadták a helyiek. Képünkön Kégly Györgyné gyülekezeti felügyelő és Edvi Lászlóné gondnok.


– Kedvesen fogadtak a helybeliek, segítették a beilleszkedést. Éreztem, hogy örülnek érkezésünknek, hiszen élt bennük egy természetes vágyódás, hogy a falunak huszonnégy esztendő után ismét legyen beiktatott lelkésze – fogalmazott Varga Tamás. – Valóban régen, ötvenkilenc évvel ezelőtt volt itt utoljára lelkészi beiktatás, 1991 óta helyettesítéssel oldották meg a szolgálatot. A lelkész feladata manapság is igencsak sokrétű. A hitoktatás, a kazuális teendők, az esketés, keresztelés, temetés mellett másfajta igényeknek is meg kell felelnünk. A gyülekezet tagjai arra számítanak, hogy a lelkész igazi lelki vezetője is a közösségnek. Ennek megfelelően igyekszem rendszeresen tartani velük a kapcsolatot. Látogatom a híveket, törekszem a mély tartalmú lelki beszélgetésekre. Egyfajta iránymutatás is a feladatunk lelkészként. A gyülekezet vezetésében természetesen számíthatok a presbitérium segítségére. Együttműködésüket röviddel érkezésünk után is bizonyították.

Varga Tamás arra utalt, hogy sikerült felújítani a parókiát, melyhez a gyülekezet mellett sok segítséget nyújtott Gabnai Sándor esperes is. Érdeklődésünkre a rábaszentandrási lelkész elmondta: falujában a hit gyakorlása átlag feletti. A gyülekezet létszámához képest magas az istentiszteleteket látogatók száma. Ez is bizonyítja, hogy igény van szolgálatára. A rábaszentandrási lelkészhez tartozik még a sobori gyülekezet is, illetve helyettesít Szilsárkányban, valamint Sopronnémetiben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábapordány - Falunap Harangozó Terivel

Tovább olvasom