Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Rábapatonai fazekast választottak az év legjobbjának

A rábapatonai Káldi Károly nyerte el idén ˝Az év ifjú mestere˝ díjat, a Budai várban megrendezett Mesterségek Ünnepén, augusztus 20-án.
A békés, családi házban a dísz- és használati tárgyak mind a 31 éves művész munkásságáról árulkodnak. Négy hónapos ikrei közül a kisfiú alszik, a kislány nevetgélve játszik édesanyjával, míg a fazekasmesterrel beszélgetek.

Az idei a 23. Mesterségek Ünnepe volt, egy szakmai fórum és vásár egyben, ahol a kézművesség legtöbb ága képviselteti magát. A szervező a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) volt, a kitüntetést is ők adták, mely egy hagyományőrző díj.

Különböző egyesületek képviseltették magukat az ünnepen, amelyek tagszámtól függően delegáltak mestereket a rendezvényre. Káldi Károly a Kisalföldi Népművészek Egyesületének tagja, innét 7 művész volt jelen. Voltak alkotók a határon túlról is, sokféle elképzelés találkozott, tehát nem csak a verseny miatt volt fontos esemény, hanem azért is, hogy az alkotók "megnézzék a szakmát": hol tart, hova tart, és persze egymás munkáit. Egy-egy ilyen rendezvény ideje alatt rengeteget lehet tanulni.

˝A nyertes alkotást, a négy napos rendezvény ideje alatt készítettem el. Aztán különböző szakmák képviselői nyújtottak be szavazatokat, és így választották meg az én munkámat az idei legjobbnak˝ – meséli Károly.

Műhelymunka
Műhelymunka

 Káldi Károly 1992-ben, a Kovács Margit ÁMK-ban kezdte el a mesterséget tanulni, s ahogy mondja, két nagyon jó tanára volt, Zemplenszky Gyula és Gyarmathy Zsuzsa, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy élete kihagyhatatlan részévé vált a fazekasság. Az iskola elvégzése után, 1998-tól a saját műhelyében dolgozik Rábapatonán. 2000-ben megkapta a „Népművészet ifjú mestere" díjat, ami egy állami kitüntetés.


 

 

 

 

 

 

A fazekasmester szerint az emberek egyre inkább keresik a szép, minőségi dolgokat. ˝Fontos ezekben is a megújulás, a régi minták, formák, motívumok közé be lehet csempészni valami újszerűt, amitől nem veszti el eredeti jellegét a termék, ám jól beleillik a mai világba is. A Kisalföldön nincs akkora jelentősége a fazekasságnak, én a helyi múzeumokban fellelhető forma- és motívumkinccsel dolgozom, egy kis modernnel vegyítve˝ – mondta a művész.

Ízelítő a művész alkotásaiból
Ízelítő a művész alkotásaiból

Aki szeretné megtekinteni Káldi Károly alkotásait, annak nagy valószínűséggel a jövő évig várnia kell. ˝A Mesterségek Ünnepe elég sok energiát igényelt, idén önálló kiállítást nem tervezek, esetleg egy másik művésszel közösen. Jelenleg inkább a megrendelésekre koncentrálok. Most nem is tudok annyit dolgozni, mint amennyit kellene, hiszen a gyermekeimmel is igyekszem minél több időt tölteni, így hát meg kell találni az egyensúlyt a munka és a család között. A Budapesten elnyert, ˝Az év ifjú mestere˝ díj a gyönyörű ikreink mellett már csak hab a tortán!˝ – fejezte be mosolyogva a fazekasmester.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógiai fejlesztésekről a nevelőtestületi szakmai napon

Rábaköz - Pályázaton nyertek: A szili iskola kompetenciaalapú oktatásának fejlesztéséről tartottak… Tovább olvasom