Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Pro Urbe díjas hajómodellezők

Kapuvár - Öt évtizede alakult meg Kapuváron a modellezőklub. Tevékenységüket a közelmúltban Pro Urbe díjjal ismerte el az önkormányzat. „A hajómodellezés ma már hozzátartozik a városhoz" – véli Bertók Kálmán, a sportág helyi alapítója.
A kapuvári modellezőklub tagjai eleinte vitorlás hajókkal foglalkoztak, később áttértek a rádió-távirányítású motoros hajókra. Az évtizedek alatt jelentős sikereket értek el hazai és nemzetközi versenyeken. A KSE szakosztályaként működő társaság a közelmúltban Pro Urbe díjat kapott az önkormányzattól.

– 1958-ban a kapuvári gimnáziumban kezdtük a munkát – mondta el a Kisalföldnek Bertók Kálmán, aki alapítója és vezetője a szervezetnek. – 1965-ben kezdődött egy új korszak. Az országos bajnokságokon elért eredményeink alapján részt vehettünk a lengyelországi Európa-bajnokságon. Egy ezüst- és egy bronzéremmel tértünk haza. Később eljutottunk világbajnokságokra is, összesen négy világbajnoki és két európai bajnoki aranyérmünk van a számos ezüst és bronz mellett. Az országos bajnokságon szerzett aranyérmeink száma meghaladja a százat. Ábrahám József maga harminckét bajnoki címet szerzett, melyet azóta sem tudtak felülmúlni.

Az 1989-es év sorsfordító volt nemcsak a kapuvári, de az országos hajómodellezésben is. A Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) megszűnt. Csak az elmúlt években kezdtek újra tevékenykedni a modellezők. Több viszontagságos év után most a KSE szakosztályaként működnek. A város vezetése több évtizedes munkájukat Pro Urbe kitüntetéssel ismerte el.

– A díj nagyon megtisztelő valamennyi jelenlegi és egykori modellező számára. Bízunk abban, hogy a szakosztály működését a jövőben is biztosítani tudjuk. Azt hiszem, a modellezés ma már hozzátartozik Kapuvárhoz – mondta befejezésül Bertók Kálmán.

Olvasóink írták

  • 1. vakeger1515 2008. november 17. 19:45
    „Szép munka! Szívesen látnék még 50 éves és ilyen eredményes egyesületet!

    További jó egészséget kívánok minden tagnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

86-os főút: Kamion gázolt biciklist

86-os főút - Kamion gázolt el egy kerékpárost csütörtök délután a 86-os főúton. A biciklis egy… Tovább olvasom