Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Pincében élnek, egy nyugdíjból hárman

Csorna-Csatárimajor - Egy csatárimajori pince két levegőtlen, sötét helyiségében húzza meg magát egy háromtagú család. Tavasz óta élnek ilyen áldatlan körülmények között. Az édesanya nyugdíja az egyedüli bevételük.
Áldatlan körülmények között élnek Csatárimajorban Pászliék. Egy pincében húzzák meg magukat hárman: az anya, a fiú és a fiatalember párja. Két helyiségük van, konyhájuk, fürdőszobájuk nincs. Minek is lenne, hiszen víz sincs. Pénzük sincs. Pászli Péterné 73 ezer forintos nyugdíjából élnek. A fiatalokat nem régen bocsátották el munkahelyükről, a lány gyermeket vár.

Tavasz óta élnek a gyötrelmes körülmények között. Akkor égett le korábbi otthonuk, pár telekkel odébb.

Az asszony élettársa gyújtotta fel, meg akarta ölni őt is, magát is.

– Saját lakásom volt itt Csatárimajorban, félig fa, félig tégla volt, de nekünk már megfelelt – mondja a Kisalföldnek Pászli Péterné. – A társam idegösszeomlást kapott, felrobbantotta a gázpalackot. Akkor szükséglakásba kerültünk Csornán. Semmink nem maradt, a tűzben nem csak az otthonunk, mindenünk odalett. Az ágyneműk, a ruhák, a berendezés. Jó emberek segítettek, innen-onnan kaptunk ezt-azt, ami az élethez kellett. Mostani lakásunkat a tulajdonosa ajánlotta fel. Nyáron jó is volt, de télen lakhatatlan. A pincébe költöztünk le.

A pince két helyiségből áll, levegőtlen, szűkös lyukak. Nem lakásnak tervezték. A szomszédok segítették lakhatóvá tenni. Most ott fűtenek, főznek és nézik a régi, fekete-fehér tévét. Tüzelőjük némi kis szénből áll, és abból a fából, amit Pászliné fia szed össze az erdőben. Az asszony nyugdíjából nem telik többre. Tízezer forint a gyógyszer, enniük is kell és fizetik a villanypénzt. Vizet a közeli kútról visznek. Lakbért nem kér a háztulajdonos. Néhány baromfit is tartanak. Pászli Péternének nincsenek nagy igényei. Ha valaki segíteni akar, ruhaneműt, ágyneműt adhatna és a háztartásban fontos eszközöket. És a kisbabára is gondol az asszony.

Pászli Péterné családjával egy pincében húzza meg magát. Szeretnének elfogadhatóbb körülményeket teremteni.
Pászli Péterné családjával egy pincében húzza meg magát. Szeretnének elfogadhatóbb körülményeket teremteni.

– Vágytak a fiatalok a babára. Most hathetes terhes a fiam párja – beszélt sorsukról asszony. – Mire a pici megszületik, elfogadható körülményeket kell teremtenünk a lakásban. Mert mi meghúzzuk magunkat itt, de kisbabának ez nem lesz jó. A házon lyukas a tető, nincs bepucolva, rosszak az ajtók, ablakok, nincs szigetelés, kevés a bútor. De örülünk, hogy legalább ez van.

A csornai polgármesteri hivatalban dr. Egresiné dr. Kiss Mária érdeklődésünkre elmondta: Pászliék eddig háromszor kaptak segélyt. Jelenleg a fiatalember ápolásidíj-kérelme vár elbírálásra, melyet édesanyja gondozásáért kért.

Lakásigénylésük nincs beadva, valószínűleg azért, mivel Pászli Péterné ingatlannal rendelkezik. Ha a fiatalok benyújtják kérelmüket, rákerülnek a várólistára.

Kránitzné Nagy Márta, a Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ megbízott vezetője úgy tájékoztatott, hogy munkatársai szinte napi kapcsolatban vannak a családdal. Rendszeresen kapnak élelmiszercsomagot, illetve meglévő bútoraik, felszereléseik is a szolgáltató központtól származnak.

A Kisalföld a Máltai Szeretetszolgálat csornai csoportjától kért segítséget Pászliék számára. Vezetőjük, Bojnár Anita érdeklődésünkre elmondta: ismerik a családot. Többször utaztatták már őket a szolgálat járművével, illetve adtak nekik konyhabútort, szőnyeget, takarót. Bojnár Anita megígérte: fogadják olvasóink felajánlásait Pászli Péterné és családja számára. Ha valaki úgy gondolja, hogy tud segíteni, keresse a szeretetszolgálat Szent István téri irodáját vagy hívja a 96/260-480-as telefonszámot.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. lolita 2009. január 14. 09:43
  „Hat igen akinek penze van az megjobban rajta ül ezt en tapasztaltam ,de ezert nem lehet senkit megvetni,haragudni mert nem ad.En mar adakoztam ami egy jo erzes volt szamomra,de mindig tudom kinek miert es menyit!Minden jobb modu csalad tudna valamilyen uton modon adakozni,segiteni ha akarna es nem kell a melle magyarazas felrebeszeles!”
 • 32. rivotril2mg 2009. január 11. 11:23
  „A fiatalok nem rég veszítették el a munkájuka, tavasz óta így élnek? mikor volt tavasz utoljára? szerintem elég rég lehetett az a munkahely elvesztés.Még csak a válságra se lehet hivatkozni mert akkor még nem volt. Én is szegény vagyok, én is tudok sírni az sajtóban de nem teszem. Inkább elmegyek dolgozni.”
 • 31. soproni 2009. január 10. 20:18
  „Miért is akarnának dolgozni és változtatni a helyzetükön ? Akik megszokták ezt az életvitelt,azok nyilván elégedettek is vele,hisz semmit nem tesznek azért,hogy az életük jobbra forduljon. Talán a baba is azért fogant,hogy jobban sajnálják őket és többen nyújtsanak segítséget nekik.

  Pancsernak tökéletesen igaza van,még akkor is,ha ez másnak röhejesnek tűnik.Igaz,hogy télen nem lehet kapálni,de lehet raktározni a nyáron megtermelt javakat,mint ahogy azt tették és teszik még most is a falun élő emberek.”
 • 30. birozsoltne 2009. január 08. 22:00
  „viperetta: kis helyreigazítás: gyed csak annak jár, aki előtte szerzett hozzá megfelelő tartamú biztosítási jogviszonyt (magyarul volt bejelentett munkahelye), szerintem ez ebben az esetben szinte teljes biztonsággal kizárható. Ebben az esetben viszont nem jár gyed, csupán az öregségi nyugdíjminimum összege jár alanyi jogon,mint gyes, ami jelenleg 28500 Ft (egyelőre ez az összeg marad jövőre is)
  Arra számítani pedig, hogy ennyi pénzből lehet nevelni egy gyereket, teljesen vakmerő és felelőtlen gondolat, én pont ezért szándékozom novmebertől visszamenni dolgozni (vagyis szívesebben maradnék a kétévesemmel még egy évet itthon, hiszen ekkor élnénk meg legszebb gesztusait, fejlődését, de hát a kényszer nagy úr, és én a családom érdekeit tartom szem előtt).
  Szóval teljesen egyetértek azokkal a hozzászólásokkal, akik megkérdőjelezik (mint ahogyan én is), hogy ennek a családnak a szájába kellene röptetni a sült galambot. Valaki nem akar nekik ingyen és bérmentve új laksát adni véletlenül a támogatók közül?
  Helyesen írtátok, hogy ha lett volna lakásbiztosítás, akkor most nem lennének teljesen földönfutók:( Pár száz forintért már lehet alap biztosítást kötni, igaz, én havi 3000 Ft-ért biztosítottam be a lakásomat, mert soha nem lehet tudni...
  A születendő baba azonban valószínűleg újabb állam-babka lesz, hacsak nem kerül hamar a megfelelő nevelószülőkhöz.”
 • 29. MTT 2009. január 08. 16:39
  „Mindenesetre a véleményem szerint, nem biztos, hogy felelősséggel döntött az utódról az ifjú pár, mikor összehozták a kicsit. Ésszel élni kellenne, és akkor vállalni, mikor annak meg vannak a feltételei. Minden segítséget mástól várni, - nem etikus. Pincébe, munkanélkül gyereket, ez fejetlenség és meggondolatlanságra vall.”
 • 28. matriné 2009. január 08. 12:19
  „Kedves "ungi" olvasótársam! Senki sem beszélt betörésről! Csupán, azt jegyeztem meg, hogy a rendőrégnek nem nagyon akaródzott több mint egy hétig ebben a hidegben kimenni és felderíteni az esetet!
  Egyébként az előbb kaptam, azt a hírt, hogy elrendelték a nyomozást. Az meg nem is vitás, hogy vádemeléssel fog végződni!
  A sajtót pedig mint már sokszor írtam csak,azt közölheti amit engedélyeznek neki! Egyébként nekik is könnyebb az íróasztal mellől elmélkedni! Az oknyomozás ismeretlen fogalom az egyes sajtónál.”
 • 27. ungi 2009. január 08. 10:18
  „Matrine!
  Feltetelezem, hogy ez az eset, amit mar több cikk hozzaszolasai között is elmeseltel a napokban , a fiadrol szol. Fordulj a sajtohoz, es irass egy cikket rola. Aztan majd azon is csamcsogunk, es több nezöpontbol megközelitjük a dolgot.Itt csak az egyik oldalt halljuk, ( a te velemenyedet), de hallgassuk meg a masik felet is.Nem mindjart a rendörseget, meg a hivatalokat kell gyalazni. Ök nem vittek el semmit a lakasbol. Gondolom, ha kulcsa volt a "kishölgynek" a lakashoz, akkor bejelentett lakcime is volt, az viszont mar nem is betöres.”
 • 26. Fedayn 2009. január 08. 10:08
  „Jól élnek és dübörög a gazdaságuk!”
 • 25. matriné 2009. január 08. 10:03
  „Kedves "viperetta335"! Ha valakinek kulcsa van egy lakáshoz,melyben tartózkodhat az nem jelentheti azt,hogy onnan ezek alapján bár mit is ellophat! A lopás is bűn! Ahhoz nem feltétlen kell a zárat feltörni! Persze a rendőrségnek ez az időjárás nem nagyon kedvez, a munkához amúgy sem ragaszkodóknak. A politikusok viszont uralják a hivatalokat ép úgy mint a rendőrséget és az igazságszolgáltatást! Persze felelősség nem terheli az ígéreteik miatt! Ezért vannak ez estekhez hasonló gondok az egész ország területén.”
 • 24. viperetta335 2009. január 08. 09:43
  „Bocs,de ha a barátnőnek kulcsa volt a lakáshoz,tudtommal valami más kategóriába kerül a dolog.Az általad említett esetben a fiatalember egyszerűen hülye volt,jóhiszemű egy ribanccal kapcsolatban,és ennek lett áldozata.
  Mi köze a politikusoknak ahhoz,hogy valaki tud élni,más meg nem?”
 • 23. matriné 2009. január 08. 09:24
  „Végig böngészve az eddigi hozzászólókat,köztük egy sem akad aki a politikusok és a holdudvarukba tartozó hivatalok munkáját minősítené ez esetben.
  A választások előtt bezzeg tudják járni az emberek otthonait és ígérgetik fűt-fát! De amikor már bebetonozták a karrierjüket, akkor senkinek sem jut eszéébe, hogy a munkájukat tisztességesen végezzék és ezt számon kérjék! Ugyan nis akkor nem fordulhatna ilyen eset elő!
  Persze olyan sem amit a 3. cikkben írtam! Mert ugyan mit ér az a fiatalember, aki éjt nappallá téve dolgozott ,hogy berendezze az albérletét és a barátvője az önkormányzattól szinte "sutyiba" lakást kapva őt a bűntársaival kifosztotta! Így aztán könnyű az élet! A hivatal meg tátja a mafla pofáját a rendőrséggel együtt!”
 • 22. lolita 2009. január 08. 09:16
  „Panaszkodni ,sipankodni tudnak de engemet sem hat meg a dolog,vannak ennel sokkal raszorultabb csaladok,es en magam gyözödök meg arrol kinek hogyan miben segitek.Minden evben segitek csaladokon szep gesztus nem!?”
 • 21. viperetta335 2009. január 08. 08:58
  „A segítéssel az a baj,hogy mivel sokan vannak rászorulva,az ember megnézi,hova és kinek ad.És ugye jelentős különbség van az öt gyermekét egyedül nevelő anyuka,meg az ápolási díjra váró fiatal legény között.Amott szegényesen élnek,de az összes gyerek kiváló sportoló és az anya megteremt annyit,amennyi múlhatatlanul szükséges,emitt meg hárman tavasz óta nem hoztak helyre tetőt,falat,pedig a kiscsaj csak hat hete terhes.Gyereket akar szülni a pincébe,mert arra gondol,mire megszületik,már jó idő lesz,de a következő télre már nem gondol,mert addigra csak "adnak" valamit.És lesz egy kis gyed,ápolási díj,segély,meg még gyermekágyi segély is,meg a mama nyugdíja,így már nem olyan rossz a helyzet.
  Annyira nem vágyom segíteni rajtuk.”
 • 20. Primax 2009. január 08. 08:50
  „Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa.”
 • 19. antalszabo 2009. január 08. 07:52
  „Osztják a tudományt, de - hogy miképpen lehetne segíteni azt senki nem tudja, Magam sem!
  Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a fiatalember elmehetne dolgozni. Én is azt mondom. Nem ápolási díjra kellene menni, hanem dolgozni kellene. Az ápolási díj hideg vízre nem elég, csupán arra, hogy támpont lehet, újabb támogatások igénybe vételére. Egyébiránt elmehetne ápolási díjra a fiatalember élettársa is.
  Gyermeket vállalni pedig ilyen körülmények között egyszerűen felelőtlenség.
  Felesleges dolgok nem nagyon akadnak manapság. Az pedig, hogy számoljuk ki mennyibe is kerül az internet, engem felháborít, mégpedig annál az oknál fogva, hogy ezért, amink van, nem mások dolgoztak, dolgoznak meg. A fiatalember bizonyára nem beteges, ha pedig igen, a diagnózis csupán a munkavégzésre korlátozódhat.
  Ha valamit el szeretnél érni az életben, azért tenni is kellene valamit. Ezért a mondás! - Segíts magadon Isten is megsegít.
  Nem Isten háta mögé kell kerülni, hanem eléje.”
 • 18. jirzi1 2009. január 08. 07:48
  „Kell még +3 gyerek hogy legyen miért kiabálni mennyire rossz körülmények között laknak, és milyen sokan.
  Az hogy a házon lyukas a tető vagy nincs bepucolva kinek a probémája?A szomszédnak kellene megcsinállni?Fiatal felnőtt emberek .Föl kell ébredni ,kaptak lakást akár milyet is .A többi talán az ő dolguk lenne.Vagy ez eddig jó volt, lelaktuk adjatok másikat?Tavasz óta lehetett idő azt a tetőt megcsinállni.Talán a gyerek helyett azt kellettt volna.”
 • 17. ungi 2009. január 08. 06:07
  „Ha az ember dolgozni akar, akkor tud is.De a fiatalember beadta az igenyt apolasi segelyre. Tehat ismet nem azon töpreng, hogy dolgozni megy. Az edesanya ,tele tervekkel, "normalis" körülmenyek megteremtesevel ,születendö unokaja szamara, pedig nem ugy nez ki, mint aki apolasra szorul.Könnyebb a sajtohoz fordulni, mint valamit tenni azert, hogy a sorsuk valtozzon?A nyomorba pedig hiaba vagyok egy gyerekre, nem vallalom, mert gyereket magamnak, es nem az allamnak szülök. Kemenyen hangzik, de ez a csupasz valosag.Elöször gondolkodni kellene, tervezni, es nem csak elni az eletet. A mai vilagban ez felelötlenseg. Adhattak volna be a fiatalok lakasigenylest, nem tettek. Miert?
  Ha en elöbbre akarok lepni, akkor teszek is azert, es nem csak elvarom a segitseget.Teny, nagyon szomoru ami velük törtent, de nekik is kellene valamit cselekedniük.Pl: munkat vallalni a fiataloknak.
  Olyat is kitalaltak mar, hogy lakasbiztositas. Ha lett volna, most nem itt elnenek. Mindenki a maga sorsanak a kovacsa.”
 • 16. xd86 2009. január 08. 00:25
  „... ja és ennyit kap egy diplomás szellemi munkás, az itt látható emberek meg csak a lábukat lógatják...”
 • 15. xd86 2009. január 08. 00:24
  „tanárnéni anyukám havi 90ezer Ft-jából magát és engem el tud tartani. 17ezer Ft-al több ez ugyan, de havi 25 az albi meg rezsi (télen +25-30), tehát kettőnkre marad 40ezer ft, azaz 20ezer ft/fő. nagyon, szűkösen, de kijövünk.
  akkor nekik hármójuknak a 73ezer, minusz 10ezer gyógyszer 21ezer ft/fő.
  mi ezzel a baj???”
 • 14. Túrabakancs 2009. január 07. 21:58
  „Komolyan mondom az ember szívesen adakozna az ilyen szerencsétleneknek, de
  ez a típusú náció nem az előrelátásáról híres! Hacsak azt nem nevezzük előre-
  látásnak, hogy a halomszámra megszülető gyerekek után járó segélyekből tart-
  ják el magukat a jövőben! Én inkább adok olyan tisztességes, életük folyamán
  a munkájuk után adót fizető embereknek adományt, akik valamit már letettek
  az asztalra!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névrokon is gyűjtött

Csorna - Számos programon vehetnek részt a csornai Reménysugár-egyesület tagjai. A szervezet vezetői… Tovább olvasom