Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Pásztori: munkahelyek nélkül nehéz megtartani a fiatalokat

Pásztoriban, mint ahogy a többi kistelepülésen is, egyre kevesebb a fiatal, a letelepedő.
 A megkérdezettek és a szakértő egyaránt állítja: jó közlekedési kapcsolatok, munkahelyek és a fiatalokat megtartani képes kínálat adhat jövőt.

Elsősorban a munkahelyek hiánya az, ami miatt elvándorolnak a falubeliek.

– Ha a környéken több munkahely lenne, például Csornán, az emberek tudnának a közelben dolgozni. A hozzánk legközelebb lévő nagyváros Győr, de annak más falvak tartoznak a vonzáskörzetébe, innen pedig meglehetősen nehéz a bejárás. Ha a közeljövőben nem változik a munkahelykínálat, egyre többen fognak városba költözni a megélhetés érdekében – fogalmazott a pásztori Jandó Ibolya.

Tóth Péter szociológust kérdeztük, milyen lehetőségeik, jövőképük van a régióközponttól, nagyvárostól, főútvonaltól távolabb eső falvaknak.
Ha a közeljövőben nem változik a munkahelykínálat, egyre többen fognak városba költözni.

– Igazából jobb helyzetben lenne többek között Pásztori is, ha a tömegközlekedése jobb lenne. A Bécs–Budapest közötti vasútvonal melletti falvakból például egyáltalán nem költöznek el az emberek, hiszen könnyen tudnak munkába járni.

Tóth Péter hangsúlyozta: relatív, hogy ki hova költözik.

– Az emberek általában 45 percet szánnak az utazásra a lakóhelytől a munkahelyig, az átszállás hátrányt jelent.

Hasonlóképpen gondolkodik Rozs Tamás pásztori fiatal.

– Igaz, hogy kevés munkalehetőség van a közelben, én is Győrbe járok dolgozni, de szeretek Pásztoriban lakni. Nem költöznék el innen, esetleg Sopron közelébe, ha akadna munka Ausztriában. Külföldön csak akkor laknék, ha tartós munka adódna és megérné a költözés. A település szerintem nagymértékben nem tud fejlődni, mivel nem főút mellett van, több az idős a faluban, mint a fiatal és nincs nagyváros közelében.

– Zajácz-Jandó Ildikó is a fiataloknak szóló munkalehetőség hiányát hangsúlyozta. A pásztori képviselő-testület tagja úgy gondolja, ha a fiatalokat meg lehetne fogni valamivel, akkor maradásra lehetne őket bírni.

– A szórakozási lehetőségek is megcsappantak. A fiatalok legfeljebb a környező falvakba tudnak elmenni, de se Kapuvár, se Csorna nem tudja azt nyújtani, mint egy nagyobb város, így Győr. A munkahelyteremtés lenne a másik itt maradási ok.

Tóth Péter ezt is alátámasztja: – Fontos, hogy a fiatalokat meg lehessen tartani. Legyen vonzerő például a megfelelő internet-, kábeltévé-hálózat, ifjúsági klub. Ám a legnagyobb probléma, hogy a kistelepüléseken az iskolákat is bezárják a gyermekhiány miatt. Az önkormányzatok próbálnak ez ellen tenni, például segítik a nagycsaládosokat, ezzel is növelve az általános iskolák gyermeklétszámát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányzár Csorna és Győr között augusztus 22-én

A GYSEV Zrt. tájékoztatja tisztelt utasait, hogy a Győr-Sopron vasútvonalon végzett pályaépítési… Tovább olvasom