Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Parlagfű a megyében kétszáz hektáron

Helikoptert is bevet a megyei kormányhivatal a parlagfüves területek felderítésére.
Gyorsabb és hatékonyabb a levegőből való ellenőrzés. A gondatlan gazdák bírságra számíthatnak.

Csütörtöktől a levegőből, helikopterről is keresik a parlagfűvel szennyezett területeket megyénkben. Már az első nap is hozott eredményt: leginkább Gyarmat környékén találtak kisebb-nagyobb parlagfüves foltokat. A gondatlan gazdák bírságra és további ellenőrzésekre számíthatnak.
A helikopter tegnap Bőnynél szállt fel, majd Kónyban tartott rövid pihenőt. Bakody Attila, a megyei kormányhivatal földhivatalának vezetője a Kisalföldnek utóbbi helyszínen elmondta: a felderítést a földhivatal munkatársai végzik, a hatósági eljárást viszont a növény- és talajvédelmi igazgatóság indítja meg. A felderítés július elsején kezdődött és október közepéig tart.

– Eddig a mezőgazdász kollégák százhúszezer hektárnyi területet vizsgáltak meg. Összesen hatvanhét parlagfűvel szennyezett foltot találtak, ami kétszáz hektáros területnek felel meg – fogalmazott Bakody Attila. – Ez egyébként kevesebb, mint tavaly volt. Köszönhetően a nyári forróságnak, és nyilván a gazdák nagyobb odafigyelésének is. Országos viszonylatban megyénk jó helyen áll, ismerve az adatokat.

Parlagfüvet keresnek – Bakody Attila (jobbra), a megyei földhivatal és Pongrácz Attila, a növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője Kóny határában. Már az első repülési napon is találtak fertőzött
Parlagfüvet keresnek – Bakody Attila (jobbra), a megyei földhivatal és Pongrácz Attila, a növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője Kóny határában. Már az első repülési napon is találtak fertőzött területeket.


Tegnaptól tehát már helikopter segítségét is igénybe veszik a szakemberek. Bakody Attila szerint hatékony és gyors ez a fajta felderítés. Olyan helyekre is „belátnak" munkatársai, melyeket autóból vagy gyalogos ellenőrzés során nem találnának meg. A fertőzött területek adatait, az azokról készített fényképeket feltöltik aztán egy központi rendszerbe, ami alapján indul meg a hatósági eljárás.

Pongrácz Attila, a növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője a helikopter fedélzetén tartózkodott az első úton. Előre megtervezett útvonalon haladtak.
– Hat fertőzött foltot találtunk, leginkább Gyarmat környékén és gabonatarlókon – fogalmazott. – A bemért területeket még egyszer körüljárjuk, már a földön, megállapítjuk méretét, használóját. Ezt a földhivatal munkatársai végzik el. Igazgatóságunk aztán értesíti a földhasználót az eljárás indításáról.

Pongrácz Attila hozzátette: a bemért területek használói bírságra számíthatnak. Annak mértéke minimum tizenöt-
ezer és legfeljebb ötmillió forint. A helikopter bevetésének költsége egyébként hárommillió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászegylet alakul a tó használatára Vadosfán

Megszépült a faluközpont: Az idei költségvetés majd’ felét költötték a közösségi térre. Tovább olvasom