Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Parasztolimpia: jövőre a Rábaközben?

Bogyiszló - Az idei találkozó közönségdíjasa a gencsapáti csapat lett.


Bogyiszlói záró

Vasárnap délután három órakor véget ért a bogyiszlói hagyományőrző együttesek első fesztiválja. A két napos rendezvényről szólva Csitei Gábor, a kapuváriak vezetője kijelentette, a hagyományt mindenképpen folytatásra érdemesnek tartja, ezért javasolja a Muharay Szövetségnek, hogy a jövő évi találkozót valahol a Rábaközben rendezzék meg.

Az idei találkozó közönségdíjasa a gencsapáti csapat lett.

Vasárnap kora délután

A rábaköziek igazán kitettek magukért mind a Duna átevezésében, mind a fafűrészelésben.

A szanyiak megpróbálták befogni a kapuváriakat, ami a fafűrészelésben például a sziliaknak sikerült is, ám az evezésben – az előzetes információk szerint – a kapuváriak országosan is jól teljesítettek.

Szálka

A Szekszárd környéki szálláson komoly sportolókra bukkantunk, Kniesz Tamást, Zörényi Attilát és Zörényi Bencét fedeztük fel. Információink szerint utóbbi fiatalember az országos ifjúsági darts bajnokság első helyezettje.

Mindemellett Szalka csinos kis település, pihenésre, horgászatra és természetesen az elmaradhatatlan bortúrákra kimondottan alkalmas.

Vasárnap reggel Bogyiszlón

A hagyományőrzők találkozóján részt vevő rábaközi csapatok táncos bemutatói szombat estére befejeződtek. Itt a résztvevőknek nem csak a tájegységükre jellemző táncokat, hanem településük népviseletét is be kellett mutatni a közönségnek. A Rábaköznek itt sem kellett szégyenkeznie.

Estére Szekszárdon, Fadd Domboriban és a Szekszárd menti Szálkán szállásolták el a résztvevőket. Ez utóbbi jellegzetes bortermelő falu, ami a látványa mellett természetesen finom borairól is nevezetes. A település közepén álló Hirschen Hotel méltóképpen képviseli a vidéki és borturizmust, családias jellegű, minden utazónak turistának bátran ajánlható, egy borkóstoló túrával összekötve.

Parasztolimpia - 2. nap

A vasárnap délelőtt a gasztronómiai bemutatóké, Kapuvár például szürkemarha pörkölttel készül.

Bogyiszlói délután

Két órakor indultak el a hagyományőrző találkozó délutáni bemutatói. A rábaköziektől a vitnyédi csapat mutatkozott be először, miközben a sziliek a bogyiszlói utcán ismételték át a színpadra szánt tánclépéseket. A kapuvári és szanyi csapat egyelőre drukkol a rábaközieknek, velük csak öt óra környékén találkozhatnak a fesztivál résztvevői.

Szombat 12.45 - Első díj a cél

A hagyományőrzők országos bogyiszlói találkozóján a Rábaközt négy csapat is képviseli, a két órakor kezdődő színpadi bemutatókon a vitnyédiek a negyedik helyen szerepelnek, majd nem sokkal utánuk a sziliek, a kapuváriak és a szanyiak lépnek a közönség elé.

A program első részében a találkozó résztvevői megtekinthették a bogyiszlói tájházat is. A rendezvény szervezői által ismertetett programban elmondták, a két napos programsorozat végén egy díjat osztanak a szervezők, ez pedig a közönség által legjobbnak ítélt csapat lesz. A kapuváriak vezetője, Csitei Gábor a csapatnak kijelentette, mindent meg kell tenni azért, hogy ezt a díjat a rábaköziek hozzák el.

Parasztolimpia: rábaközi csapatok a versenyen - Fotó: Turbók Attila

Előzmények - Parasztolimpia: rábaközi csapatok a versenyen

A Norvég Civil Alap pályázatából első alkalommal szervezi meg a Muharay Elemér Szövetség Bogyiszlón (Tolna megye) az úgynevezett „parasztolimpiát".

A Kapuvár Néptáncegyüttes Hany Istók táncműhelye tizenkét fővel képviselteti magát a programokon, melyek közt nemcsak néptánc, hanem ének, zene és játékos sportvetélkedők is lesz. A csapatok egy, a saját tájegységükre jellemző vendégasztalt is készítenek. A rendezvényre az ország több részéről mintegy húsz hagyományőrző csapat érkezik.

Olvasóink írták

 • 14. látó55 2009. szeptember 07. 19:19
  „LiamDevlin !
  Üdvözlöm a normális hozzászólásodat. A nicked már nem tetszik annyira.”
 • 13. antistar 2009. szeptember 07. 19:04
  „LiamDevlin!
  Isten éltessen!”
 • 12. lebeke 2009. szeptember 07. 13:05
  „Hatalmas jó ötlet! Én "gyüttment" létemre azon szoktam gondolkodni, hogy a mi falunkban vajon miért nincs semmi hagyományörzéses dolog? (Huhh, ez nagyon magyartalan .)Olyan sok pénzbe kerülni, mondjuk kosárfonást oktatni ( a falunkban van kosárfonó), vagy uram bocsá népitáncot tanulni? Vagy egyszerűen a régen élt emberek mindennapjait, szokásait, ünnepeit oktatni, megismertetni vele a gyerekeket, netán a felnőtteket is? A megmaradt alsós osztályokból álló iskolánk katolikus iskola lett. De egy nyomorú betlehemes játékot vagy pásztorjátékot nem tanít senki a gyerekeknek. Vagy ez olyan égő ?? Tényleg nem értem. Néztem hétvégén a csornai tv. összefoglalóját . Nem egy hagyományörző társaságban láttam nagyon idős néniket bácsikat népviseletben felvonulni. Ők hogy csinálják ? Mi kéne hozzá, hogy ilyen közösségek létrejöjjenek?
  Liam, csak irigyelni tudlak a tartalmas gyermekkorodért!”
 • 11. .AT. 2009. szeptember 07. 06:28
  „Az a sok ökörbéka, aki itt büdös parasztozik, próbálja már elképzelni az életét paraszt nélkül! Mit ennél, te ostoba? Aszfaltot?”
 • 10. rick 2009. szeptember 06. 22:58
  „LiamD, büszke vagyok rá, hogy ilyen gondolkodású földijeim (is) vannak!”
 • 9. Georg 2009. szeptember 06. 22:01
  „7.Tisztánlátó?????????

  Te biztos aládúcolt ,máladozó falu bérházban laksz ahova afalusi ember a jószágot sem engedné be!

  Két féle paraszt van az egyik a földművelő a másik meg a magadfajta földnélküli..............”
 • 8. LiamDevlin 2009. szeptember 06. 21:23
  „Én rábaközi vagyok.
  Életem során sokszor voltam disznóölésen, számtalanszor betlehemeztem, csörgettem, locsoltam, lucáztam, fociztam a falum focicsapatában 14 évig, sőt amíg voltak állataink gyermekként reggelente jó néhányszor én adtam nekik enni...
  Időközben leérettségiztem, majd egyetemre is jártam, bejártam Európa majdnem mindegyik országát, voltam az USA-ban, megérintettem a szabadságszobrot.. Beszélek spanyolul és angolul de németül is elég jól megértetem magam, találkoztam olyan emberekkel akiket az emberek maximum a tv-ben látnak, vagy újságban olvasnak.
  29 éves vagyok, nem büdös a lábam, nem lóg a hagyma a számból, és nem búzatábla volt a jelem az óvodában..
  Rábaközi vagyok, és amíg élek büszke leszek erre.
  Üdv minden hozzászólónak:)”
 • 7. Tisztánlátó 2009. szeptember 06. 18:01
  „moderálva> Büszkék lehettek.”
 • 6. molly80 2009. szeptember 05. 20:13
  „Hajrá Hany Istók!! :)”
 • 5. mauz 2009. szeptember 05. 19:08
  „persze elütöttem, szóval:

  sziliek --> sziliak”
 • 4. mauz 2009. szeptember 05. 19:07
  „A "szilek" az helyesen "sziliak" - ha már a Rábaközről és a rábaköziekről van szó, mert ott így mondják :DDD”
 • 3. pamplona 2009. szeptember 05. 14:43
  „moderálva személyeskedő”
 • 2. Roben 2009. szeptember 05. 13:45
  „Már megint a parasztok <moderálva>”
 • 1. Stat 2009. szeptember 05. 12:57
  „Szurkolunk a csapatoknak! Örülünk,hogy részvételükkel öregbítik a Rábaköz hírnevét! Hajrá Hany Istók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kapuváros 40˝: Esterházy, Nemjuci és Guinness-rekord

Hat országból közel száz vendéget vár Kapuvár a várossá avatás negyvenedik évfordulójának rendezvényeire. A programok nyolcvanszázalékos készültségűek. A vendégjárást és a rendezvényeket zömmel pályázati pénzből fedezik. Tovább olvasom