Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ötven férőhellyel bővült az otthon

Ötven férőhelyes gondozási egységgel bővült Pásztoriban a megyei önkormányzat által fenntartott Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona.

Új, ötven férőhelyes gondozási egységgel bővült Pásztoriban a megyei önkormányzat által fenntartott Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona. A beruházás címzett állami támogatással, 355 millió Ft összköltséggel valósult meg.

A pásztori Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonának új, ötven férőhelyes gondozási egységét tegnap délben adták át ünnepélyes keretek között. Az egybegyűlteket Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte, azután Firtl Mátyás általános alelnök mondott beszédet. Szólt a jelenlévőkhöz a kivitelező cég igazgatója, Sípos Tamás, valamint Orbán Ferencné, az intézmény igazgatója is. Az új épületet Juhos Imre káplán áldotta meg, majd elismerések átadására került sor. Utána az intézmény lakói mutatták be műsorukat.

Pásztoriban 1953 óta működik a szociális intézmény, ahol a 18. életévüket betöltött középsúlyos és súlyos, valamint halmozottan sérült értelmi fogyatékos emberek teljes körű ellátását végzik.

A mostani beruházás összköltsége 355 millió forint, amely 33 millió 845 forint saját erőből és 321 millió 155 ezer forint címzett támogatásból tevődik össze. A munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek a rossz állapotú melléképületek lebontásával. Az ötven férőhelyes, új gondozási egység építéséhez az elmúlt év júliusában láttak hozzá. Mivel Pásztoriban nincs csatornahálózat, az otthonban keletkező szennyvíz tárolására 150 köbméteres, 8 méter mély speciális, zárt tárolót is kellett építeni.
Az épület hasznos alapterülete 1524 négyzetméter, amely magába foglal minden olyan helyiséget, amely a gondozottak mindennapi életének maximális segítését szolgálja.

A törvényi előírások szerinti akadálymentesítési feltételeket teljes mértékben biztosították. Négy kétágyas, tíz háromágyas és három négyágyas szoba áll a lakók rendelkezésére. A konyhára a legmodernebb előkészítő és főzőeszközök kerültek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játékokat 2008-ig kell szabványosítani

Az önkormányzatoknak 2001 óta van lehetőségük játszótér építéséhez, fejlesztéséhez pályázati támogatást szerezni. A szakemberek szerint a kisebb települések nem tudtak élni ezzel, mivel a szükséges önerő általában hiányzott. A meglévő játszótereket viszont minősíttetni kell, és az előforduló hibákat ki kell javítani. A Kisalföld Németh László játszótér-felülvizsgáló szakértőt kérdezte: milyen állapotban vannak a gyerekek játékai? Tovább olvasom