Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Ötödével megemelték a szemétdíjat

Kapuvár - Kétszáznegyvenmilliós hiánnyal vág neki az évnek Kapuvár. A távhő díjait nem, a szemétszállítás árát viszont húsz százalékkal emelte a testület.
A tűzoltóság elmúlt évi beszámolójával kezdődött csütörtökön a kapuvári képviselő-testület ülése. Itt Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei parancsnok a kapuvári tűzoltók munkáját példaszerűnek nevezte.
Másodikként a távhőszolgáltatást végző Greenergy Zrt. képviselője számolt be az előző évi tevékenységükről. Oláh Péter kiemelte, a cég veszteségei olyan mértékűek, melyek hosszú távon nem fenntarthatók. Hozzátette, a helyi húsgyár területére tervezett gázmotoros erőmű beruházása késik, vélhetően más területen ez év őszétől kezdenék a megvalósítást.

Magyar Attila szerint a távfűtés jelenlegi magas költségei nem teszik vonzóvá e formát a felhasználók szemében. Pintér Gábor kijelentette, az üzemeltető szerint kedvező a fűtés díja Kapuváron, ám a lakosság a több mint harmincezer forintos havi számlákkal szembesül. Kóczán Zoltán kijelentette, a Greenergy 2006-ban tett kedvező ajánlata mindenképpen jobbnak tűnt annál, mintsem az önkormányzat üzemeltesse a fűtést, aminek költségeit a helyi büdzsé nem bírta volna el. Hámori György polgármester elmondta, hatvan-egynéhány négyzetméteres lakásában közel negyvenezer forintos fűtésszámlát fizet, ami véleménye szerint is arcpirítóan magas. Úgy véli, mielőbb szükség lenne az egyedi hőmennyiségmérésre.

Magyar Attila szerint a lakótelep magas fűtésdíjai három tényezőre vezethetők vissza: a rossz hatásfokú kazánokra, a nagy szállítási veszteségre és a pazarló felhasználásra.

A Greenergy Zrt. képviselője kijelentette, már induláskor alacsonyabb hődíjjal számoltak, mint az addigi szolgáltató. Az azóta emelt díjakról nem a cég tehet, ezek a gázár változásából erednek. Oláh Péter szerint a közeljövő beruházásai versenyképessé tehetik a távhő díjait. A Greenergy Zrt. beszámolójában a fűtésdíj emelését kérte a testülettől, amit a képviselők végül nem is tárgyaltak.

A Rekultív kft. képviseletében Hancz Attila elmondta: a régi, kistölgyfai lerakó rekultivációját folytatja a cég. Németh Csóka Gábor alpolgármester az ünnepnapi szemétszállítás anomáliáit kérte számon, amire a cég képviselője kijelentette, az idei szállítások határidejét az interneten már közzétette a Rekultív. Végül a hulladékszállítás díjának átlagosan húszszázalékos emelését szavazták meg.

Az idei költségvetés legfontosabb sarokszáma a költségvetés hiánya, melyet a tavalyi 330 millióról immár 241 millióra mérsékelt a testület. Erről azonban a polgármester elmondta, még mindig a működés hiánya a legmagasabb. Egyben kijelentette, a lakosságtól türelmet, a képviselőktől mértéktartást kér. A büdzsé tárgyalásakor elhangzott, a 2003-as útfelújítások hiteleit napjainkban nyögi a városháza, az idén több mint tizenhatmillió forintot fordítanak ezek törlesztésére. – Ugyanakkor az akkoriban felújított utakra ismét ráférne már a javítás, ám idén talán húszmilliót fordít a költségvetés erre a célra – jelentette ki Kóczán Zoltán alpolgármester. A költségvetésben ötmillió forintot tettek félre a villamos energia beszerzésére, pályázati pénzt szeretnének az iskolák és a városközpont felújítására. Pintér Gábor képviselő szerint felül kellene vizsgálni a művelődési központ és a zeneiskola struktúráját, hiszen ezen intézmények nagyon alulfinanszírozottak. A költségvetésről szólva Németh Csóka Gábor alpolgármester kijelentette: az intézményeink fenntartására sem az állami normatíva, sem a befolyó adóbevételek nem elegendőek, további racionalizálásra lehet szükség – mondta az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 3. Viki 2008. február 21. 13:53
  „Igaza van az első hozzászolónak!Mindent csak emelnek,emelnek de a béreket azt nem.Azzal senki sem foglalkozik lesz e enni az embereknek,miből adjuk fel ezt a rengeteg MEGEMELT csekket. most már csak épp a levegőért nem fizetünk,de ezeknél az se kizárt,hogy behozzák a levegőadót Szomorú hogy ilyen m..... döntenek a sorsunkról az egész országról!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 2. antistar 2008. február 19. 07:00
  „Tróger társulat (Tisztelet a kivételnek!), mikor meg kellet választani őket mennyi mindent ígértek, mennyire fontos volt nekik a választók véleménye, jóléte. Tessék, megint lehúznak egy bőrt!”
 • 1. Csaeter János 2008. február 18. 10:52
  „Tehát 20%! vajon miért nem így írták ki a gátlástralanság eredményét?
  Köztudott, hogy a szemétszállítás díj behajtása a leg célravezetőbb eljárása a lakosság kifosztésának! Természetesen azon családokról beszélek, akik nem termelnek szemetet, de a "törvény,azaz rendeletalkotók" minden alapot nélkülözve rájuk is kivetette a hálóját.
  Legkönnyebb pénzbezsebelés az, ha, sem munka, sem ellenérték csupán törvényerejü rendelet van a lakosság fosztogatására! Aki nem látta a bíróságokon a 75-80 éves házaspárokat, de akár fiatalabbakat is akik ellenézték ezt a kifosztásukat az nem mis tudja elképzelni, hogy micsoda alantas egy eljárás folyik e téren. Hasonló, mint a közútakon a közlekedés, a parkolás, és egyéb engedélky díjak behajtása egy uganazon területen többszörösen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztési fórum érdeklődők nélkül

Csorna - Ketten érdeklődtek mindössze a csornai önkormányzat által meghirdetett… Tovább olvasom