Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Öt-nyolc kiemelkedő rendezvény kellene

Egyre több község épít ilyen-olyan forrásból szálláshelyeket, a turistáknak azonban öt-nyolc, évekig felfuttatott rábaközi produkció kellene. A szakember szerint vannak, voltak jó kezdeményezések, ám ezek nem lettek önfenntartók.

Lapunkban az utóbbi hetekben több alkalommal is foglalkoztunk a rábaközi községek turistacsalogató látványosságaival, épített és vallási örökségével. Számos példát lehet sorolni azon falvakról is, ahol vállalkozói, civil kezdeményezésekre szálláshelyek épültek. Így legfrissebben Osliban, de szállás várja a turistákat Vásárosfalun, Hövejen és többek közt Beledben is. Ahogy azonban egy szakember a Kisalföldnek kijelentette, maga a szállás még nem adja el önmagát. A Rábaköz vonzerejét a szervezett és kifejezetten helyi produkciók adnák.

Aratófesztiválok: A tematikus rendezvények hozzák a turistát.
Aratófesztiválok: A tematikus rendezvények hozzák a turistát.

– Napjainkban óriási választék van az úgynevezett mulatós fellépőkből és a kapcsolódó rendezvényekből, ez azonban nem rábaközi jellegzetesség. Bármennyire is profi a szervezés a tálalás, ezért turista nem jön a Rábaközbe, hiszen ezt máshol is megkaphatja – jelentette ki a téma kapcsán Hutflesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke. A turisztikai szakember elképzeléseit évekkel ezelőtt egy ilyen témájú tanulmányban már megfogalmazta és hangoztatta, kiváló kezdeményezések születtek a térségben. Ezek akár országos visszhangra is találhattak volna. Ilyenek a kapuvári Hany Istók és Böllérmáj, a páli Perecfesztivál vagy akár a szanyi Vadásznap is.

– Kiváló gasztronómiai adottságai vannak a térségnek, melyeket fel lehetne fűzni egy-egy nevezetesebb név (Hany Istók), épített örökség (csornai premontrei rendház) vagy egyéb kezdeményezés (gazdanapok) sorára is – mondta Hutflesz Mihály. Hozzátette, az úgynevezett LEADER-csoportok egyes kezdeményezéseket támogattak is, ám mind a források, mind a lendület kimerült.

Böllérmáj: Gasztronómiában jó a Rábaköz.
Böllérmáj: Gasztronómiában jó a Rábaköz.

– Itt van a Rábaköz egyik legnagyobb problémája: az amúgy támogatható falunapok a helyieknek, a helyiekről szólnak, ám ez nem hoz ismertséget, pluszforrást a térségnek. A Rábaközben évente kellene öt-nyolc olyan produkció, melyre felfigyelhetne akár az ország is, mely vonzaná a turistákat. Ezzel a meglévő – például fürdőturizmust – is fellendítenék, nem is szólva az adó- és egyéb bevételekről. Így ha maga a rendezvény önmagában nem is nyereséges, akkor is megérné – mondta Hutflesz Mihály.

A szakember hangoztatta, a modell kész, a helyi civilek tettre készek, ám egy ilyen produkciót nem elég csak kitalálni, ahhoz évek kellenek, míg ez meghozza gyümölcsét.

– A felfuttatásig forrásokat kell biztosítani a rendezvényeknek. Itt van például Hany Istók, mint kész program, volt rá pályázati támogatás, ám ennek kimerülésével elhalt a kezdeményezés is – jegyezte meg az alelnök. Hangoztatta, a másik probléma az, hogy egyre inkább általános – nyilván a rendezőnek biztos bevételt hozó – rendezvényeket tartunk, ám ezek nem a Rábaközre vonatkozó programok, nem a térséget, csak a szervezőt adják el.

– Olyan – akár önkormányzati, akár vállalkozói, akár pályázati – támogatottságú produkciók kellenek, melyeket három-öt évig biztos alapokra helyez a rendező település, mely aztán várhatóan önfenntartóvá, vagy ahhoz közelítővé válik – hangoztatta a szakember. 
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kapuvári búcsú részletes programja

Ismét lesz Kapuvári Mulatós Fesztivál. Tovább olvasom