Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Őshonos magyar állatfajokat tenyészt

A mihályi Molnár István fejébe vette, hogy tanyáján őshonos magyar állatfajokat tenyészt. Rackajuhok, bivalyok, komondor kutya, mangalicák és bárányok már szaladgálnak udvarán, nagy vágya, hogy szürke marhája is legyen.
Molnár István Rideg tartásban: Az állatok éven át a szabadban vannak, csak a téli hófúvások idejére húzódtak be az istállóba. Murphy, a fekete bivaly
"Sokszor gondolok nagyapámra, aki igazi, bölcs magyar ember volt és akitől nagyon sokat lehetett tanulni. Ha munkáról volt szó, azt szokta mondani: - Tanuld meg, fiam, éjfél előtt még nincs későn, éjfél után pedig már korán van."
Molnár István a Vadosfa melletti tanyáján őshonos magyar állatfajokat tart. Szeretné, ha állományában minden olyan fajta megtalálható lenne, melyek ősidők óta élnek Magyarországon az ember mellett. Közeli célja, hogy rendhagyó állatkertje szürke marhával bővüljön, ami minden bizonnyal jól megfér majd a bivalyokkal, rackákkal, bárányokkal.

A kis komondor még tart a bivalytól

A tanyán komondor vigyázza a rendet, bár inkább egyelőre még őrá kell vigyázni, hiszen Basa kutya csak nyolchetes. Ügyetlenül bukdácsol a hóban, és amikor Murphy, a fekete bivaly közeledik feléje, ijedten iszkol a karámon kívülre. A rackákkal viszont jó barátságban van a kiskutya, megszimatolják egymást a kossal, majd közösen futnak egy kört, miközben a bárányok figyelik a játékot.
Kis magyar életkép a vadosfai a Lisztes-tanyáról, ahol ilyesmi mindennapos látvány. A mihályi Molnár István büszkeségei élnek a birtokon, mégpedig nagyon is jól élnek. A gazda volt már karbantartó, zenész, természetfotós, foglalkozott pulykákkal, most pedig bikákat tart. Hobbijai viszont az őshonos magyar állatfajták. Van már a tanyáján rackajuh, birka, bivaly, mangalica.

Malvin, Benő, Döme és a többiek

Mindnek nevet adott Molnár István, melyet értenek is az állatok. Így a hívó szóra csapatostól kerülik meg az istállót és Malvin, Benő, Murphy, Döme, Berci és még jó néhány állat körbeveszi gazdáját, aki leguggol közéjük és a tenyeréből eteti őket. Ezek a jószágok, noha rideg tartásban vannak, egyáltalán nem ridegek.
– Ragaszkodom hozzá, hogy a kezemből egyenek és ne féljenek az embertől – mondja Molnár István. – Azt mondják, a racka kifejezetten ideges állat, de én ezt egyáltalán nem tapasztalom, jól elvagyunk egymással.
Molnár István gyerekkora óta kedveli az állatokat, a hozzájuk való kötődés talán nagyapjának köszönhető, aki mint igazi szakértő oltotta unokájába a róluk való gondoskodást. A tanyatulajdonosnak régi álma vált valóra azzal, hogy ősi magyar fajokat tarthat, de az álmot továbbálmodja. Szürke marhát szeretne szerezni, meg lovakat, persze csakis magyar vérűt és tyúkokat, erdélyi kopasznyakút például.

Egy magyar sziget az álom

– Egy szigetet szeretnék létrehozni a tanyán, olyan közeget, ahol magyarok maradhatunk saját hazánkban. Szeretném a régi paraszti udvarok hangulatát visszavarázsolni, hagyományos disznóöléseket tartani a magam és barátaim örömére – mesél vágyairól Molnár István. – Nincs annál nagyobb öröm, amikor az összes jószág egyszerre indul meg a szavamra és bújnak hozzám, és ha még szürke marhák és lovak is lennének körülöttem, nem lenne boldogabb ember nálam. Impozáns, erőt sugárzó, elpusztíthatatlan energiát árasztó állatok ezek, egyszerűen gyönyörűek.
Az állomány tartásáról a gazda elmondta: náluk igénytelenebb állatok nincsenek, hiszen éven át a szabadban vannak, csak a téli hófúvások idejére húzódtak be az istállóba. Etetni, itatni azért kell őket, de amúgy azt eszik, amit találnak az udvaron.
– Ha anyagilag is úgy alakul a helyzetem, akkor két-három év múlva megvalósul nagy tervem, egy igazi magyar tanya. Szeretnék még területet is vásárolni itt a mostani birtok mellett, hogy még szabadabban lehessenek, hiszen lételemük a mozgás, én pedig valóban olyan körülményeket akarok teremteni nekik, amilyet megérdemelnek.

Bizonytalan felvevőpiac

Molnár István elmondása szerint szívesen belevágna akár nagyobb tételben is az állatok tenyésztésébe, nem restellne akár több száz marhával, több ezer juhval vagy mangalicával foglalkozni. Ettől egyedül azt tartja vissza, hogy nem látja biztosnak a felvevőpiacot, pedig állítása szerint a szürkék húsánál egészségesebb és finomabb nem is kell és ezzel az uniós piacokon is megállhatnánk a helyünket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződés rögzíti a Vilmos park létrehozását

Csornán aláírták azt a szerződést, amelyben az önkormányzat és a Közmű 2000 Kft., a Vilmos Park… Tovább olvasom