Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Országszerte bemutatnák a táncjátékot

Kapuvár–Csorna - Az augusztus 20-i megemlékezések alkalmával mutatták be a Hany Istók táncjátékot. A művet két néptánciskola és három együttes vitte színpadra, erre az alkalomra írt zenével. Az előadást elvinnék más településekre is.
A Rábaköz mindkét városában nagy sikerrel mutatták be augusztus 20-a alkalmából a Hany Istók című táncjátékot. A darabban több néptáncegyüttes és iskola tagjai szerepeltek Lengyel Sándor és Csitei Gábor vezetésével. A produkció iránt már több helyről érdeklődnek.

– A hanyi legenda színpadra vitelének ötlete még három éve merült fel.
Első lépésként arra kellett figyelnünk, hogy megfelelő zenemű készüljön hozzá – kezdte a minap bemutatott Hany Istók táncjáték rendezője, Lengyel Sándor. A Csornán, majd Kapuváron bemutatott mű mindkét rábaközi városban nagy sikert aratott. Csornán több mint ezer nézőt vonzott a Premontrei park színpada elé, de Kapuváron is nyílt színi taps fogadta a Tőke Péter regénye alapján készült táncjátékot a Rábaközi Művelődési Központ színpadán (Kisalföld, augusztus 21.). Lengyel Sándor szerint már kezdettől azt tervezték, hogy a csornai Pántlikán és a néptánciskolán kívül más csoportokat is bevonnak az előadásba, így kérték fel a Kapuvár néptáncegyüttest és a néptánciskolát, de végül szerepeltek az egykori győri Kisalföld néptáncegyüttes tagjai is.

Vendégként felléptek Lengyel Melinda és Lengyel Szabolcs hivatásos táncosok, akik Csornán kezdték pályafutásukat, valamint Gecsényi András ismert versmondó. A műszaki hátteret a Győri Balett szakemberei biztosították.

A kapuváriak tizenöt párral kapcsolódtak a műbe, a csornai- ak hetven táncost vonultattak fel, mindezek eredményeként – a gyerekekkel együtt – több mint száz néptáncos hozta létre a nagyszabású művet.
– Az ötvenperces táncjáték zeneszerzője Ökrös Csaba, a zenét barátaival játszotta lemezre Rossa László zenei rendezése mellett – tette hozzá Csitei Gábor, a Kapuvár néptáncegyüttes vezetője.

''A műben több rábaközi tánc lépései láthatók, például a „Szili karéj" vagy a „Kapuvári cerbunk", de felbukkant a Csornán is táncolt „Székes, seprűs tánc" és a kapuvári „Gyertyás tánc" is.
                           Csitei Gábor
A koreográfusokat, Lengyel Szabolcsot, Béres Anikót és Lengyel Sándornét is dicséret illeti, akik új színfoltot hoztak a táncegyüttesek megszokott bemutatói közé. A mondanivalót ötletes és kifejező díszlet is segítette.A Rábaközben már sikerrel bemutatott művet, a rendező elvinné a megyén kívülre is. Lengyel Sándor és Csitei Gábor több lehetséges helyszínt is megemlített, így a megyeszékhely (Győri Nyár) is felmerült egy előadás erejéig. Hozzátették: az őszi-tavaszi színházi idényben gyermekeknek is bemutatnák a művet a helyi művelődési központokban.


Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt órás vetélkedő

Rábakecölben immár ötödik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a huszonöt órás nonstop… Tovább olvasom