Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Önkormányzati tiltakozás megoldáskereséssel

Elfogadhatatlannak tartják a rábaközi polgármesterek a Rekultív Kft. januári, 17 százalékos áremelését.
A rábaközi önkormányzatok felháborítónak tartják a Rekultív Kft. díjemelési szándékát. Nem tudják elfogadni, hogy január elsejétől közel 20 százalékkal kellene többet fizetni a szemétszállításért. Ha a települési képviselő-testületek nemet mondanak az emelésre, akkor a vállalat által javasolt és az önkormányzatok által elfogadott díj közti különbözetet a falvak költségvetéséből kell finanszírozni. A rábakecöli polgármester olyan megoldást keres, amelyben a Rekultív nem kap szerepet. A Rekultív igazgatója szerint erre lehetőségük van az önkormányzatoknak.

Háromféle árlista

– Háromféle variációt dolgozott ki a Rekultív. Az első esetben a 60 literes edénynek 610, a 80 literesnek 811, a 110 literesnek 1118, a 120 literesnek 1219 forint lenne a havi díja – tájékoztatott Pap Lajosné, Mihályi polgármestere. – Ha a rekultivációs célalap is hozzájön, akkor havonta 634 forintot kellene fizetni a 60 literes, 845-öt a 80 literes, 1162 forintot a 110 literes, 1267 forintot pedig a 120 literes edény után. A harmadik megoldás, hogy az önkormányzat szedi be a díjakat, amiért 5 százalék kedvezményt ad a cég. A Rekultív különböző költségeket épített be az árba, például a központi üzemelési költségeket, amiket elég magasnak tartunk. De, hogy ezek pontosan mit takarnak, nem tudjuk. Persze lehetőségünk van rá, hogy ne értsünk egyet az emeléssel, de akkor az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani a különbözetet.
Tuba Erik rábakecöli elöljáró felvetette: az önkormányzatoknak olyan megoldást kell keresniük a szolgáltatásra, amelyből esetleg a Rekultív Kft. kimarad.

– Kérdés az, hogy a drasztikus áremelés milyen mértékű ügyfélvesztés mellett éri meg nekik – fogalmazott a rábakecöli polgármester. – Eddig is volt elégedetlenség a szolgáltatás ára és természetesen nem a minősége miatt, de ha ilyen mértékű emelést hajtanak végre, akkor szerintem húsz százalék feletti is lehet az elégedetlenkedők száma. Én már keresem az egyéb lehetőségeket, olyan megoldást szeretnék, amely a lakosság szempontjából a legmegfelelőbb.

Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere azt mondja: arra kell törekedni, hogy a lakosságot minél kisebb emeléssel terheljék meg.

– Nálunk a Rekultív által javasolt emelés 11 százalék körüli lenne, mivel az önkormányzat vállalta, hogy beszedi a pénzt – mondta a vásárosfalui polgármester. – Nem szabad elfelejteni azonban, hogy van egy megállapodásunk a szolgáltatóval, miszerint az emelés mindig inflációkövető. Ezt kell nekünk a fogyasztók érdekében érvényesíteni. Az biztos, hogy az önkormányzat nem tudja vállalni a különbözet megfizetését. Persze, a végső szót nálunk is a képviselő-testület mondja ki, de nem szabad elzárkózni attól sem, hogy esetleg más, olcsóbb szolgáltatót keresünk.

Csak inflációarányosan

Póczik András, Páli polgármestere szerint további egyeztetésre lesz szükség.

– A 16 százalékos drágulás elfogadhatatlan, hiszen így is rengeteg teher hárul a lakosságra. Várom, hogy a Rekultív vezetői személyesen is egyeztetnek a polgármesterekkel és közösen állapítunk meg egy mindenki számára elfogadható mértéket – jegyezte meg Póczik András.
Imre László is azt ígéri: mindent megtesznek, hogy a fogyasztókat megóvják a drasztikus díjemeléstől. „Már tavaly is az infláció fölötti mértékben emelte a kft. a szemétdíjat, a mostani pedig minden várakozásunkat felülmúlta. Tudtuk, hogy lesz emelés, de ilyen mértékűre nem számítottunk" – tette hozzá Edve első embere.
– Elismerem, hogy áremelésre szükség van, de az legyen inflációkövető és ne ennél sokkal magasabb – mondta el véleményét Németh Gergely, Szany polgármestere. – A legnagyobb gond az, hogy a többi közszolgáltatóhoz hasonlóan a Rekultív is monopolhelyzetben van, ezért azt csinál, amit akar. Az önkormányzatok legfeljebb tiltakozhatnak.

A rendelet az irányadó

Nagy Lajos, a Rekultív Kft. ügyvezető igazgatója találkozik még a polgármesterekkel, ahol kifejti cége álláspontját. A szakember elképzelhetetlennek tartja, hogy a mostani szolgáltatási színvonal megtartásával engedni tudjanak az árból.

– A 17 százalék valóban magasnak tűnik, de éves szinten csupán 2000 forintos növekedést jelent. Ezzel azonban még mindig nem érjük el a régiós árszintet. A díjképzést egyébként nem mi találjuk ki, kormányrendelet állapítja meg az alapdíjképzés módját, amit minden önkormányzat megkapott.

A szolgáltatási színvonal megtartása mellett nem tudom elképzelni, hogy kisebb díjemelést hajtsunk végre – fogalmazott Nagy Lajos.
Arra a felvetésre, hogy az önkormányzatok szolgáltatóváltáson gondolkodnak, megjegyezte: a lehetőség adott, ha találnak olcsóbb szolgáltatót ezen a színvonalon és figyelembe veszik az érvényben lévő közszolgáltatási szerződések tartalmát. Nagy Lajos a díjemelés okai között megemlítette: ebben az évben jelentősen növekedtek a cég költségei, például az üzemanyagár-emelés miatt. Hivatkozott a májusban életbe lépett depótörvényre, ami a hulladékkezeléssel kapcsolatban többletfeladatokat ró a vállalatra. „Az árképzési kormányrendelet szerint a közszolgáltató költségei mellett 2 százalék fejlesztési, illetve nyereségalapot és az inflációt jogosult beterjeszteni" – tette hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliót kértek a közvetítésért

Rendkívüli ülést tartott kedden Csorna képviselő-testülete. Módosították az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló rendeletet és tárgyalták a konyha üzemeltetésére kiírt közbeszerzést. A testület eredménytelennek nyilvánította az eljárást. Tévéügyben viszont határozat született. Tovább olvasom