Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Októberben új polgármester áll a falu élére

Kovács György bezi polgármester egy cikluson keresztül állt faluja önkormányzatának élén.
„ Ha az utódom jól sáfárkodik az általunk megőrzött és gyarapított vagyonnal, értékekkel, akkor Bezi további fejlődése biztosított lesz" – értékelte egy mondattal az elmúlt négy év önkormányzati munkáját Kovács György. A kisközség polgármestere egy cikluson át irányította a települést, most azonban úgy döntött, nem indul újra.

„ Választanom kellett"

– A főállásom Győrhöz köt, így nagyon nehéz volt összeegyeztetni munkámat a polgármesteri teendőkkel – indokolta döntését a Kisalföldnek Kovács György. – Egy ekkora település viszont nem „bír el" főállású polgármestert, ezért választanom kellett. Az önkormányzati munkától azonban nem szeretnék elszakadni, képviselőjelöltként indulok a választáson. A korábbi önkormányzati vezetők lerakták az alapokat Bezin, mi ezekre építkeztünk az elmúlt négy évben. Úgy érzem, jól gazdálkodtunk a ránk bízott vagyonnal, minden döntésünkért bátran vállalhatjuk a felelősséget. A települést sikerült egy olyan fejlődési pályára állítani, ami hosszú évekre biztosíthatja községünk gyarapodását. Köszönet jár mindenkinek, akik ebben a munkában bármilyen formában a segítségemre voltak.

Elkészült a rendezési terv

Kovács György szerint az egyik legfontosabb teendő Bezi rendezési tervének elkészítése volt. A dokumentum lényeges része pedig az építési telkek kialakítása. Ebben 28 telket jelöltek ki, amiből eddig 14-et sikerült már értékesíteni. Új utcát nyitottak, a Nefelejcs utca telkei javarészt elkeltek, és a többire is van érdeklődő. Az ingatlanokat fiatalok vették meg, helyiek és vidékiek egyaránt. Ennek köszönhetően emelkedett a lélekszám is a faluban. Négy évvel ezelőtt még 452-en éltek a községben, ma már 490-en, azaz a helyi óvodára és iskolára szükség van.

„ Bezárni a legkönnyebb..."– Gazdálkodásunkat minden évben elsősorban az intézmények fenntartása határozta meg, költségvetésünk jelentős részét e feladatra költöttük – fogalmazott a polgármester. – Minden más fejlesztés csak ezután következett. Az idő már most igazolja, hogy helyes úton jártunk, mivel szeptembertől az óvodában 15 gyerek lesz és néhány év múlva az iskola jelenlegi 9-es létszáma is emelkedik. Intézményeket bezárni ugyanis a legkönnyebb, de megtartani nagyon nehéz, nekünk szerencsére sikerült. Nagy hangsúlyt fektettünk a település környezetére, a közterületek fejlesztésére. Épültek járdák – tavaly például elkészült a falut a temetővel összekötő szakasz. A sírkertnél parkolót is kialakítottunk és odabent is elvégeztük a szükséges fejlesztéseket. A beruházásokhoz több esetben megyei pályázati támogatást tudtunk igénybe venni, amihez persze az önerőt biztosítani kellett. A falun belüli utakat is igyekeztünk karbantartani, adósságunk a külterületi utakkal kapcsolatban maradt – erre már nem futotta. A ciklusban minden fillérnek megtaláltuk a helyét, és annak ellenére, hogy a kormányzattól nem kaptuk meg az elvárható segítséget, megtettük mindent Beziért.

Kovács György azt mondja: munkájában nagy segítséget jelentettek a civil szervezetek. Az Összefogás Beziért Egyesület, a tűzoltó-, illetve a sportegyesület tagjai rendezvényeket szerveztek és együttműködtek az önkormányzattal. Munka persze az október után megalakuló képviselő-testületre is maradt. 2007-ben kezdődik például a polgármesteri hivatal és a kultúrház felújítása, amire 6 millió forintot nyert a település, 2,5 millió pedig az önrész. Úgy néz ki, hogy a gázberuházás is áthúzódik a következő ciklusra, noha a szerződést már megkötötték a kivitelezővel. Kovács György végezetül megemlítette: Bezin továbbra sem vezettek be helyi adót.

– Úgy gondoltuk, hogy a vidéken élők amúgy is nehéz helyzetben vannak, nem akartuk még helyi adókkal is terhelni a bezieket. Ennek köszönhetően egyébként sikerült egy győri vállalkozót is megnyernünk, aki rövidesen falunkba telepíti vállalkozását – jegyezte meg Kovács György, a bezi polgármesteri széktől szeptemberben elbúcsúzó községvezető.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honfoglalók Farádon

A szervezők elmondása szerint is váratlanul nagy sikere volt szombat este, a farádi falunapon rendezett honfoglalás kori történelmi lovasjátéknak. A több száz fős nézősereg először egy Kárpát-medencei falu életébe tekinthetett bele, síró csecsemővel és korabeli mesterségek bemutatásával együtt. A színen ezután jelentek meg a honfoglaló magyarok, lovas harcosokkal és társzekerekkel. Tovább olvasom