Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Népszerűsítik az agrárágazatot a Rábaközben

Általános iskolai tanárok látogatták meg a minap Németh István rábcakapi biogazdálkodó gazdaságát
A vendégek a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Karának Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete szervezésében vettek részt tanulmányúton. A termékeivel szakmai körökben is elismertséget kivívott gazda a biogazdálkodás részleteit mutatta be.

A csoport vezetője, Kalmárné dr. Hollósi Erika, az egyetem munkatársa a Kisalföldnek elmondta: az intézmény több külföldi partnerrel együttműködve vesz részt egy, az Európai Unió által támogatott projektben. Ezen belül általános és középiskolásoknak, illetve felnőtteknek dolgoznak ki különböző programokat. Rábcakapin az általános iskolai tanárok – akik Mosonmagyaróvárról és vonzáskörzetéből érkeztek – számára mutatták be a gazdaság működését. A pedagógusok a hallottakat a tanórákon a diákoknak adják tovább.

– Azért esett a biogazdaságra a választásunk, hogy ezzel is ösztönözzük a tanárkollégákat arra, hogy a diákok figyelmét hívják fel a környezettudatos gazdálkodásra. A későbbi tanulmányutak és gyakorlatok szervezéséhez szakmai anyagokat és anyagi segítséget is adunk a programon keresztül – tette hozzá Kalmárné dr. Hollósi Erika.

– Az unió által támogatott projekt része a mezőgazdaság és környezetvédelem népszerűsítése, de „szó esik" benne a nők szerepéről a mezőgazdaságban, a helyi termékek jelentőségéről, a környezettudatosságról is.

Posztós László, a mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola tanára szerint jó kezdeményezés részesei lehetnek, mert noha a tananyagban érintik a mezőgazdaságot, a gyakorlatot nem lehet másként pótolni.

– Az oktatás nagyon fontos részének kellene lennie a gyerekek gyakorlati tapasztalatszerzésének – fogalmazott. – A lényeg, hogy a tanulók közvetlenül a szakemberektől hallják az információkat, miközben látják is az elmondottakat.
Susovits Józsefné Kimléről, a nemzetiségi általános iskolából érkezett Rábcakapira. Mint mondta, a tanmenetben a mezőgazdasági ismeretek mellőzve vannak.

– Úgy látom, hogy már a falusi gyerekek sem nagyon találkoznak közvetlenül a termeléssel.
„ Intézményünknek van egy gyakorlókertje, ahol dísz- és gyógynövényekkel foglalkozunk, gyümölcsfákkal és zöldségtermesztéssel.

A gyerekeket csak így lehet rávenni arra, hogy ismerjék meg a növényeket, a szerszámokat." – Lehetetlen helyzet ugyanis, hogy nem tudnak különbséget tenni egyes zöldségfélék között. Pedagógiai programunk szerint a tanulóknak gazdaságlátogatásokat is szervezünk, kertészeteket, különböző gazdaságokat keresünk fel ennek keretében – fűzte hozzá a kimlei tanárnő.

A projekt

2004-ben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Továbbképző és Szaktanácsadó Intézete több külföldi – német, osztrák, lett, francia – partnerrel közösen sikeresen pályázott az európai uniós Interreg-alapból oktatási célok támogatására. A nyertes projekt címe: „Tanulás az európai vidéki térségek kompetenciájának és identitásának megőrzéséért".

A projekt elsődleges célja, hogy a különböző régiókban kiemelkedő jelentőségű, a vidéki térségek fejlesztéséhez és egyes esetekben a mezőgazdasághoz kapcsolódó témakörökben továbbképzések, előadások és csoportos műhelymunkák szervezésével a helyi lakosok, a diákok jobban megismerjék és tudatosan hasznosítsák a lakó- és munkakörnyezetükben rejlő lehetőségeket. A program vezetője dr. Cser János.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényes termékkel a nyugati piacra

Az elmúlt évi visszaesés után lassan magához tér a kapuvári Ruhaipari Rt. Az elnök-vezérigazgató szerint egyre több hosszú távú szerződést kötnek. – Úgy néz ki, a piaci helyzetünk stabilizálódik – mondta Bujtás Vince, a kapuvári Ruhaipari Rt. elnök-vezérigazgatója. A cégvezető öröme nem véletlen, hiszen a tavalyi évük nem egészen az elképzeléseik szerint sikerült. Tovább olvasom