Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Népszavazás vagy időhúzás iskolaügyben

Másképp képzeli a farádi iskola jövőjét a polgármester és a képviselő-testület. A falu vezetője népszavazást írna ki a kérdésről, a képviselők bogyoszlói és potyondi gyerekekkel töltenék fel az így helyben maradó tanodát.
Farád elöljárósága megosztott az iskola további sorsát illetően. Az egyik elképzelés szerint bogyoszlói és potyondi gyerekekkel feltöltve helyben maradna az egész intézmény, a másik elképzelés Csornára küldené a felsősöket. Tompos Béla polgármester az iskola további sorsáról – gazdasági szükségszerűségre is hivatkozva – népszavazást kiírva a település lakosságára bízná a döntést. A helyi képviselők jó része gyors határozatot hozna a testület mai ülésén. Úgy vélik, jó néhány diák érkezne Bogyoszlóról és Potyondról, ami hosszú távon megalapozná a farádi oktatás jövőjét. A polgármester intézkedését időhúzásnak tartják.
Tompos Béla polgármester kijelentette: a kormány törekvései mindenképpen az iskolatársulások irányába terelik a településeket, ez alól Farád sem tudja kivonni magát.

A falunak jelenleg nyolc évfolyamos, önálló intézménye van, száznegyven diákkal, ezenkívül hetvenkét gyermekkel fenntartanak egy óvodát is. Önállóságukat mindenképpen feladnák, de ennek részletei és várható kihatásai még kimunkálásra várnak. – Úgy vélem, a bejáró gyermekek utáni normatíva és a helyi intézmény fenntartási költségeinek csökkenése folytán anyagilag jobban járna a falu azzal, hogy a szomszédos Csornára mennének a felsősök – taglalta az egyik lehetőség előnyeit Tompos Béla. A másik lehetőség az, hogy a bogyoszlói és a potyondi gyermekek – előzetes számítások szerint negyvenen – bejönnének Farádra. Ez utóbbit támogatják a település képviselői.

Tompos Béla szerint a csornai variáns megvalósítása után a jelenlegi iskola alsó szintjére vihetnék be az óvodát, valamint megtakaríthatnák az új óvoda építésének mintegy hetvenmilliós várható költségét. – A demokrácia azt jelenti, hogy a falu vezetőjének a többség akaratát kell figyelembe vennie, márpedig a képviselők jó része (információink szerint tízből kilencen) a bogyoszlói megoldás mellett tette le a voksot – mondta Balogh Gyula helyi képviselő. Véleménye szerint ezáltal helyben tarthatnák intézményüket és a Farádra bejárókkal megoldódnának a létszámgondok is. A polgármester népszavazási kezdeményezését időhúzásnak tartja: mint mondta, ha sokáig várnak, a bogyoszlóiak is máshova viszik gyermekeiket, pedig információink szerint már minden bogyoszlói elsőst a farádiakhoz írattak be.

– A helyben maradás előnyeit már ismerjük, a csornai megoldásról még a polgármesternek sincsenek konkrét információi és nem várhatunk a döntéssel még hónapokat – mondta a farádi képviselő. A testület más tagjai is megerősítették: a bogyoszlói önkormányzat már Farádra irányítja a gyermekeket, az ottani szülők (35-ből 33 gyermek) ezt szándéknyilatkozatban meg is erősítették. Ezáltal Farádon száznyolcvan diák lenne, ami a testület szerint feleslegessé is teszi a csornai tárgyalásokat.


T. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselők támogatják az Anyakereszt felújítását

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen Turi György polgármester bejelentette: tiszteletdíjából 20… Tovább olvasom