Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Nem kapták meg a támogatásokat

Hosszú a fideszes gazdák panaszlistája: nem kapják meg a beígért támogatásokat.
Sőt, a kormány az áfa-visszaigényléseket sem teljesíti. A banki hitelek viszont szorítják a termelőket, sőt, a közvéleményt is félretájékoztatja az agrártárca. A mezőgazdaság aktuális problémáiról, a beígért, de ki nem fizetett támogatásokról, az értékesítési nehézségekről tartott sajtótájékozatatót hétfőn a Fidesz-MPSZ rábaközi gazdatagozata.
– Egy éve országos demonstrációnk eredményeként a gazdálkodók megállapodást kötöttek a szaktárcával, ám az abban foglaltak nagy részét nem tartotta be a kormány – fogalmazott Horváth Tibor, a gazdatagozat megyei elnöke.

– Egyre több problémával kell szembenéznünk, a mezőgazdaságban dolgozók helyzete mára tarthatatlanná vált. A kormányt kell felszólítanunk arra, hogy végre komolyan tegyenek valamit. Nem ígérgetésekre, mellébeszélésre, időhúzásra van szükség, hanem hatékony közbelépésre. Horváth László alelnök arról beszélt, hogy a megígért támogatásokat a mai napig visszatartják.

Se támogatások, se forgalmi adó

– Sem az uniós, sem a hazai földalapú, sem az intervenciós, sem az agrár-környezetvédelmi támogatást nem kapták meg a termelők, de még a kötelezően járó áfa-visszatérítéssel is adós az állam – mondta Horváth László. – A családi gazdaságokat eleve kizárták az igénylési lehetőségből, ám a nagyüzemek is hasonló gondokkal küszködnek.

Aki beruházott, felvette a kedvezményesnek kikiáltott hiteleket, ám kamatai „ketyegnek". A tőkét törleszteni kell, de ha nekünk az állam nem fizet, mi sem tudjuk a részleteket folyósítani, a bank viszont tartja a markát.

A gazdálkodók szerint nehezíti a helyzetet az is, hogy az agrártárca folyamatosan arról tájékoztatja a közvéleményt, hogy a támogatások kifizetése folyamatos. A vidéken élőket is összeugrasztják egymással, a földtulajdonosok a bérleti díjakat emelik, mivel a köztudatban az él, hogy rengeteg dotációt kapnak a termelők.

Kiss M. Vencel az állattartás nehézségeit vázolta.
– A tej árából a 2003-ashoz képest nyolc forintot vettek le, ami éves szinten például nálunk hárommillió forintos különbözetet jelent. 2003 rosszabb év, mint a tavalyi, 2004-ben mégis nagyobb veszteségeket kell elkönyvelnünk, mint egy évvel korábban. Tizenöt éve a hízóbikáért 285 forintot kaptunk kilónként, most decemberben mindössze 270-et. Ugyanígy a csirkét tíz éve 184 forintért vitték, most 170 forintot adnak érte.

Becsapják a gazdálkodókat, a közvéleményt pedig azzal vezetik félre, hogy a gazdák mindig jól járnak és mindent megkapnak.
A termelők szerint az értékesítéssel is problémák vannak, hiszen ellenőrizetlen, minőségében kifogásolható áru érkezik az országba. Ezzel törik le a magyar termékek árát és teszik lehetetlenné az értékesítését. Lengyel Oszkár szerint ők nem kérnek többet, mint amit a kormány megígért.

– A propagandát tapasztaljuk az országban, vagyis, ha nem elég valamit ezerszer elmondani, megteszik ezeregyedszer is. Akinek pedig nincs rálátása a dolgokra, elhiszi, hogy valóban minden rendben van a mezőgazdaságban.

Az összes „körbetartozást" az állam indukálja, a kormány tartozik az áfa-visszafizetéssel, a beígért támogatásokkal, a legújabb húzásuk pedig az áfaarányosítás, amiről eddig nem is hallottunk. De miből fizessünk, ha a forgótőkét elvitték az őszi munkák és a törlesztések, a földalapú támogatást, a kamattámogatást, a sertéstámogatást, sőt, az előző negyedéves áfa-visszaigénylést viszont nem teljesítették.
A fideszes gazdák az agrártárca cinikus hozzáállását is kifogásolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtés nélkül a kifliházakban

A kapuvári Széchenyi-iskola radiátortörése miatt nem volt fűtés több mint kétszáz lakásban vasárnap. A Széchenyi-iskolában elázott hat tanterem, vasárnap estére némi javulás volt észlelhető, a lakótelepiek pedig még hétfő reggel is hideg vízben zuhanyoztak. Többen a magas számlákra is panaszkodnak. Tovább olvasom