Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nem adják ki a kezükből az iskolákat

A Rábaköz kistelepülésein önkormányzati tulajdonban tartják a kisiskolák néhol több száz éves épületeit.

A községek – oktatás híján – egyéb funkciókra hasznosítanák az egykori tanodákat.

A rábaközi falusi iskolákra a legnagyobb csapást a helyi oktatás 2007 körüli ellehetetlenülése jelentette a néhol több száz éves épületekben, ám a közelmúlt rossz hírű alapítványi kísérlete sem múlt el nyomtalanul. Viszont az önkormányzatok ragaszkodnak ingatlanjaikhoz.

– A múlt század elején iskolának épült ingatlanban egészen 2007-ig diákzsivajtól volt hangos a höveji intézmény tanterme és tornaterme – mondta el portálunknak dr. Némethné István Erzsébet polgármester. Az intézmény önállóságát már előbb elvesztette, ám 2007 után tagiskolaként sem tudott fennmaradni. A gyermekeket Kapuvárra hordják, ám az egykori iskolát az önkormányzat nem hagyta ˝parlagon heverni˝.

Pályázati és saját forrásokból faluházat alakítottak ki a patinás épületben, ahol klubszoba és sportolási lehetőség is várja a helyi fiatalságot, valamint az időseket is.

Más funkciót keres 1929-ben épült iskolájának a gyórói önkormányzat is. Az egykori intézményben nemcsak oktatás folyt, helyet kapott itt a kultúrház és egy szolgálati lakás is. – Utóbbiból – pályázati forrásokból – orvosi rendelőt szeretnénk, a kulturális funkció a könyvtárral együtt megmaradna – mondta Ötvös László polgármester.

Dénesfán Takács Lajos polgármester szerint jó helyen van az intézmény, s így a vele egybeépült óvoda hasznosítja jelenleg az egykori iskolát. – Egyre népesebb óvodánk altatóhelyiségnek alakította ki az ötven négyzetméteres régi iskolát, ahol 2007-ig folyt az oktatás – tette hozzá a polgármester.

Cirák: Az alapítvány távozásával is maradtak a diákok a helyi iskolában.
Cirák: Az alapítvány távozásával is maradtak a diákok a helyi iskolában.

Cirákon az iskola egyik épületében még ma is tartanak órákat. Két tanteremben oktatnak, a régi iskola nagyobbik épülete pedig raktárként és könyvtárként funkcionál. Az önkormányzat itt sem értékesítette ingatlanát.

Több mint százéves múltra tekinthet vissza az osli iskola is, amely az alapítványi oktatás megszűntével – bár tagintézményként – továbbra is működik. – Az első rész több mint száz éve is iskolának készült, a hátsó traktust a hatvanas évek végén húzták fel – mondta Fodor József polgármester. Jelenleg két teremben oktatnak. Egy teremben könyvtárat, egyben pedig falumúzeumot alakítottak ki. Napjainkban négy üres termük van. Ezeket a polgármester más funkciókra hasznosítaná.

– Örvendetes, hogy 1903-ban iskolának épült intézményünkbe a mai napig gyermekek járnak – mondta Pálffy Attiláné, a vági iskola tagintézmény-vezetője. A település oktatási életét is megkeserítette az alapítványi kitérő, ám az önkormányzat ennek távozása után is eredeti funkciójában őrizte meg a négy tantermes épületet, melyet néhány éve fel is újítottak.

Olvasóink írták

 • 4. gazdagne 2010. február 28. 21:50
  „Ha most tudják műkődtetni az iskolákat,akkor anno miért adták a a VOKI-nak.Ha nem lett volna az a kis "kitérő",akkor nem csalódott volna senki sem.Én itt gondolok azokra a tanítókra akiket nagy csalódás ért.Fiatal pályakezdő pedagógusok akik az utcára kerültek.a KIÍRT PÁLYÁZATRA olyan pedagógust vesznek fel,aki nem felel meg a pályázati kiírásnak.Amíg ilyet meg lehet csinálni,addig senki se reménykedjen ,hogy ismeretség nélkül állást kap.Nem számít ha valakit szeretnek,tisztelnek.Ilyenkor figyelembe kellene venni sok mindent.De az van.......”
 • 3. Csajsziland 2010. február 20. 07:19
  „Hehe , Vágon a polgármester nem Pálffy Attilának hívják? Példamutató egy mutyizás az egész.
  A cikkíró megpiszkálhatná kicsit a darázsfészket. Pl. az egyforintos telkekkel meg a betelepülő fiatalok gyerekeivel... Lennének itt cifra esetek, mint a BKV-nál...”
 • 2. proview 2010. február 19. 18:35
  „Úgy tudom osli polgármestere általános iskolai tanulmányait 1963-ban fejezte be a hatvanas évek végén épűlt hátsó traktusban. Amely épületrész már akkor is állt amikor Őt iskolába iratták.”
 • 1. nane! 2010. február 19. 17:22
  „A többi faluban-ahol bezárták az iskolát - mit terveznek vajon az iskola épületével? Talán egy körkérdést megérne a polgármesterekhez,hátha lennének jó ötletek.Pl.Újkéren sincs olyan klubhelyiség ,ahol a fiatalok összejöhetnének valami értelmes dolgot csinálni.(Igaz nem sok fiatal van,nyugdíjasklub meg van ! )De az iskola épülete az tönkremegy és kihasználatlan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohócjárás

Ismét hagyományos bohócjárást tartottak a mihályi gyermekek részvételével a farsang utolsó napján,… Tovább olvasom