Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Néhány síremléket meg tudnak menteni

Szilsárkány - A Csornai kistérség gyűjtésének köszönhetően néhány házsongárdi műemlék sírkövet fel tudnak újítani. A temetőért dolgozó alapítvány munkatársai pénteken Szilsárkányban jártak.

„Váratlanul, de nagyon jókor jött a Csornai kistérség gyűjtése a Házsongárdi temetőért" – mondta Tőkés Erzsébet. A Házsongárd Alapítvány elnöke pénteken Szilsárkányban tartott tájékoztatót értékmentő munkájukról. Munkatársaival bemutatták, milyen fontos lenne a pusztuló, évszázados emlékek megóvása. Zatykó Gyula, a Partiumi Demokrácia Központok igazgatója a rendezvényen az erdélyi magyarság helyzetéről beszélt.

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tavaly kezdett gyűjtésbe a kolozsvári sírkertért. Zöld Péter, Szilsárkány polgármestere volt az ötletgazda. Az ország valamennyi kistérségét megkeresték, kérve a támogatást. Zöld Péter meghívására Tőkés Erzsébet a Rábaközben is bemutatta alapítványuk működését. A Kisalföldnek elmondta: manapság valóban nagy szükségük van minden segítségre.

– A temető területe védett, azaz nem lenne szabad sem építeni, sem zúzni a sírkertben – fogalmazott. – A közelmúltban nevesítve kértük egyes műemlékek védelmét is. Ezek megváltatlan sírok, melyeknek már nincs bérlője. Tíz évig nagyon eredményesen tudtunk együttműködni, de a kérésünkkel minden megváltozott. Úgy néz ki, hogy ezeket a sírokat már továbbadásra jelölték ki.

A Csornai kistérség felhívására úgy tűnik, néhány millió forint jön össze. A Házsongárdi temetőben közel ötszáz sírt gondoz az alapítvány. Évente háromszor sort kerítenek a rendben tartásukra. Tőkés Erzsébet hozzátette: egy régi kő restaurálása átlagosan 1300 euróba kerül. A mostani kezdeményezéssel így néhány síremléket meg tudnak majd menteni. Háromszáz olyan sír van azonban, amelyek műemlékek és a legjobban igényelnék a védettséget. 1200 olyan emlék található a temetőben, mely legalább százéves.

– Vannak már megkezdett, nagy munkáink, például az Ybl Miklós által tervezett iktári Bethlen-kripta felújítása. Pályázatból, Hódmezővásárhely segítségével, illetve az Ybl család felajánlásából finanszírozzuk. Ha valaki támogatja az alapítványt, megjelölheti természetesen a célt is. Az értékmentés fizikai munkájára sok jelentkező van. Számos önkéntes dolgozik velünk és iskolai osztályok például. Évente körülbelül háromszáz gyerek segít be a sírkert karbantartásába – tette hozzá Tőkés Erzsébet.

Olvasóink írták

 • 4. kukszi 2011. március 25. 18:20
  „Ez igaz,amit írtál.
  Gyerekek étkezését, más forrásból kell megteremteni,pl. munkából.
  Csak annyit kell a múltra fordítani, mint az alkoholra, vagy cigarettára, és akkor minden rendben van,de annak töredéke is elég.

  AKI A MÚLTJÁT NEM BECSÜLI,JÖVŐJÉT NEM ÉRDEMLI !”
 • 3. sivatag66 2011. március 24. 23:56
  „Az emlékekből nem laknak jól a gyerekek...........”
 • 2. kukszi 2011. március 24. 16:55
  „Annak , csak örülni kell,hogy Tőkés Erzsébet Erdélyből ellátogatott Szilsárkányba, Zöld Péter Polgármester invitálására.
  Ez csak növeli a község ázsióját.
  Az viszont nagyon felemelő dolog, ha a magyar történelem nagyjainak emlékét gondozzuk.”
 • 1. sivatag66 2011. március 23. 03:08
  „Abból a pénzből,amit erre költenek,jó pár család jobban élne...................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornáról az emirátusokon át az Újvilág felé

Bognár Kristóf az abu-dzabi luxusegyetemen tanul tovább. A Révai-gimnázium végzős diákjának a fizika… Tovább olvasom