Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Negyvenöt hétvége a közterületeken

Új szolgáltatások bevezetését, technikai fejlesztést tervez az idei évben a kapuvári polgárőrség. Az ügyészségi vizsgálat rendben találta működésüket.
Technikai felszereltsége, létszáma és szolgáltatásai fejlesztésével kezdte az idei évet a Kapuvári Polgárőr Egyesület. A civil szervezet munkájáról Bencsics Zsolt alezredes, a Kapuvári Rendőrkapitányság osztályvezetője elmondta: a helyi polgárőrök egyre nagyobb szakmai felkészültséggel segítik a rendőrök munkáját.

A jelenleg közel húszfős kapuvári polgárőrség az elmúlt évben negyvenöt hétvégi szolgálaton és számos városi rendezvényen biztosította a közrendet. A városi és társadalmi rendezvények közül Horváth József, az egyesület elnöke kiemelte a Rábaköz-ralit, a Sás utcai fesztivált és a Rábaközi Gazdanapokat.

Az elmúlt év eseményei közül a „városi kukaborogatók" többszöri sikeres elfogását, az év eleji autólopási ügyben való közreműködést (Kisalföld, 2011. február 2.) és egy motorlopási ügyet (Kisalföld, 2010. november 25.) említett Horváth József. Utóbbi esetben magát a lopást is a polgárőrök vették észre. Horváth József kiemelte: a megyében egyedülálló a közvetlen rádiókapcsolat a rendőrséggel. Hozzátette, az elmúlt évben közel félezer órát töltöttek munkatársai a kapuvári közterületeken.

– A szolgáltatások terén az idei év egyik újdonsága a családi és egyéb rendezvények miatt magára hagyott otthonok őrzése lesz – mondta Horváth József. A szolgáltatás szükségességét egy tavalyelőtti eset is jelzi, amikor a temetésre ment család távollétében kiraboltak egy kapuvári családi házat.

– Az elmúlt év eleji fűtési problémák megoldódtak az idei szezonban és a helyi önkormányzat egyéb módon (pénzbeli támogatás, iroda biztosítása) is segíti munkánkat – mondta az egyesületi elnök. Működésük finanszírozását egyre inkább támogatási és pályázati forrásokból biztosítják. Ilyen formában fejlesztették rádiótechnikájukat (Kisalföld, 2010. április 13.) és a szolgálat téli ruházatát is. Horváth József elmondta: egyelőre „saját zsebből" finanszírozzák a szolgálat ellátásához szükséges gépkocsi működtetését, a növekvő feladatok azonban egy szolgálati gépjármű beszerzését indokolják, ennek forrásait még keresik a polgárőrök.

– Munkánkat több szervezet – többek közt a megyei önkormányzat – is elismerte, a soproni ügyészség is kiemelkedően jól értékelte az egyesület munkáját – mondta Horváth József. A megyei szövetség a múlt év végén tartotta tisztújító közgyűlését, melynek nyomán a kapuvári egyesület elnöke bekerült a megyei elnökségbe.

Idei terveikről szólva közölte: munkájuk megkönnyítéséért a helyi parkolási céggel javítanák az együttműködést, nagyobb létszámmal vesznek részt a rábaközi raliverseny lebonyolításában, a pénteki szolgálattal megnövelik a hétvégi tevékenységüket, valamint folytatják a technikai fejlesztést számítógép és kamera vásárlásával.

Kukázóktól az autós üldözésig – a polgárőrök segítenek. Fotó: Illusztráció
Kukázóktól az autós üldözésig – a polgárőrök segítenek. Fotó: Illusztráció

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. március 01. 12:32
    „A <moderálva> banzáját nem ezek biztosították a minap? Lehet, hogy kaptak is némi áldást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpályás útzár a 85-ösön

Útburkolat javítás miatt Csorna és Farád között a 85-ös főúton félpályás útzár van érvényben. Tovább olvasom