Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Négyéves program három alatt

Az út- és járdafelújítások jegyében telt az idei esztendő Edvén. Imre László polgármester szerint faluja a „legtermékenyebb” évét hagyja maga mögött.

A munkálatokat jórészt pályázati támogatásból finanszírozták. Jelenleg minden útjuk szilárd burkolatú.

Az út- és járdafelújítások jegyében telt az idei esztendő Edvén. A 148 lakosú községben mára minden utca szilárd burkolatot kapott. Imre László polgármester is úgy jellemzi faluját, mint amelyik a „legtermékenyebb" évét hagyja maga mögött.

– Többéves munka után, idén elfogadtuk a rendezési tervet. Anyagi fedezetet megyei pályázaton nyertünk hozzá, 800 ezer forintot, saját erőből 534 ezret tettünk hozzá – számolt be az eredményekről Imre László.
– A másik, régóta várt fejlesztésünk a kábeltévé kiépítése volt, amelyet vállalkozói segítséggel, illetve a szomszédos Vásárosfaluval együttműködve tudtunk megoldani. A két önkormányzatnak ötmillió forintjába került a rendszer, de megérte, hiszen a helyiek háromnegyede kérte a bekötést.

Képviselő-testületünk elsődleges célja viszont az utak, járdák rendbetétele volt, ami az infrastruktúra-hálózat kiépítése után ráfért a falura. Összesen 18 millió forintot fordítottunk a beruházásra.
Ehhez nagy segítség volt a még 2003-ban gázközművagyonként kapott 7 millió 300 ezer forint. A település vezetői már akkor elhatározták, hogy a pénzt kizárólag fejlesztésre költik. Leginkább a pályázatok önrészeit biztosították az összegből. Járdaépítésre például 2004-ben szintén megyei forrásból nyertek 1 millió 600 ezer forintot, a községi önerő 1 millió 270 ezer forint volt. 280 méternyi út kapott szilárd burkolatot Edvén ugyancsak pályázati támogatásból: a megyétől kapott 2 millió forintot másfél millióval egészítették ki.
– Régóta terveztük már a Petőfi utca felújítását is, amit az 1970-es években építettek. Az évtizedek alatt elhasználódott, feltöredezett a burkolat, az utcabeliek jogos igénye volt a csere – sorolta tovább a polgármester.

– A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 5 és fél millió forinttal támogatta törekvéseinket, amihez még 5 millió 800 ezret tettünk hozzá. Rendbe tettük a faluház előtti teret és a buszfordulót is, összesen közel kétmillió forintot fordítottunk a kivitelezésre, természetesen pályázati segítséggel.

Imre László nem titkolta: az önkormányzat év közben 3,4 millió forintos fejlesztési hitelt vett fel. Mint fogalmazott, a beruházások érdekében döntött így a képviselő-testület, a község működését azonban ez nem befolyásolja. Négy év alatt kell visszafizetni a kölcsönt, kedvező feltételekkel. „Bátran mondhatom, hogy a négyéves ciklusra vállalt feladatokat már most teljesítettük. Ha jövőre is hasonlóan sikeresek leszünk pályázatainkkal, akkor a faluház és a temetői ravatalozó tatarozása is megvalósulhat" – tette hozzá Imre László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell a fűtésrendszer a lakóknak

A kapuvári önkormányzat megbeszélésre hívta a városi távhőrendszert használó lakóközösségek képviselőit a további üzemeltetés mikéntjéről. A fórumon elhangzott: a város- mint üzemeltető és tulajdonos- felajánlaná, akár jelképes áron is, a további működtetést a lakóknak. Az indoklás szerint ezáltal a költségeket, különösen az alapdíjat nagymértékben lehetne csökkenteni. Tovább olvasom