Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Negyedmilliárdos iskolafelújítás a jövőért

Szil - A jövő héten kezdik, 2010 nyarán fejezik be a szili általános iskola rekonstrukcióját. A beruházás 250 millió forintba kerül, az önkormányzat pályázaton nyert támogatást.

˝A jövő iskoláját építjük Szilban˝ – fogalmazott Lengyel Lajos, a község polgármestere. Az önkormányzat összesen 250 millió forintot költ a Szent István Általános Iskolára. A munka a jövő héten kezdődik, a tervek szerint 2010-ben a tanévnyitót már a felújított intézményben rendezik.

Az önkormányzat 2007-ben, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázaton volt sikeres. 199,6 millió forintos támogatást nyertek, a község tízszázaléknyi önerőt biztosít. Lengyel Lajos polgármester elmondta: további pályázatokkal még 23,7 milliót nyertek a fejlesztésre.

– Az építési költségek a tervezett 153 millió forintról 163 millióra emelkedtek – tájékoztatott. – A különbséget az önkormányzat önerőből finanszírozza. Emeli a költségeket az ötszázalékos áfaváltozás is, mintegy 8,1 millió forinttal. Amennyiben nem lesz állami támogatás, ezt is a település kénytelen biztosítani.

Az osztálytermek is felújításra szorulnak – mutatja Náray Lajosné igazgató.
Az osztálytermek is felújításra szorulnak – mutatja Náray Lajosné igazgató.

A beruházás során az iskolaépület nyugati szárnyához buszmegállót, kerékpártárolót építenek. A földszinten átalakítják a vizesblokkokat és lift is lesz. Felújítják a tornaterem padozatát, tetőszerkezetét. Az udvaron játszóteret létesítenek és egy kis kertészet is helyet kap. Az Árpád utcai épületrészben tetőtér-beépítést terveztek: közösségi teret, nyelvi, fizikai és kémiai foglalkoztatót alakítanak ki. Ott is akadálymentesítik a mellékhelyiségeket és közlekedővel kapcsolják össze a már felújított nyugati szárnnyal. Az iskola lapos tetős épületébe költöztetik a könyvtárat, az informatikai termeket.


Kistérségi feladatok

A szili iskola mikrotérségi feladatokat lát el, tizennégy településről járnak gyerekek az intézménybe. A fejlesztés után a megfelelő gyereklétszám biztosítása újabb feladat elé állítja az önkormányzatot és az iskola munkatársait.

Olvasóink írták

 • 3. pamplona 2009. július 17. 16:18
  „2.Goldman, sajnos nem, iróniának szántam, ha jól tudom az utóbbi 4évben egy gyerek született a faluban.”
 • 2. Goldman 2009. július 16. 20:22
  „"Az iskolát majd Zsebeháza tölti fel gyerekkel."
  Olyan nagy ott a gyerekvállalási kedv? Hajrá!
  Egyébként ha jól tudom 12 község gyerekei járnak oda...”
 • 1. pamplona 2009. július 16. 16:10
  „Hajrá Kati néni! Az iskolát majd Zsebeháza tölti fel gyerekkel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szeret és mit nem?

Kapuvár - A kórház parkja, az emlékművek és a templomi harangjáték tetszik Kapuvárból Benedek… Tovább olvasom