Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Nagy töltetű bomba robbant

Kapuvár - Kisfaludon szilveszteréjszaka vélhetően a megengedettnél nagyobb bombát használt a tragikus körülmények között meghalt negyvenegy éves férfi.


Feltételezhetően az engedélyezettnél nagyobb töltetet (szaknyelven bombát) használt az a kisfaludi férfi, aki újév hajnalán a házi tűzijáték fellövési kísérlete nyomán belehalt sérüléseibe (Saját tűzijátéka okozta a családfő halálát –  Kisalföld, január 2.). Mint lapunk tegnap megírta, a 41 éves kisfaludi férfi háza előtt rendezett tűzijátékot szilveszteréjjel, amikor az egyik bomba a vetőcsőből elindult és bal arcát összeroncsolta.  A Kisalföld megkérdezett egy pirotechnikai szakértőt az eset tanulságairól.
Információink szerint a rendőrség által a helyszínen lefoglalt bombák átmérője körülbelül tíz centiméter volt. – Ezek vélhetően az úgynevezett százas bombák, melyeket amatőrök hivatalosan meg sem vásárolhatnak – tájékoztatta lapunkat Pénzváltó Imre pirotechnikus, tűzoltó százados. Hozzátette, ilyen nagyságú termékeket csak pirotechnikusok vásárolhatnak, ám vannak példák az országban arra, hogy szilveszter előtt ilyen nagyságú szerkezetekkel próbálkoznak az amatőrök is. 

A szakember megjegyezte: a szomszédos Szlovákiában az ilyen nagyméretű bombákat is meg  lehet vásárolni a boltokban.
 – Ezeknek az úgynevezett bombáknak több fajtája is van, egészen negyvenötöstől a százötvenes méretig, ahol a nagyság nemcsak a méretet, hanem a hatóanyag mennyiségét is meghatározza – részletezte a szakértő.

A fotón a hazai kereskedelemben is kapható, vezetőcsöves bombák láthatóak. Azokat a hengerbe kell behelyezni, amelyből a (a képen kék színű) gyújtózsinór kiér, így könnyen meggyújtható. A helyszínen a

A fotón a hazai kereskedelemben is kapható, vezetőcsöves bombák láthatóak. Azokat a hengerbe kell behelyezni, amelyből a (a képen kék színű) gyújtózsinór kiér, így könnyen meggyújtható. A helyszínen a rendőrök ennél lényegesen nagyobb bombákat foglaltak le.


A kereskedelmi forgalomban a negyvenötös nagyságot forgalmazzák, ennél nagyobb bomba használatát a pirotechnikus nem is javasolja.
Pénzváltó Imre pirotechnikus, tűzoltó százados elmondta:  ezek az eszközök hajtóanyagból és a fejben lévő, úgynevezett bontótöltetből állnak. A meggyújtást követő 3–6 másodperc után a hajtóanyag felrepíti a bombát, majd a megfelelő magasság elérésekor a bontótöltet veti széjjel a fejet. A szakember  szerint a kisfaludi férfi vélhetően ezt a 3–6 másodpercet találta hosszúnak, mikor a bomba fölé hajolt.

 – Úgy gondolom, a súlyos sérüléseket a hajtóanyag égése, valamint az erős mechanikai hatás okozhatta – tette hozzá. Hangsúlyozta, az ilyen nagyságú bombák indítását a profik már elektronikusan végzik, kimondottan az ekkora nagyságú bombához készített vetőcsövekből és legalább húsz méter távolságból. A szakértő szerint a vetőcső mérete is meghatározó, ha nem  szabványos, az is okozhat tragédiát. Kijelentette, csak kereskedelmi forgalomban, hivatalos árustól vegyen mindenki tűzijátékot és azt javasolja: az 50 milliméteresnél nagyobb bombák vásárlását kerüljék.

Olvasóink írták

 • 17. neni. 2009. december 31. 21:39
  „nah szerintem akik nem ismerték a Peti bácsit azok kussoljanak. minden évben szoktak tüzijátékozni,nem lehetett tudni hogy baleset következik be.Kedves ember volt, mert igen , ismertem. elegem van az olyan emberekből akik ugy oltanak másokat hogy nem ismerik. ugyhogy leszálhattok másokról.foglalkozzatok a saját dolgaitokkal. Peti bácsi. 1 éve. : (”
 • 16. csigaZ 2009. január 05. 22:48
  „Most már levehetnék ezt a témát.
  Unalmas, egyetértés soha sem lesz.

  Tanuljon belőle mindenki!
  Ezek az eszközök csak bajt okozhatnak, használónak, nézőnek,semlegesnek egyaránt.”
 • 15. sima 2009. január 05. 22:48
  „Itt csak egyvalakinek kellene szégyelnie magát , annak aki felelőtlenül a gyerekeit veszélyeztetve vagánykodott egy vetőcsőves bombával......de ő már nem él.”
 • 14. georgeclooney 2009. január 05. 13:24
  „Hagyjátok már abba! Nézte vki Kapuvár utcáit jan.1-én? tele volt ilyen óriás "bombákkal"..tehát más is vett és lőt,gondolom a rakétaárusok nem tudnak semmiről.
  A mocskolódást fejezzétek be,szégyellhetitek magatokat!”
 • 13. Judytka 2009. január 05. 13:01
  „Más kárán tanul az okos.......(más meg a sajátján...)én nem fogok petárdázni,tüzijátékozni,bombázni...az tuti”
 • 12. előrelátó 2009. január 05. 07:05
  „Picur: nevedhez illően értelmi szinted is alacsony....
  Nagyjából hasonló hozzászólást vártam, a korábbiakból kiindulva. Sok szerencsét az élethez , ember, rád fér!!!!!”
 • 11. Picúúúr 2009. január 04. 22:43
  „előrelátó 2009.01.04. 20:06
  Nem érdekes, hogy a másik tábor milyen csendben van? lehet nem véletlenül......

  Ennyi ostoba,primitív,gyermeteg,és sértő hozzászólást olvasván nem is csoda!Nem gondolod kedves előrelátó?És a többi szánalmas agybarom???!...”
 • 10. előrelátó 2009. január 04. 20:06
  „Nem érdekes, hogy a másik tábor milyen csendben van? lehet nem véletlenül......”
 • 9. lolita 2009. január 04. 18:00
  „A vegen kiderül sajat maga keszitette gondolom nem az elsö,mert biztos mar volt figyelmeztetve,amire sokan nem halgatnak!Nem veszik komolyan!”
 • 8. TakácsTamás 2009. január 04. 16:23
  „Ja, még szerencse, hogy nem atomot... A Petibá... Jó csávó tényleg.”
 • 7. sima 2009. január 04. 14:10
  „Almát osztogatott az arrajáróknak és közben illegális tűzijátékkal királykodott...ennek eredménye az lett hogy pont azok hőrögnek a legjobban ( a pirotechnikai termékek betiltása mellett) akik minden szilveszterkor végignézték a tűzijátékot. ( Ezt a polgármester is megerősítette. )
  "- Megdöbbenve értesültem róla, mi történt a negyedik szomszédommal. Egy darabig én is néztem a tűzijátékot éjjel, a faluban ezernyi rakétát lőttek fel a házak udvaráról, vendéglátóhelyekről, ez már így szokás régóta. Soha semmilyen baleset nem történt még emiatt - magyarázta szomorúan Balogh István (65) polgármester."

  "A faluban ezernyi rakétát lőttek fel..." és ha belepuszul egy őstermelő akkor tiltsák be az összes pirotechnikai eszközt. Nem túlzás ez ??? Ennyi szánalmas hülyét egyrakáson ( egy faluban ).”
 • 6. sima 2009. január 04. 13:52
  „Akkor anno mégsem írtam akkora hülyeséget amikor azt írtam hogy :


  Szlovák tűzijáték okozta Péter vesztét
  Hozzászólok! 11 hozzászólás
  Delmagyar.hu
  2009.01.02. 08:48
  " Ez a cikk megint egy jó példája a hatásvadász , hangulatkeltő újságírásnak. Mi van akkor ha Szlovák volt a rakéta ???? Ha Izraeli vagy Amerikai gyártmány Magyar használati útmutatóval , akkor az frankó ? Nem értem mire akart ezzel célozni az újságíró.
  Az az érzése az embernek hogy igy akarják elterelni a figyelmet arról hogy egy ember hibázott és a SAJÁT hibájába belehalt. Ne hárítsuk másra a felelősséget ! Ismerjük el hogy nem értett hozzá és belehalt. Itt a történet vége.
  Isten nyugosztalja ! "

  Ui:
  Ha egy népet kiskoruként kezelnek , az a végén úgy is fog viselkedni !”
 • 5. Judytka 2009. január 04. 13:21
  „Ha már mindenáron "színesebbé"akarják tenni egyesek a szilveszteri bulit,mért nem olyan eszközt használnak,amihez értenek is...
  A cikkből kiderül,hogy ekkorát amatőrök meg sem vásárolhatnak...Mért kell keresni a bajt?
  Mindezt leszámítva,sajnálom ezt az embert,(és a csládját)a tudatlansága áldozata lett.”
 • 4. HarconaMarcos 2009. január 04. 12:22
  „Mégse rakéta... inkább aknavető - sorry.

  Tűzijáték bomba:
  Általában gömb alakú termék, főként fényhatású csillagokkal a belsejében, melyek a nagy tűzijátékok alapvető termékei. Átmérője 50-400 mm. Az 50 mm-nél nagyobbakat már csak szakképzett pirotechnikus használhatja engedéllyel. Két részből áll. Egyik ún. lökő része általában hengeres alakú, mely indításnál mindig alul kell, hogy legyen a vetőcsőben, mely felett az általában gömb alakú, de vastagabb bombatest található. A bombák gyújtószála mindig az alsó, lökő részhez csatlakozik, mert az robban először, és az veti ki a bombatestet a vetőcsőből. Ismert ún. emeletes fajtája is, ahol az alsó, lökő rész felett 2, 3, vagy akár 4 gömb alakú bomba van, melyek egymás után robbannak fel a magasban. Az ilyen egybeszerelt "emeletes" bombák fellövés szempontjából egy darab terméknek minősülnek.”
 • 3. HarconaMarcos 2009. január 04. 11:58
  „Bombának azért hívják a szakemberek, hogy nehogymár úgy nevezzék, ahogy mindenki más. :-) Működési elvét tekintve a meghajtás szilárd hajtóanyagos rakéta, aztán amikor fent pukkan (már jó esetben), akkor az már lehet akár bomba is...

  Mielőtt a család, és a baráti kör újra elkezdené, hogy ez magánügy - hát nem az. Ekkora cuccal szerencsétlen esetben le lehet lőni más fejét is (nem véletlen hogy amúgy 20 méterről indítják), vagy jól felgyújtani bármit lőtávon belül.

  Tiltakozni akkor kellene, amikor a családfő (mégha amúgy példásan jómunkásember is) úgy dönt, hogy neki muszáj robbantgatni mer´ az jó. A családért aggódni pedig szintén neki kellett volna, amikor az egészet elkezdte, nem pedig a hozzászólóknak.

  Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem sajnálom őket, de ők is ott voltak, szólhattak volna, hogy talán nem kellene... Most meg persze mindenki gonosz, aki azt meri mondani, hogy talán mégiscsak az a hibás, aki szétlövi a saját fejét, és az a szerencse hogy nem másét.”
 • 2. Sagittarius 2009. január 04. 10:29
  „Jah, de szerencsénkre nem atomot. :-o”
 • 1. előrelátó 2009. január 04. 09:30
  „Na lám, lám, azért az igazság mindig kiderül! Nem is rakétát, hanem bombát használt......a felelőtlenség, ismerethiány, lezserség.......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008 hírei a rábaközi oldalakon

Csornai kistérség - A 2008-as esztendő szolgált jó és rossz hírekkel egyaránt a Csorna környéki… Tovább olvasom