Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Múltat őrző hagyományok, jelent építő kezdeményezések

Bezi - A falu környezetének szépítését, a helyi hagyományok ápolását, bemutatását vállalta az Összefogás Beziért Egyesület. Legutóbb Csornán szerveztek kiállítást.

Öt éve működik az Összefogás Beziért Egyesület. A szervezetet azok a lokálpatrióták alapították, akik tenni akartak lakóhelyükért. Kiveszik részüket például a település szépítéséből s ápolják a hagyományokat.

Jelenleg negyvenen egyesületi tagok, kétharmaduk nyugdíjas. Legutóbbi megmozdulásuk a régi, falusi használati tárgyak, eszközök kiállítása volt a csornai könyvtárban. Németh Béláné, az egyesület elnöke elmondta: korábban a falunapon már bemutatták a tárlatot.

– A helyiek szívesen ajánlották fel otthon őrzött eszközeiket. Így kerültek a könyvtárba a régi mezőgazdasági szerszámok, konyhai eszközök, használati tárgyak, hagyományos viseletek, de még egy postásruha is – mondta az elnök.


A beziek Csornán is bemutatták hagyományőrző kiállításukat.

Az egyesület tagjai részt vesznek a falunapok szervezésében, de közös programokat is tartanak. Gyakori kirándulásaikat pályázati támogatások is segítik. Az egyesületi tagok vállalták a bezi közterületek gondozását is. Mivel a hagyományok őrzése, ápolása is céljaik között szerepel, tartottak kiállítást magyar városokat bemutató régi és új képeslapokból, hímzésekből, kézimunkákból. Szintén pályázati segítséggel rendeztek a helyieknek kultúrdélutánt a közelmúltban, melyen fellépett a szili Linkó Citerazenekar és az enesei Derőce néptáncegyüttes. Németh Béláné hozzátette: terveik között most közterületi padok kihelyezése szerepel.

– Jogosultak vagyunk az adó egy százalékának fogadására. A támogatóknak köszönhetően gyűlt össze annyi pénz, hogy gazdagíthatjuk a falut néhány műkő paddal, amiket a temetőben és a község parkjaiban állítunk fel – jegyezte meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipősdoboz karácsonyra

Kapuvár - A Baptista Szeretetszolgálat újra meghirdette karácsonyi akcióját, a ˝Tízezer gyermek… Tovább olvasom