Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Méregdrága párizsi városnézés

Egy rábatamási kamionos egyórányi túlvezetés miatt 700 ezer forint büntetést kapott Franciaországban.

Drága lett a párizsi városnézés a rábatamási Csonka Attilának és barátnőjének. A minap kamionnal francia fuvarban jártak. Párizstól mintegy negyven kilométerre rakodtak ki, ahol elfogyott a vezetési idő. A fiatalember azonban úgy gondolta – utólag persze helytelenül –, hogy ennek ellenére bemennek a fővárosba körülnézni.

„Párizsból, csaknem húszórányi pihenőidő után indultunk haza" – mondta Csonka Attila. A határ előtt ellenőrzésbe futottak és a tachográf vizsgálatakor kiderült a túlvezetés. A francián kívül más nyelven megszólalni nem akaró rendőrök több órára elvitték papírjaikat.

A rendőrök később közölték a magyarokkal a bírság összegét: kétezer-hatszáz euró. A fiatalember szerint a rendőrök ekkorra már „megtanultak" németül is. A francia nyelvű jegyzőkönyvet nem írták alá, ám közben lejárt a hatósági emberek munkaideje és a papírokkal ismét távoztak. A fiatalok enni- és innivaló, valamint tisztálkodási lehetőség nélkül maradtak.

Azon napon ők voltak a tizedikek

Ahogy a rábatamási kamionvezető elmondta, ezután háromnapos kényszerpihenő következett, ami alatt a büntetési tétel háromezer-ötszáz euróra emelkedett a kezelési és egyéb költségek miatt. Segíteni a párizsi főkonzul sem tudott, annyit azonban elmondott nekik, hogy aznap már a tizedik hasonló esetet jelentették neki. Hosszas procedúra után végül Magyarországról tették le értük az eredetileg megállapított kétezer-hatszáz eurót.

Rászálltak a keletiekre a francia rendőrök

– A háromnapos kényszerpihenő alatt volt alkalmunk megfigyelni, hogy a francia rendőrök hogyan „szállnak rá" a keleti sofőrökre – mesélte Csonka Attila. Hozzátette, hasonló szabálytalanságért a németek csak alig kilencszáz eurót fizettek. A rábatamási kamionos úgy véli, balkáni népségként kezelik kint a magyarokat.

A híradások alapján rossz hírűek a magyar sofőrök

Az ügyben megkerestük Márky Zoltán párizsi magyar konzult. Véleménye szerint a kelet-európai kamionvezetők a francia rendőrség „kitüntetett figyelmét" élvezik. Az elmúlt időszak baleseti és bűnügyi történéseinek fényében ezen nem is lehet csodálkozni, utalt a konzul a közelmúltbeli ittasan vezetőkről és a csempészetben lebukott sofőrökről megjelent híradásokra. Mi-

után a magyarokkal szembeni intézkedéseket a konzulátuson hivatalból nyomon követik, a rendőrség részéről szabálytalanságot – az egyébként szigorú jogszabályok megsértését – még nem tapasztaltak. Márky Zoltán azonban hozzátette: a francia rendőrök a honi vagy nyugat-európai sofőrökkel feltehetően elnézőbbek. Bár a büntetési tételek utólagos felülvizsgálata elméletben lehetséges, példa még nem volt rá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem találják az eltűnt férfit

Speciális mentők, tűzoltók és rendőrök is keresték a nemrég eltűnt kapuvári férfit. Tovább olvasom