Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Mennyibe kerül a hó eltakarítása?

A kapuvári önkormányzat hóeltakarítási terve szerint a mentőké, a buszoké és a dolgozóké az elsőbbség. A városháza 4–5 milliót fizet a közbeszerzésen nyertes vállalkozónak.
A korai havazás a kapuvári képviselő-testület egyik tagját is kérdésekre sarkallta a legutóbbi testületi ülésen. A hóeltakarítás rendjére volt kíváncsi, melyet a városháza felkészülési tervben szabályoz.

Ahogy Vertetics Istvántól, a városfejlesztési iroda vezetőjétől megtudtuk, az önkormányzat még októberben közbeszerzési eljárásban hirdette meg a kapuvári hóeltakarítási munkálatokat. Idén – hasonlóan az elmúlt évekhez – egy babóti vállalkozó nyerte a munkát. – A vállalkozó óradíjat kap a városházától, amely a munkagépek rezsióradíját és a szolgáltatás árát foglalja magába – mondta Vertetics István. Tavaly – az enyhe tél miatt – hárommillió forintot fizetett ki a városháza az elvégzett munkákra.

– A városháza veszi meg a 300 köbméter tört homokot és a hozzákeverendő 50 mázsa sót (január elejétől utóbbi nem használható), melyre mintegy 1,5 milliót fizet a város – mondta az irodavezető. Hangsúlyozta azonban, átlagos téli időjárást alapul véve a hóeltakarítás évente 4–5 millió forintjába kerül a helyi költségvetésnek.

A városháza veszi meg a 300 köbméter tört homokot és a hozzákeverendő 50 mázsa sót.
A munkák elvégzését, koordinálását Kapuváron Kiss Gy. András városgazda végzi, aki utasítást ad a vállalkozónak az eltakarítás megkezdésére. A gépi munkát a babóti vállalkozó, a kézit a közhasznú dolgozók végzik. A város felkészülési terve tartalmazza a hó eltakarításának ütemezését is. Eszerint kiemelt szakaszoknak számít a mentő útvonala (Dr. Lumniczer utca a Damjanichig, a kórház udvara), a helyi járat és a helyközi buszok útvonala (Vasút sor, Bercsényi utca, Sport utca, Ipartelepi út, Volán-telephely), valamint a város legnagyobb foglalkoztatójaként a húsgyár közlekedési útvonala (Cseresznye sor, Magyar utca, Batthyány utca és többek közt a Margit híd utca a híddal együtt). A terv szabályozza a kerékpárutak takarítási rendjét is, melyet a Rákóczi, a Kossuth utcák, a 85-ös menti út a Diadalig és a Fő tér vezet.

– A lakott területeken kívül a vállalkozó az öntési rész és a földvármajori út járhatóságát is biztosítja – tette hozzá Vertetics István. Hangsúlyozta, a városi terv szerint rendkívüli időjárás esetén a felsorolt útvonalakon legalább egy sávot járhatóvá kell tenni, ezenkívül a 85-ös lezárása esetén a tornacsarnok és az Aranykosár ABC, valamint az OMV-kút melletti területek tisztításáról soron kívül kell gondoskodni.

A Kisalföld információi szerint a hasonló munkákra Csornán tavaly tíz-, idén tizennégymilliót költ a városháza. A munkákra közbeszerzési eljárás keretében a Magyar Közút Kht.-vel kötöttek szerződést. A cég 2009 óta végzi a hó eltakarítását az önkormányzat útjain.

Leadképünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 9. huszárkapitány 2010. december 07. 20:06
  „meir...Úgy OK!”
 • 8. meir 2010. december 07. 03:05
  „7-es!!
  Herr Rittmaister!!
  tenyleg nem erted,vagy csak............nem akarod erteni?!
  Osszefogassal-(hogyan is mondtak ezt ugy 30-eve?ugytunik elfeledodott!!)-Tarsadalmi munkaval,Kozmunkaval ami az Enyhebb foku Bunteto politika resze,stb-stb!!
  nehogy mar ne legyen Onallo otletetek meg erre se??!!!”
 • 7. huszárkapitány 2010. december 05. 21:36
  „meir.Te kis okos igen annyi amit a végén írtál,a házad előtt ha becsületesen letakarítod.De Csornán ha odavalósi vagy letakarítod a házad előtt meg a 1o-14 millát a te befizetéseidből is kifizetik.Ha maradna 1o millió évente az kellene másra.Nem?”
 • 6. meir 2010. december 04. 16:43
  „-meg mindig az a jol begyoposodott szocialista hozzaallas mindenhez!!
  az allamicimer megvaltozott csak a garnitura maradt a regiben!!
  nem eltakaritjak a havat,hanem azon vitaytkoznak mibe kerulne!!
  ennyi barmot..............egy rakason!!
  SEMMIBE SE KERUL!!
  Holapat+Emberi jpoerzes-joakarat!! Ennyi!”
 • 5. Wasd 2010. december 03. 23:07
  „Nem tolnak ezek el semmit. Biztos megvárják míg elolvad. Minden út jégpályára hasonlít.
  Amúgy az utakat lehet(ne) jövőre is sózni, csak a járdákat nem.”
 • 4. rittersport 2010. december 03. 09:01
  „Ha hótolásra vannak szerződve,akkor havat is kéne tolni.Nem lehet járni a városban.Főleg gyalogosan! Hol van a sok semmittevő <moderálva>? Akik levelet szoktak sepregetni ősszel? Nem kéne kirendelni őket ilyenkor? Barátnőm nem tudja a babakocsit tolni keresztül a városon,mert nem lehet fel és lemenni a járdákról,mert úgy cseszett takarittatni a polg.mester Úr! Minden nap körbe kéne mennie a városban,hogy minden rendben van-e? Aztán ha igen,akkor nyugodtan kezdhet dolgozni! Ez a dolga,ezért kapott megint bizalmat! (Bizalmat???!!!)”
 • 3. huszárkapitány 2010. december 02. 18:41
  „Azért az a pofátlanság teteje hogy Csornán ennyibe kerül.Mivel szórhatnak?Arannyal.?”
 • 2. tudorka 2010. december 02. 16:39
  „Kapuváron én azt látom, hogy nem kerül semmibe, mert semmit sem csinálnak.
  Vagy még nem készültek fel.”
 • 1. egyedegon 2010. december 02. 07:47
  „"valamint a város legnagyobb foglalkoztatójaként a húsgyár közlekedési útvonala (Cseresznye sor, Magyar utca, Batthyány utca és többek közt a Margit híd utca a híddal együtt). "

  Mikor kezdik el takarítani/felsózni ezeket az útvonalakat, és a többi utcát? Mert eddig még nem történt semmi. Van, ahol még a lakók sem takarítják el a havat, nem a közmunkások!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés a 86-oson: két kamion karambolozott + Fotók

Információnk szerint Szilsárkány és Szil között a 86-oson két baleset is történt egymásután rövid… Tovább olvasom