Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megtízszereződött a segítséget kérők száma

Idén a korábbiakhoz képest tízszer többen kérték a csornai szociális központ adósságkezelési szolgáltatását. Olyanok is, akik eddig nem igényeltek semmilyen segítséget.

Korábban évente három-négy család vette igénybe a csornai szociális és gyermekjóléti központ adósságkezelési szolgáltatását. Idén viszont már közel harmincan keresték meg az intézményt, hogy segítsenek kilábalni nehéz anyagi helyzetükből. Az önkormányzat, amennyiben az igénylők teljesítik az egyébként szigorú feltételeket, a tartozások 75 százalékát vállalja át.

Némethné Élő Zsuzsanna, a szociális központ vezetője szerint egyértelműen a válság hatására közel tízszeresére nőtt a segítséget kérők száma. Olyanok is igénybe veszik most a szolgáltatást, akiket ezelőtt nem is ismertek az intézmény munkatársai. Elvesztett munkahelyek, csökkenő bérek, emelkedő díjak, hiteltörlesztések vannak a háttérben.

Idén lett először vaskos az adósságkezelésben részt vevők aktája – mutatja Némethné Élő Zsuzsanna.
Idén lett először vaskos az adósságkezelésben részt vevők aktája – mutatja Némethné Élő Zsuzsanna.

– Csornán 2003-tól működik az adósságkezelési szolgáltatás – mondta elöljáróban Némethné Élő Zsuzsanna, aki kezdetektől adósságkezelési tanácsadója is a központnak. – 2008-ig évente mindössze három-négy család fordult hozzánk igényével. Olyanok, akik ezenkívül is rászorultak kolléganőim segítségére. Idén viszont azok is megkerestek bennünket, akik eddig normális keretek között élték életüket. Nem voltak anyagi gondjaik, vagy ha voltak is, kezelni tudták a helyzetet. Azok a családok vehetnek részt a tanácsadásban, amelyek lakhatással kapcsolatos kiadásaikat önhibájukon kívül nem tudják fizetni és készek együttműködni az önkormányzattal és a tanácsadóval.

Az adósságkezelésbe bevonható hátralékok: közüzemidíj-tartozások (gáz, áram, távhő, víz, csatorna, szemétszállítás), közösköltség- vagy lakbérhátralék. A feltételek: az adósság meghaladja az 50 ezer, de nem éri el a 266 ezer forintot. Valamelyik adósság legalább hathavi, és az elmúlt 18 hónapban keletkezett, esetleg kikapcsolták a szolgáltatást. A háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 42.750 forintot, egyedül élők esetében az 57 ezer forintot.

Kőfalvi Angéla Némethné Élő Zsuzsanna tanácsaival szabadult meg tartozásától.
Kőfalvi Angéla Némethné Élő Zsuzsanna tanácsaival szabadult meg tartozásától.

– Arra törekszünk, hogy az adós mielőbb megszabaduljon a tartozástól és újabbat ne halmozzon fel – jegyezte meg a szakember. – Együttműködési megállapodást kötünk, az ügyfél beszerzi a kereseti és a tartozásról szóló igazolásokat, vezeti a háztartási naplót a családi költségvetésről. Az együttműködésünk három hónapig tart. Ebben az időszakban havonta egyszer köteles megjelenni a tanácsadónál, bemutatja az ezalatt befizetett csekkeket. Ha sikeres az együttműködés, akkor az önkormányzathoz kérelmet nyújtunk be, a szociális bizottság pedig dönt az adósság hetvenöt százalékának átvállalásáról. Ezután persze nem válunk el az ügyféltől egészen addig, amíg az összes hátralékától megszabadul. Hat hónapig úgynevezett utógondozást is vállalunk, hogy újabb tartozások ne jelenjenek meg. Akadnak olyan kérelmezők is, akik időközben meggondolják magukat, nem kérnek a segítségből. Előfordul, hogy nem tartják be a szabályokat, így esetükben kénytelenek vagyunk megszüntetni a tanácsadást.

Azok a családok vehetnek részt a tanácsadásban, akik lakhatással kapcsolatos kiadásaikat önhibájukon kívül nem tudják fizetni és készek együttműködni az önkormányzattal és a tanácsadóval.
Némethné Élő Zsuzsanna hozzátette: ha valaki igénybe veszi a szolgáltatást, de a maga 25 százalékát nem fizeti be, akkor az önkormányzat sem utalja a 75 százalékot. Az intézményvezető megjegyezte, a segítséggel eddig senki nem élt vissza. Ám az előfordul, hogy az adósságától megszabadított ügyfél ismét jelentkezik.

Kőfalvi Angéla fizetetlen villanyszámlái miatt vállalta, hogy részt vesz az adósságkezelési programban. A családsegítő a szolgáltatótól három hónapos haladékot kért számára, ezalatt a közben kapott csekkeket rendesen fizette. Mivel a feltételeket teljesítette, rendeződött adóssága. Az asszony beteges öccse mellett ápolási díjban részesül. A családnak ezenkívül egy gyermek után jár családi pótlék.

– Két éve meghalt az édesapám, aki segíteni tudott nehéz helyzetünkben. Hamarosan aztán az öcsém is beteg lett, ami újabb terhet jelent a családnak. Ismerősöktől hallottam az adósságkezelő lehetőségről. A tanácsadásnak köszönhetően mára rendeződött a helyzetünk, remélem, többé nem is kell igénybe vennünk – mondta el portálunknak Kőfalvi Angéla. 

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. december 14. 13:28
    „Hogy tolakodnak az olvasótársaim a hozzászólásaikka!”
  • 1. janika 2009. december 12. 14:07
    „Nyugi bele a szemétszállitást nem kapcsolják ki! A számlákat, akkor is külédik, ha egy deka szemetet sem viszneki el! A maffia jól működik!
    A szénbányászatot csupán azért szüntették meg mert a gázhoz elág egy kapcsoló és lehet az árat emelni a csillagos égig! A csatorna rendszerbe meg jól beleugratták a lakjósságot vidéki falvakba! Itt aztán valóban gátlástalan a díj emelés!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Daru emelte ki a kamiont

Szany - Megdőlt kamion okozott forgalmi akadályt a szanyi úton a napokban. A nyerges szerelvény… Tovább olvasom