Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Megint habzik a Rába

Megint habzik a Rába Szentgotthárdnál. A szennyezést a folyó menti, ausztriai bőrgyárak okozzák.
Amint azt szakértők korábban megállapították, a vízbe naftalin-szulfit került. A rábaközi szakasz egyelőre nincs veszélyben. Ismét habosodás tapasztalható a Rábán Szentgotthárdnál. A folyó rábaközi szakasza még nincs veszélyben, de a szakember szerint Ikervárig elúszik a szennyező anyag.

Azt pedig egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen biológiai következményei lesznek a habosodásnak. A Kisalföld Labritz Bélát, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnökét, a Rába Szövetség aktív tagját kérdezte a szennyezésről.

– A szennyeződést négy éve tapasztaljuk, de azóta semmi nem történt. Most a nyári és téli leállások után újból elindultak az üzemek, újra habzik a Rába – mondta Labritz Béla. – Úgy érzem, letelt az idő, elfogyott a türelem, nincs tovább, eddig tehetetlen volt az ország, a politika, az illetékesek semmit nem tudtak tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a szennyezés.

Megtörténtek a diplomáciai mosolyok, megvannak a felelősök, tudjuk, melyik anyag okozza, csak éppen habzik továbbra is a Rába. Most már más módszert kell kipróbálnunk, a Rába Szövetség is aktívabban fellép a habosodás ellen, jegyzékben fogunk tiltakozni. Példaként említem, amíg egy deka aranyat nem bányásztak Verespatakon, egy darab lokátort nem helyeztek el a Zengőn, mégis mindenki ezekről beszél, de a Rába négy éve tartó szennyezésével semmit nem tudnak tenni.

Arra a kérdésre, hogy mi lehetne a hatásos megoldás, Labritz Béla azt válaszolta: legalább egy napra meg kellene fordítani a Rába folyásirányát.

– Akkor majd mehetnénk Hágába, de ez a megoldás. Megszégyeníteni, lehúzni őket a sárga földig és akkor talán majd elgondolkodnának az illetékesek és a felelősök. Most úgy látszik, nem egyforma elbírálás alá tartozik két uniós ország – jegyezte meg a szentgotthárdi bizottság elnöke. – Pedig a probléma nagy, a naftalin-szulfit mosószer-alapanyag, ettől habzik a víz, ami amellett, hogy nem esztétikus, ki tudja, milyen károkat, élettani hatásokat okoz a Rábában.

Lehet, hogy tíz év múlva már csak egy szappanos teknő emlékeztet az évtized folyójára.
Nemes László, a szövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta: a szervezet e héten, csütörtökön tartja közgyűlését, ahol ismét téma lesz a folyó szennyezése. A tervek szerint határozatban szólítják fel az illetékes hatóságokat a hatékony közbelépésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjféli bőgőtemetés Szanyban

Hagyományos farsangi cigánybált rendeztek Szanyban, a mulatság hajnalig tartott.… Tovább olvasom