Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Megint érdemes uborkát termelni

Rábaköz - A Rábaköz aranykészlete a jövőben is biztosítva lesz, azaz az uborkaültetvények nem tűnnek el. Idén már a felvásárlási ár is elérte a megfelelő szintet.

A szakemberek szerint az uborka idei felvásárlási árával, a hozammal és a minőséggel is elégedettek lehetnek a termelők. A Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezetnek (TÉSZ) a régióban hétszáz termelője van. Radák Kornélia, a TÉSZ elnöke elmondta: ebben a szezonban 600–700 tonnányi termésre számítanak.

˝Ha szép ültetvényt akar látni valaki, nézze meg Hordósék kertjét Egyeden˝ – mondják szakmai berkekben. Hordós Jenő családjával húsz éve foglalkozik uborkával, tíz éve felvásárló is. Idén 1500 méterről szedik a Rábaköz aranyát. Mint mondta, az időjárás megtréfálja őket ugyan, de a mennyiségre és a minőségre nem panaszkodik.

– A felvásárlási ár sajnos nem sokat változott az elmúlt években. Én mégis azt mondom, ha minden körülményt figyelembe veszünk, a mostani még elfogadható – fogalmazott Hordós Jenő. – A ráfordított időt, a munkát természetesen mi sem számoljuk fel, így mondhatom, hogy megéri a fáradságot. Érdemes „mellé állni". Igaz, jó termést csak teljes odafigyeléssel érhetünk el. Mi úgy kalkuláltunk, hogy a 6–9-es mérettel jövünk ki legjobban.

Az egyedi Hordós családban mindenki kiveszi a részét a munkából. A legkisebb fiú, Simon is, édesapja útmutatása szerint.
Az egyedi Hordós családban mindenki kiveszi a részét a munkából. A legkisebb fiú, Simon is, édesapja útmutatása szerint.

A 2–5-ös uborka ára jelenleg 200 forint, a 3–6-os 170, az 5–8-as 105, a 6–9-es 90 forint.
– A minőség és a mennyiség megfelelő. A sok csapadék miatt megjelent a peronoszpóra és sok kárt okoznak a levélbetegségek. Védekezni kell, ennyi eső után ez elkerülhetetlen. A nagy melegben viszont öntözünk, naponta kétszer. Az 1500 méteren hat fajtát ültettünk, vannak jobbak és kevésbé eredményesek. Egyed egyébként még mindig a legnagyobb uborkatermelő települések közé tartozik. Igaz, a létszám itt is csökkent. Most huszonnyolc partnerünk van, de volt, amikor negyven felett volt a szám. Sokan úgy döntöttek, nem fáradnak vele. Őket is megértem, hiszen amióta itt a szezon, nekünk egy óra szabadidőnk sincs. A hét végén strandolni szerettünk volna, de az elmaradt munkák miatt elhalasztottuk a kirándulást.

Radák Kornélia, a Rábaközi TÉSZ elnöke érdeklődésünkre kifejtette: a termelői létszám csökkenése megállt. Akik tehát tavaly is foglalkoztak uborkával, azok idén is ültettek. Sőt, többen nagyobb területet vállaltak. A felvásárlási árak alakulásáról elmondta: a gazdasági válság az uborkapiacot is befolyásolja.

– A konzerviparban maradtak meg tavalyi készletek, ezért például a nagyméretű uborkából túltermelés van – tudtuk meg. – Az árak emelkedésére nem nagyon lehet számítani, ha mégis, akkor az a kisebb méreteket érintheti. A TÉSZ legnagyobb partnere a dunakiliti konzervgyár. Emellett azonban igyekeztünk a frisspiaci értékesítéseket is előtérbe helyezni. Szlovák és cseh kereskedelmi láncokkal kötöttünk szerződést.

A TÉSZ-elnök a jövővel kapcsolatban megjegyezte: szövetkezetük rendelkezik azokkal a feltételekkel, melyek a biztonságos termeltetést garantálják. A Rábaköz aranya tehát nem vész el. – Azokat a piacokat, amelyek biztosítják az értékesítést, megtaláltuk. Bizakodó vagyok, hogy azok, akik a jövőben is uborkázni akarnak, számíthatnak a Rábaközi TÉSZ-re. Azt hiszem, idén az árak is megfelelőek, elértük azt a szintet, melyen tényleg érdemes termelni – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2009. augusztus 02. 10:31
  „Kedves "S.margit" itt nem szoktak nagypénzű emberek olyan véleményeket írni mint én írok! Sőt nem is leszek sose nagypénzű, hisz nem tartozom egyik maffia körbe sem! Persze, ha figyelmesen olvasnád a hozzászólásaimat a sajtó hírekhez, akkor már rég rájöttél volna.”
 • 8. s.margit 2009. augusztus 01. 18:58
  „JANIKA!!!!!!!!!!!!!!!


  Valószínű. hogy te nagy pénzű ember vagy a kis embernek a kicsivel is meg KELL elégedni”
 • 7. janika 2009. augusztus 01. 18:01
  „Egy rabszolgatartó rendszerben sok "s. margit" kell attól hízik a vadkapitalista tőkés bankszámlája!”
 • 6. Raengupo 2009. augusztus 01. 14:38
  „Nem az átvevőt kellene kérdezni... persze, hogy az a célja, hogy elhitesse, megéri...
  No meg hogy kis pénz is jó... persze csak nem kapni rajta semmit, elvásik egy nadrág a szezon alatt, permetezőszer, öntözés stb... a végén az van h nem ment a család még a helyi strandra sem ki...
  Aki csinálja, inkább csak megszokásból... nem szólom le őket, az én szüleim is termelnek még valamennyit, de ők is elismerték, hogy csak azért, hogy ne álljon gaz a kertben. De ezt olvasni: MEGÉRI... kimondhatatlanul bosszantó!!”
 • 5. s.margit 2009. augusztus 01. 09:45
  „Mindenki döntse el mi éri meg vagy se.A kisembernek a kis pénz is nagyon jó.”
 • 4. csabi710 2009. július 30. 09:25
  „Nem normálisak ezek!

  Hogyan éri meg?
  Tűző napon is szedni kell, mert különben nagyok lesznek és megsínyli a növény is.
  Nyugaton kiröhögik őket, hogy ennyiért dolgoznak!
  Amerikában(USA) felháborodtak, hogy csak kettő dollár ÓRABÉREMELÉST kaptak a melósok!
  Itt is, mint mindenhol a mezőgazdaságban a kereskedő(kupec) nyer a legtöbbet más munkáján!”
 • 3. janika 2009. július 29. 15:46
  „No azért, azt sem kell eltitkolni, hogy a felvásárló mérlege a "hivatalos"! Nem véletlen az sem, hogy a felvásárlóknak a termése a legjobb, legtöbb egy faluban! Sőt a huzigálós mérleg, sem véletlenül van úgy állítva, hogy a felvásárló láthatja a skálát!”
 • 2. Nooormális? 2009. július 29. 13:32
  „Még valami.
  A TÉSZ-t anno 70-en alapítottuk, jó is valamire, néhány ember jól megél belőle.
  (Természetesen nem a termelőkre gondolok...)”
 • 1. Nooormális? 2009. július 29. 13:30
  „Ostobaság!
  A felvásárlási árak ugyanazok mint húsz évvel ezelőtt, a költség a tízszerese.
  Hordós úr ha minden kiadását összevetné a bevételeivel,kiderülne, hogy kb 100 Ft-os órabérért dolgozik az egész családja. (Ja, a munkát nem számolják. Akkor ez a hobbijuk?)
  Kb. húsz évig termeltem, 17 évig vásároltam fel uborkát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Élénkebb közélet kellene˝

Kapuvár - A várpark szépsége és a város nyugodtsága mellett élénkebb közéletet szeretne Kapuváron… Tovább olvasom