Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megemlékezés a Petőfi-szobornál

Csorna - Csornán szombaton délelőtt tartották a március 15-re emlékező ünnepséget a Petőfi-szobornál. A rendezvény szónoka példaként állította a 160 évvel ezelőtti események szereplőit a maiak elé.
A csornaiak március 15-én a Petőfi-szobornál emlékeztek az 1848-as forradalomra. Az ünnepség szónoka Tubán József evangélikus lelkész volt.

– 1848 hősei, nevesek és névtelenek úgy határoztak, hogy nem tűrnek meg maguk felett hitvány kormányzatot – mondta Tubán József. – Nem tűrnek meg silány és komisz fickókat és nem fogják krajcárokért elvesztegetni a lelküket, a hazájukat, a jövőjüket. Hazánk lakosai megtanulták, hogy a maguk kezébe vehetik sorsuk irányítását és nem szorulnak rá a henye, milliomos arisztokraták, a közpénzen élősködő kisnemesi hivatalnokok kegyelemkenyerére.

Mi, akik most összegyűltünk, hogy emlékezzünk és virágainkat elhelyezzük a szabadság költőjének szobra előtt, azért vagyunk együtt, hogy megfogadjuk: ma sem engedünk a ’48-ból. Holnap, holnapután sem fogunk. Számunkra az a meghatározó, hogy a büszke és szabad magyar nemzet tagjai vagyunk. Egy, most már nemcsak hegyeken, erődökön, folyókon, falvakon és városokon, hanem határokon is átívelő közösséghez tartozunk.

A szónok arra is kérte a hallgatóságot, hogy ne feledjék el soha 1848 történelmi leckéjét. Ne csupán emlékezzenek és a múltba tekintsenek, hanem előre, oda, ahol a jövőt építik. „Nem mások, nélkülünk és felettünk, hanem mi magunk. Azzal a hittel, azzal a tudattal és azzal a lelkesedéssel nézzünk előre, amellyel 1848-ban egy emberként küzdöttek elődeink a nemzet felvirágoztatásáért" – fogalmazott Tubán József.
Az ünnepségen a Széchenyi-iskola, illetve a Kerényi művészeti iskola diákjai is közreműködtek versekkel, dalokkal.

Az ünnepségen a Széchenyi-iskola, illetve a Kerényi diákjai is közreműködtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövőnket fenyegeti a szakemberhiány

Kapuvár – Régió - Hiába a cégek szakemberigénye, a szakképző iskolák jelenleg a tanulók… Tovább olvasom