Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Még nincs pályázat

Szeptemberben lejár a kapuvári távhőszolgáltató szerződése. A fűtés sorsa az önkormányzat kezében van.
Kapuvár távhőszolgáltatását az elmúlt tíz évben a Ras Kft. biztosította. A szolgáltatás minőségét – leginkább a magas árak miatt – többször érte kritika. Legutóbb a melegvíz-szolgáltatás hiányosságai miatt zúgolódtak a lakótelepen élők.

Régi rendszer, magas díj

Az elmúlt években nem volt olyan fűtési idény, amikor ne lett volna valamilyen probléma a fűtéssel. Ez az esetek egy részében nem is a szolgáltató hibája volt, hiszen például a lakótelep kazánházából „kifutó" fővezeték is több mint húszéves. Állaga miatt többször történt meghibásodás.

A belváros egyes intézményei már leváltak a távhőről, mivel a vezetékek javítása többe került volna, mint egy új kazánház beépítése. Információink szerint a Berg Gusztáv-szakiskola esetében is felmerült az egyedi fűtés bevezetése, bár jelenleg csak a tervek készültek el, a leválási szándékról még nincs döntés.

Leválás azonban nem csak az intézmények esetében fordult elő. A lakótelep kétszáznegyven lakásából már több mint harmincban egyedi fűtés van, és az elmúlt év végén is csaknem száz igény érkezett a polgármesteri hivatalba. Annyit megtudtunk, hogy a leválási szándék valamelyest csökkent az utóbbi hónapokban. Talán amiatt is, hogy a sok lekötés esetleg állandóvá tenné a jelenleg is magas fűtésdíjat (Kisalföld, 2005. okt. 18.).

Az idő sürget

A távfűtési szerződés szeptember 30-i lejártáig a hivatalnak meg kell neveznie a szolgáltatót. Bár a képviselő-testület többször tárgyalta az ügyet, a hivatal a mai napig nem írt ki pályázatot a szolgáltatás elvégzésére. A Biró Péter polgármestertől kapott információ szerint a téma a következő testületi ülésen napirendre kerül.
Bármennyire is siet azonban a testület a pályázat kiírásával, az eljárás lefolytatása és az eredmény meghirdetése több hónapot is igénybe vehet. Ezáltal az újonnan kinevezett szolgáltatónak nem sok ideje marad felkészülni a következő fűtési szezonra.

Több jelentkező is van

A szolgáltatás elvégzésére már a mai napig is több cég jelezte szándékát. Egy budapesti jelentkező az ipari park területén építene villamos erőművet, ahol az áramtermelés mellett keletkező hőt a városi távfűtő rendszerbe táplálnák. Az erőmű biomasszával működne. Egy megyei társaság is áramtermeléssel képzelné el a távhő üzemeltetését. A városban terjengő hírek szerint azonban a helyi áramszolgáltató nem lelkesedik a megtermelt áram átvételéért. Ezek az erőművek függetlenítenék a fűtési rendszert a – napjainkban még államilag támogatott – gázártól. Felmerült a város tulajdonában lévő termálkút meleg vizének felhasználása is.
Kapuvári városházi illetékesek szerint a kiírandó pályázat mindenképpen tartalmazza a jelenleg kiépített fűtési rendszer további sorsának rendezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt erőt ad, de a jelen is dicséretes

Egyre sorvad a népi hagyományőrzés” – írtuk korábban. A témáról Horváth Győző tanár-helytörténész és Töreki Imre, a szanyi Bokréta néptáncegyüttes vezetője beszélt. Felelevenítették az 1970-es, ’80-as évek eseményeit, amikor a kulturális csoportok virágkorukat élték. A Pántlika néptáncegyüttes vezetője szerint a jelen hagyományőrző tevékenysége is népszerű és sikeres. Tovább olvasom